ZÜBDETÜ'L-AHBÂR EL-MÜTA'ALLİKA Bİ'L-BİHÂR
kaptanıderya biyografilerini içeren eser
Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi (d.1133/1721-ö.1178/1764-1765)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Şehrî-zâde Mehmed Saʿîd Efendi’nin (d. 1133/1721-ö.1178/1764-1765) kaptanıderya biyografilerini ihtiva eden eseri. Zübdetü’l-Ahbâr el-Müteʿallika bi’l-Bihâr, müellifin bir başka eseri olan Tuhfetü’l-Mustafâviyye’yi özetlemek üzere yine müellif tarafından kaleme alınmıştır: “Zübdetü’l-Ahbâr el-Muteʿallikatü bi’l-Bihâr, câmi'ü’l-hurûf abd-i hakîr-i şikeste-zamîrin zemân-ı Ebü’l-Feth’den asrımıza gelince sadr-nişîn-i münselik-i sürâdikâtı’l-esâtîl olan zevât-ı kirâm zikrinde cemʿ u tertîb itdiği Tuhfetü’l-Mustafaviyye nâm mecmûʿanın müntehabıdır” (Sevinç 2020: 16; Şehrî-zâde [a]: 3b).

Zübdetü’l-Ahbâr el-Müteʿallika bi’l-Bihâr, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY. nr. 2548’de bulunan yazmanın 291b-366b varakları arasında yer almaktadır. Eser Baltaoğlu Süleyman Bey’den başlayarak Soğan Yemez Mahmud Paşa’ya kadar olan kaptanıderyaların biyografilerini içermektedir. Eserin sonunda bulunan içindekiler bölümü niteliğindeki tabloda Soğan Yemez Mahmud Paşa’dan sonra Şehsuvarzade Mustafa Paşa, Ebubekir Paşa ve Durak Mehmed Paşa gibi kaptanıderyaların sadece isimleri zikredilmiştir. Ayrıca bunlardan Şehsuvarzade Mustafa Paşa’ya kadar gelen kaptanıderyaların yer aldığı varak numarası da verilmiştir. (Sevinç 2020: 17-18; Şehrî-zâde [b]: 291b-366b). Bursalı Mehmed Tahir (1330: 2070) ve Franz Babinger (1992: 324) de Zübdetü’l-Ahbâr’ın Baltaoğlu Süleyman Bey’den başlayıp Soğan Yahni/Soğan Yemez Mahmud Paşa’ya kadar gelen kaptanıderyaların biyografilerini içerdiğini belirtmektedir.

Ayrıca eserin giriş kısmında dua ifadeleri, müellifin yazdığı şiir ve sebeb-i te’lîfin yanı sıra kaptan ve levent gibi bir dizi kelimenin etimolojisine ilişkin bilgi verildikten sonra deniz seferlerinin başlangıcından da bahsedilmiştir (Sevinç 2020:18; Şehrî-zâde [b]: 291b-292b).

Müellifin biyografisi için bk. "Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/said-sehrizade-mehmed-efendi.

Eserden Örnekler


“…Ne mikdâr vüzerâ vü ümerâ câ-nişîn-i mesned-i kapûdânî olmuşdur ber-vech-i icmâl baʿzı fütûhât-ı celîlelerini hâvî ve taʿbîrât-ı rûzmerreyi muhtevî bir târîh keşîde-i silk-i takrîr kılınup hâliyâ ol mesned-i ulyâyı kudûm-ı behcet-rüsûmlarıyla pür-zîb ü zeyn iden düstûr-ı sânî dehrin kahramânı vezîr-i bezr-i Cemher-nazîr sâhib-i re’y-i dil-pezîr….aʿnî-bih Hâccü’l-haremeyn es-Seyyid Mustafa Paşa dâme bi’l-birri zikrihi ve feşâ hazretlerinin nâm-ı nâmı ve ism-i sâmîlerine te’lîf olunmagla ol mecmûʿa-i acîbe Tuhfetü’l-Mustafâviyye ismiyle mürtesem kılınmış idi. Hâk-i dârü’l-iclâl-i kîmyâ-nazîrlerine arz u ithâf tasmîm-kerde-i dil-i pür-melâl iken baʿzı ehl-i maʿârif kesîrü’l-hacm olduğuna taʿrîz idüp el-ihtisâru matlûbun neşîdesince bir mikdâr ihtisâr ü îcâz olmasın tecvîz ü enseb görmeleriyle baʿde’t-tefekkür ve’l-mülâhaza işbu risâle-i müşkîn-makâle ol nüsha-i nev-peydâdan intihâb ve Zübdetü’l-Ahbâr el-Müteʿallika bi’l-Bihâr ile tevsîm olunup gark-ı arak-ı şerm-sârî olarak huzûr-ı Âsafânelerine arz ü takdîm olundu. Telakkî bi’l-kabûl aksâ mâ-yetemennâdır…” (Sevinç 2020: 17).


Kaynakça


Babinger, Franz (1992). Osmanlı Tarih Yazarları ve Eserleri. çev. Çoşkun Üçok. Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.

Bursalı Mehmed Tahir (1330). “Şehrîzâde Mehmed Said Efendi”. Türk Yurdu, 6/62, 30 Mart.

Sevinç, Nurten (2020). Şehrîzâde Mehmed Said ve Kurretü’l-Ebsâr (Târîh-i Nevpeydâ) Adlı Eseri: Tahlil ve Metin. Doktora Tezi. İstanbul: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi.

Şehrî-zâde Mehmed Said (a). Târîh-i Nevpeydâ (Kurretü’l-ebsâr fî-netâyici’t-tevârîh ve’l- ahbâr. Nuhbe-i Saʿîdî). Kahire: Dârü’l-kütübi’l-kavmiyye. Nu. 192.

Şehrî-zâde Muhammed Said (b), Zübdetü’l-Ahbâr el-Müteʿallika bi’l-Bihâr. İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Ktp., TY, Nu. 2548.

Atıf Bilgileri


SEVİNÇ, Nurten. "ZÜBDETÜ'L-AHBÂR EL-MÜTA'ALLİKA Bİ'L-BİHÂR". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/zubdetu-l-ahbar-el-muta-allika-bi-l-bihar. [Erişim Tarihi: 09 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 KURRETÜ’L-EBSÂR / TÂRÎH-İ NEV-PEYDÂ Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
2 HEŞT BEHİŞT FÎ TÂRÎHİ KOSTANTİNİYYE Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
3 LÜBBÜ'T-TEVÂRÎH (SA'ÎD) Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
4 TUHFETÜ'L-MUSTAFÂVİYYE FÎ BEYÂNİ AHVÂLİ KABUDÂNÂTİ'D-DEVLETİ'L-ALİYYETİ'L-OSMÂNİYYE Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Öğr. Üyesi DAVUT ADLIĞ
Görüntüle
5 MAHZENÜ'S-SAFÂ KENZ-İ DÜRER-İ ZİKR-İ ŞU'ARÂ Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Prof. Dr. Ersen ERSOY
Görüntüle
6 GÜL-İ ZÎBÂ Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
7 GÜLŞEN-İ MÜLÛK Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
8 METNÜ'T-TEVÂRÎH Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
9 TÂCÜ’L-KAVÂNÎN Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
10 RAVZATÜ'L-ENFÜS Fİ'T-TÂRÎH Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
11 ZÜBDETÜ'T-TEVÂRÎH (SA'ÎD) Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
12 TÂRÎH-İ DÜVEL VE MÜLÛK Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Öğr. Üyesi DAVUT ADLIĞ
Görüntüle
13 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
14 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
15 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
16 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
17 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
18 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
19 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
20 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
21 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
22 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle