YUSUP-ZÜLEYHA (ANDALIP)
halk hikâyesi
Nurmuhammed Andalıp (d. ?/1710 - ö. ?/1770)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Türkmen klasik edebiyatında Andalıp mahlasıyla bilinen Nurmuhammed Garıp (d. ?/1710 - ö. ?/1770) tarafından kaleme alınan halk hikâyesi. Andalıp, Yusup-Züleyha'yı kaleme alırken kendinden önce yazılan eserlerden ve Türkmen bahşılarının repertuvarındaki anlatmalardan faydalanmakla beraber gerek epizot yapısı gerek yarattığı orijinal tiplerle özgün bir metin ortaya koymuştur. Andalıp'ın yaşadığı devir olan 18. yüzyıl Türkmen halkının merkezi bir otoriteye bağlı olmadan dağınık boylar halinde yaşadığı, talancılık ve çapul geleneği nedeniyle boy ve aşiretlerin sürekli kavga halinde olduğu bir dönemdir. Ayrıca İran’da hüküm süren Nadir Şah ile Hive ve Buhara hanlıkları sürekli Türkmenler üzerine saldırılar düzenlemiştir. Birçok Türkmen yurdundan, eşinden dostundan ayrı kalmıştır. İşte Andalıp, Yusup-Züleyha’da bu konuları da işlemiştir. Dolasıyla eserini Türkmenlerin yaşayışına uygun hâle getirmiştir. Sevgi temasının yanında birlik ve beraberlik içinde yaşamak, barış, talancılık ve çapul ve bunlara bağlı olarak başkasına köle olma durumu, insan sevgisi, vatan sevgisi, özgürce sevebilmek gibi konular ön plana çıkar. Özellikle Yusuf'un vatanına olan hasreti Andalıp tarafından çok canlı bir anlatımla ortaya konulmuştur. Böylece Yusuf tipi, Türkmenler arasında vatan sevgisinin sembolü hâline gelmiştir.

Eserin el yazma nüshaları Türkmenistan Milli El Yazmalar Enstitüsünde bulunmaktadır. 303, 354, 551, 907 numaralı kayıtlarda Yusup-Züleyha’nın masallaşmış metinleri ile destan şekilli örnekleri bulunmaktadır. Yusup-Züleyha, 1987 yılında (Nazarov 1987) müstakil olarak, 1991'de (Çarıyev 1991) Andalıp'ın diğer eserleriyle birlikte yayımlanmıştır. Hikâye 2010'da (Nazarov 2010) müstakil olarak yeniden neşredilmiştir. 153 sayfa olan bu çalışmada eserin ilk neşirleri ve nüshaları hakkında bilgiler verilmiş, ardından metin Latin harfleriyle sunulmuştur.

Yazarın biyografisi için bk. "Nurmuhammet Andalıp". Türk Edebiyatı İsimler SözlÜğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/nurmuhammet-andalip

Eserden Örnekler


...

Elkyssa, Ýakyp alaýhyssalam Ýusuby barça oglanlaryndan ýagşy görer erdi. Bir zaman gaşyndan aýyrmaz erdi. Muny özge oglanlary ýaman görüp, reşk eder erdi. Nägäh Ýakup alaýhyssalam bir gije düýş gördi. Düýşünde Ýusup alaýhyssalamy on böri ortaga alyp, her haýsysy bir hemle kylar erdiler. Bir böri onlarga degdirmeý durup erdi. Ol hal Ýusuby ýer ýuwutdy. Hiç nam-nyşan bolmady. Bu wakany Ýakup alaýhyssalam görüp, wehimnäk bolup ýerinden turup, jan-howul, jan Ýusuby görüp, gujagyga gysyp, bagryga basyp, ýüzünden öpüp, andag aram boldy. Bir zaman gaşydan aýyrmaz erdi. Dembe-dem, sagatba-sagat bitakat bolup, ah tartar erdi. Her çendike teskin berdi, aramy-karary galmady. Ýüregine ataşy-hijran düşüp, zar-zar ýyglap bir gazal okar erdi. Gazaly-Ýakup alaýhyssalam bu turar:

Kadyr Alla ýüregime ot düşdi,

Ýusubymdan meni jyda eýleme!

Dünýäde aýralyk bir ýaman işdi,

Soltan başym bu gün geda eýleme!


Bilmen ne ýowuz gün düşer başyma,

Gorkaram bu gije gören düýşüme,

Awy salma meniň içer aşyma ,

Maňa aýralygy rowa eýleme! ... (Nazarov 2010: 14).

Kaynakça


Çarıyev, M. (1991). Nurmuhammet Andalıp, Dessanlar. Aşkabat: Türkmen Dövlet Neşiryat Gullugı.

Nazarov, Atabay (2010). Nurmuhammet Andalyp, Ýusup-Züleýha. Aşkabat: Türkmenistanyň Ylymlar akademiýasynyň Milli golýazmalar instituty.

Nazarov, Geldi (1987). Yusup-Züleyha. Aşgabat: Ilım.


Atıf Bilgileri


sağlam, soner. "YUSUP-ZÜLEYHA (ANDALIP)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/yusup-zuleyha-andalip-tees-1426. [Erişim Tarihi: 17 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 LEYLİ-MECNUN (ANDALIP) Nurmuhammed Andalıp Doç. Dr. soner sağlam
Görüntüle
2 BABA RÖVŞEN Nurmuhammet Andalıp Doç. Dr. soner sağlam
Görüntüle
3 ZEYNELARAP Nurmuhammed Andalıp Doç. Dr. soner sağlam
Görüntüle
4 OĞUZ-NÂME / OGUZNAMA Nurmuhammed Andalıp Dr. Emrah Yılmaz
Görüntüle
5 RİSÂLE-İ NESÎMÎ (ANDALIP) Nurmuhammet Andalıp Dr. Emrah Yılmaz
Görüntüle
6 VAGZ-I AZAD AZADI, Dövletmemmet Doç. Dr. soner sağlam
Görüntüle
7 BEHİŞTNAMA Azadı, Dövletmemmet Doç. Dr. soner sağlam
Görüntüle
8 HEKAYAT (AZADI) AZADI, Dövletmemmet Doç. Dr. soner sağlam
Görüntüle
9 BEŞ NAMAZ Azadı, Dövletmemmet Doç. Dr. soner sağlam
Görüntüle
10 DÎVÂN (ARŞÎ) Arşî, Hoca Cahân (Yakup) Prof. Dr. Adem Öger
Görüntüle
11 DÎVÂN (GAYIBI) Gayıbı, Mahmut Doç. Dr. soner sağlam
Görüntüle
12 KÜLLİYÂT-I MESNEVÎ-Yİ HARÂBÂTΠ Harâbâtî, Muhemmed Binni Abdulla Prof. Dr. Adem Öger
Görüntüle
13 MANTIKU'T-TAYR (HOTENÎ) Hotenî, İbrahim Prof. Dr. Adem Öger
Görüntüle
14 TEZKİRE-İ ARSLANHAN Kâsımî Prof. Dr. Adem Öger
Görüntüle
15 DÎVÂN (MEHZÛN) Mehzûn, İsmail Prof. Dr. Adem Öger
Görüntüle