YÛSUF U ZÜLEYHÂ (AHMEDÎ / MÜRŞİDÎ)
âşıkane mesnevi
Ahmedî/Mürşidî, Seyyid Ahmed Mürşid Efendi (d. 1100/1688-89 - ö. 1174/1760-61)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ahmedî’nin (d. 1100/1688-89 - ö. 1174/1760-61) kaleme aldığı aşk mesnevisi. Eserin yalnızca bir nüshasında bulunan 15 beyitlik dîbâce “Ez-Dîbâce-i Yûsuf u Züleyhâ” başlığını taşır. Bu başlıktan eserin Yûsuf u Züleyhâ olarak adlandırıldığı anlaşılmaktadır. Ancak eser içerisinde eserin adı hakkında bir açıklama bulunulmaz. Eserin yazılış tarihi ve birine sunulup sunulmadığı hakkında da bilgi yoktur.

Yûsuf u Züleyhâ, aruzun fâ‘ilâtün fâ‘ilâtün fâ‘ilün kalıbıyla kaleme alınmış bir mesnevidir. Eserin beyit sayısı; birbirinden farklı nüshalar üzerinde çalışan İdris Kadıoğlu’na göre 2590 (2017: 9), Ramadan Doğan’a göre ise 2675’tir (Doğan 2005: 94). Eserde ayrıca biri 8, diğeri 6 beyitlik iki gazel; 6 bentlik bir muhammes; 3 bentlik koşma-şarkı türünde bir şiir, kaside başlığı altında Hz. Yakûb’un ağzından söylenmiş 4 beyitlik bir kıta vardır (Kadıoğlu 2017: 9).

Ahmedî, dîbâcede geleneğe uygun olarak Allah’a hamd, günahlarına tevbe ve Hz. Muhammed’e salat eder. Eserin besmeleyle başlayan giriş bölümünde şair kendi adını da zikrederek Allah’tan eserini aziz kılmasını temenni eder. 48 beyitlik bu bölümde; kâfirlerin Hz. Muhammed’e saldırısı, Hz. Muhammed’in hicreti ve sabrın önemi konu edilir (Doğan 2005: 102-107). Eserde girişten sonra 27 bölüm vardır. Ahmedî, ilk bölümün başında okuyucuya kendisinin öğüdünü dinlemesini ve kıssadan hisse almasını nasihat eder. Daha sonra sırasıyla Hz. Yakûb’un ailesi, Hz. Yûsuf’un halasının yanında kalması, rüyası, kuyuya atılması, kardeşlerinin babası Hz. Yakûb’u Yûsuf öldü diyerek kandırması, kervan tarafından kuyudan kurtarılarak köle olarak satılması, annesinin mezarını ziyaret etmesi, Züleyhâ’nın kendi aslını bilmesi, Hz. Yûsuf’un Mısır’a gelmesi, Züleyhâ’nın Yûsuf’a âşık olup ona iftira etmesi, Yûsuf’un zindana düşmesi, Hz. Yûsuf’a rüya tabiri ilminin verilmesi, Hz. Yakûb’un adam göndererek oğlunu aratması, Hz. Yûsuf’un zindandan kurtulması, Mısır’a sultan olması, Züleyhâ’nın İslam’a girip Yûsuf’la evlenmesi, Hz. Yûsuf’un kardeşine ve ailesine kavuşması ve Hz. Yakûb’un ölümü konuları işlenir. Şair eserini af dileme, salat ve dua ile bitirir (Kadıoğlu 2017: 19-224). Şair; Hz. Yakûb, Hz. Yûsuf ve Züleyhâ’nın hikâyesini Kur’an-ı Kerim’deki ana anlatıya bağlı kalarak ve kendisinden önce yazılmış eserlerden faydalanarak özgün biçimde anlatır (Kadıoğlu 2017: 11-12, 14).

Ahmedî, eserinde bilgilendirmeyi ve öğreticiliği amaçlamış, eserde doğrudan halka hitap etmiştir. Bu sebeple anlaşılması kolay, sade ve akıcı bir dil kullanmıştır. Müellif eserinde atasözü, deyim ve halk söyleyişlerinden de yararlanmıştır. Eserde Eski Anadolu Türkçesi dönemine ait sözcüklere ve Azerî Türkçesi’nin söyleyiş özelliklerine de yer verilmiştir (Kadıoğlu 2017: 14).

Eserin tespit edilen 6 nüshası vardır. Diyarbakır İhtisas Kütüphanesi 1892 numara ile Esma Ocak’ın Özel Kütüphanesi’nde bulunan nüshaya dayalı tenkitli metin İdris Kadıoğlu tarafından hazırlanmıştır (2005, 2017). Taksim Atatürk Kitaplığı, Muallim Naci Bölümü K. 144; Ankara Üniv. DTCF, M. Özak Kitaplığı I, 764; Afyon Gedik Ahmet Paşa Ktp. 17169; Irak Evkaf Ktp. 9849 numaralı nüshalara dayalı tenkitli metin ise Ramadan Doğan tarafından yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır (2005).

Şairin biyografisi için bk. “Ahmedî/Mürşidî, Seyyid Ahmed Mürşid Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ahmedi-mursidi-seyyid-ahmed-mursid

Eserden Örnekler


Hazret-i Yûsuf ‘Aleyhi’s-selâm Mısr’a Dâhil Olmasıdur

Ahmedî koy Zelha’yı dilden bu dem

Yûsuf’ı Mısr’a ilet bassın kadem


Eyle bir hû çek ayagıyla gele

Ol Zelîhâ âşıkı bulsun hele


Görsün ol âşık-ı nâzır nicedür

Âşık-ı gâ’ib aña zerrecedür


Âşık-ı nâzırda görsün ne bula

Bir iken ışkı anıñ yüz biñ ola


Kârubân ile gelür ol âfitâb

Pertevinden zâ’il olur mâh-ı tâb


Kârubân içre kimesne kalmadı

Yûsuf’uñ hüsnüne mâ’il olmadı


Kimi mâ’il kimi meftûn oldılar

Kimi hayrân kimi Mecnûn oldılar


Kimisi diler yanınca varayım

Kimisi iver cemâlin göreyim


Kiminin Yûsuf’da gözi rû-be-rû

Kimisi mest oldı varur ilerü


Kimi vardı halk-ı Mısr’a buyura

Kârubânın geldigini duyura


Didiler Mâlik getürür bir esîr

Misli yok dünyâ içinde lâ-nazîr


Gulgula düşdi o dem bây u fakîr

Oldılar hayrân cümle muntazır


Ol Melik Reyyân’a irdi bu haber

Göndürür ol kârubâna bî-cid er


Ol Zelîhâ vâkıf oldı bu işe

Düşdi ol dem göñline bir endîşe


Olmasın dir göñlümüñ mahbûbesi

Ayrı oldum hûb cemâlin müjdesi


Ol gelür yarın diyü oldı haber

Ol Mısır halkı kamu turdı seher


Taşra vardılar kamu pîr ü civân

Sayılu ayrıldı dört biñ nev-civân


Tâze oglanlar kamu sîm zenak

Hep zerîn kuşaklu dîbâce garak


Merdî da‘vâ ile anlar geldiler

Yûsuf’uñ yoluna nâzır oldılar (Kadıoğlu 2017: 64-65)

Kaynakça


Kadıoğlu, İdris (2005). Diyarbakırlı Ahmedî, Yûsuf u Züleyhâ (İnceleme, Metin, Dizin, Sözlük). Malatya.

Kadıoğlu, İdris (2017). Diyarbakırlı Ahmedî Yûsuf u Züleyhâ. Ankara: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü.

Doğan, Ramadan (2005). Ahmedî-i Âmidî’nin Yûsuf u Züleyhâsı (Metin ve İnceleme). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

 

Atıf Bilgileri


Öztürk, Zehra. "YÛSUF U ZÜLEYHÂ (AHMEDÎ / MÜRŞİDÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/yusuf-u-zuleyha-ahmedi-mursidi. [Erişim Tarihi: 02 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 PEND-NÂME / AHMEDİYYE (AHMED MÜRŞİDÎ) Ahmedî / Mürşidî, Seyyid Ahmed Mürşid Efendi Öğretmen Seydi Türkeri
Görüntüle
2 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
3 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
4 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
5 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
6 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
7 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
8 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
9 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
10 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
11 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle