YOLCULUK KİTÂBI (HAYRULLAH EFENDİ)
seyahatname
Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi (d. 1233/1818 - ö. 1283/1866)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Hayrullah Efendi’nin Avrupa’da yaptığı yolculukları anlatan etraflı bir seyahatname. Hayrullah Efendi, eserinin mukaddimesinde Avrupa’yı yakından görmenin bir ihtiyaç ve hatta moda haline geleceğini söyleyerek Türkiye’den Avrupa’ya gidecek vatandaşlara yardımcı olmak üzere kitabını kaleme aldığını ifade etmiştir.

Eser; “Birinci Yolculuk”, “İkinci Yolculuk”, “Üçüncü Yolculuk” ve “Dördüncü Yolculuk” adlı bölümlerden oluşur. Birinci Yolculuk bölümü “Memâlik-i Mahrûsa-i Şâhânede olan yolculuk beyânındadır” başlığı taşımaktadır. İkinci Yolculuk bölümünde İstanbul’dan deniz yolu ile Köstence’ye, oradan demiryolu ile Tuna’ya, Tuna’dan da Baziaş’a, Viyana’ya, Macaristan’a, Prag’a ve Berlin’e geçiş anlatılmıştır. Burada Carlsbad denen hamamların tanıtımı da yapılmıştır.

Üçüncü Yolculuk bölümünde İstanbul’dan Akdeniz üzerinden Trieste’ye, oradan Viyana’ya, Bavyera’ya, Württemberg Bad hükümetlerinden geçerek Ren Nehri’ni aşıp Strasbourg’a kadar olan yolculuk ele alınmıştır. Devamında İtalya ve Paris seyahati anlatılmıştır.

Dördüncü Yolculuk bölümünde İtalya, Marsilya, Roma, Lyon, Paris ziyaretleri anlatılıp Paris’in havası, hamamları, mesire yerleri, bulvarları, demir yolu durakları, Chahps Elsee ve Champ de Mars Meydanı, Fransa idaresi, ahalinin eğlencesi ve tiyatrolar, Fransızların genel hâlleri, Vichy hamamları, Bordeaux, Boulogna, Brüksel, Londra yolculukları ve Londra’nın durumu tasvir edilmiş; Rothomago adlı oyunun tercümesi verilmiş ve Manş denizine dair bilgiler verilmiştir.

Hayrullah Efendi’nin eseri sadece kendi yaptığı seyahatlerle sınırlı değildir. Yazar, okuyucuyu görmediği yerler hakkında da bilgilendirmeyi amaçlayıp buralara nasıl gidileceği hususunda kılavuzluk da yapmaya çalışmıştır. Uğradığı menzillerde en geniş yeri Paris’e ayırmıştır. Bu kentin büyük meydanları, geniş bulvarları, muhteşem binaları, iki yakasını birbirine bağlayan çok sayıdaki köprüler kuşağı, kalabalık garları, şehir içi taşıtları, posta-telgraf merkezleri, tiyatroları, kafeleri, otelleri ve lokantaları ile şehrin havasına kadar rastladığı her şeyi görüp değerlendirmiştir. O, aynı zamanda şehrin konserleri, tiyatro temsilleri, parlak eğlenceleriyle gece hayatını yansıtmıştır. Hayrullah Efendi, eserin sonunda yer alan “Müellif-i Kitâbın Avrupa Memâliki ile Kendi Beldesinin Tatbikine Dair Efkârı Beyânındadır” başlıklı bölümde, Batı âlemine dair seyahatlerinden edindiği çeşitli gözlem ve intibalarını topluca değerlendirerek sonuca bağlamaya çalışmıştır (Akün 1998). Hayrullah Efendi, gördüklerini bir sebep sonuç zinciri içinde vermeye çalışırken millî hassasiyet de göstermiş olup Türkler, vatan, Türkistan, Osmanlı, Osmanlılık gibi unsurları eserinde sıklıkla işlemiştir (Altuniş-Gürsoy 2002: XII). Eserin dili devrine göre sade olup konuşma diline yakındır.

Eserin bilinen tek nüshası Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Kütüphanesinde yer almaktadır. Yolculuk Kitâbı, Belkıs Altuniş-Gürsoy tarafından "Avrupa Seyahatnamesi" adıyla yayımlanmıştır (2002).

Yazarın biyografisi için bk. “Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hayri-hayrullah-hayri-efendi-mdbir 


Eserden Örnekler


Bulvarların Ta’rîfi Beyânındadır

Paris'te bulvar nâmıyla ma’rûf bir hayli caddeler olup, bunlardan en ma’mûr ve en meşhûru Madeleine kilisesinden bed'an eyleyerek Bastille meydânına kadar münharifen dolaşan caddedir ki, Madeleine bulvarı, Capucines bulvarı, Italiens bulvarı, Montmarte bulvarı, Bonne Nouvelle, Saint Denis bulvarı, Saint Martin bulvarı, Temple bulvarı, Beaumarchais bulvarı ismiyle tefrîk olunarak Bastille meydânı denilen meydana kadar gider. Bu bulvarın mesâfe-i imtidâdı takriben bir iki saat kadar vardır. Concorde meydânından Madeleine kilisesine giden güzel caddeye şâh-râh manasına olarak Rue Royale denir. Bu tarikin sağ tarafında bahriye nâzırının dâiresi olup önünde gaz kandillerinden iki kıt'a gemi demiri resmi vardır. Taraf-ı mukabilinde dahi o binaya mümasil bir hotel olmakla, meydan tarafından bakıldıkda, ikisinin resimleri birdir. Ekser sokaklarda hânelerin altlarında, dükkânlar ve mağazalar olduğundan bu tarik üzerinde dahi tuhafcı ve eski madenci ve dondurmacı dükkânları ile kuyumcular dahi vardır. Bu dükkânlarda olan eşyanın vaziyetleri dahi başkaca seyr ve temaşaya şayan derecede sanatlıdır. Yani bizim İstanbul'daki tuhafcıların dükkânlarında eşya vaz' edişleri deli alacası gibi karma karışık değildir. Madeleine kilisesi tarafına varıldıkda, bir tarafında yevm-i mahsûsda çiçek pazarı kurulur ki, her nevi çiçek bulunur. Bu çiçeklerin demetleri dahi başka bir yolda tertîb olunmaktadır. Burada iki bulvar tesâdüf eder ki, biri nakli sadedinde olduğumuz meşhûr caddenin başıdır. Parc de Monceau denilen bahçeye giden yeni bulvardır ki, Malesherbes bulvarı derler (Altuniş-Gürsoy 2002: 135).

Kaynakça


Akün, Ömer Faruk (1998). "Hayrullah Efendi". İslâm Ansiklopedisi. C. 28. İstanbul: TDV. Yay. 67-74.

Altuniş-Gürsoy,  Belkıs (2002). Hayrullah Efendi Avrupa Seyahatnamesi. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

Özaydın, Zuhal (1990). Tanzimat Devri Hekimi Hayrullah Efendi’nin Hayatı ve Eserleri. Doktora Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


KESİK, Beyhan. "YOLCULUK KİTÂBI (HAYRULLAH EFENDİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/yolculuk-kitabi-hayrullah-efendi. [Erişim Tarihi: 29 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DEVLET-İ ALİYYE-İ OSMÂNİYYE TÂRİHİ / HAYRULLAH EFENDİ TÂRİHİ (HAYRÎ) Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi Doç. Dr. Oktay Karaman
Görüntüle
2 NAKŞ-I HAYÂL (HAYRÎ) Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
3 LUGAT-I TIBBİYYE (HAYRÎ) Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi Öğr. Gör. Murat MURATOĞLU
Görüntüle
4 ROTHOMAGO TERCÜMESİ (HAYRULLAH EFENDİ) Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
5 HİKÂYE-İ İBRÂHİM PAŞA VE İBRÂHİM GÜLŞENÎ (HAYRÎ, HAYRULLAH HAYRÎ EFENDİ) Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi Araş. Gör. Dr. ZEHRA KAPLAN
Görüntüle
6 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
7 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
8 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
9 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
10 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
11 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
12 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
13 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
14 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
15 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle