VELÂYET-NÂME-İ İBRÂHÎM EDHEM (NEVRÛZ BİN ÎSÂ)
dinî-tasavvufi mesnevi/velâyet-nâme
NEVRÛZ BİN ÎSÂ ADANAVÎ (d. 1206/1792- ö. 1276/ 1860)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Seyyid Nevrûz bin Îsâ’nın eseri. Eser müellifi hakkında bibliyografik kaynaklarda bilgi yoktur. Kendi eserlerindeki bilgilerden hareketle Seyyid Nevrûz, 1206/1792 yılında Tarsus’un Bağlarbaşı köyünde doğmuş ve yaşamıştır. Bir müddet Malatya’da Dedekargın Ocağı’na bağlı bir dergâhta hizmet eden şair, 1276/1860 yılında vefat etmiştir.

Velâyet-nâme-i İbrâhîm Edhem, dinî-tasavvufi muhtevalı bir mesnevidir. Eserin tam başlığı, Velâyet-nâme-i İbrâhîm Edhem Pâdişâh-ı Belh ü Buhâr Sultân Kaygısız ‘Abdâl şeklindedir. Bektaşî an’anesiyle yazılan Velâyet-nâme’nin dikkat çekici bir kurgusu vardır. Eserde, VIII. yüzyılda yaşadığı bilinen İbrâhîm Edhem’in, hükümdarlığı terk ettikten sonra, Hacı Bektaş-ı Velî’ye mürid yapılması ve adının Kaygusuz Abdal olarak değiştirilmesi söz konusudur. Mutasavvıf İbrâhîm Edhem’in menkabevi hayatı ile Kaygusuz Abdal’ın efsaneleşmiş hayatı mezcedilir. Eserdeki anlatıma göre Belh ve Buhara’nın padişahı olan İbrâhîm Edhem, tasavvuf yoluna girmek üzere tacını, tahtını terk eder. Gaybdan gelen bir sesin yönlendirmesi ile Hacı Bektaş-ı Velî dergâhına gelip Hünkâr’a talebe olur. 40 sene odun taşıyarak hizmet ettikten sonra icazetini alır. Hacı Bektaş, ona Kaygusuz adını verir. İrşat faaliyeti için Mısır’a gönderir. Eserde Hacı Bektaş-ı Velî’ye özel bir kutsiyet atfedilir. Farklı zaman dilimlerindeki şahsiyetlerin hayatları, tek bir hikâyede birleştirildiği hâlde eserin kurgusunda herhangi bir kopukluk söz konusu değildir. Şair bunu ustalıkla yapmıştır.

Mesnevi nazım şekli ile yazılan eser 1045 beyittir. Mesnevi dışında 3 kasîde ve 1 de murabba vardır. Klasik mesnevilerde görülen tevhîd, münâcât, na’t, çehâr-yâr gibi ayrı başlıklar yoktur. İlk üç beyti tevhîd, dördüncü beyti na’t özelliği gösterir. Alevî-Bektaşî anlayışı ile kaleme alınan eserde, çehâr-yârdan sadece Hz. Ali’nin ismi zikredilir. Sebeb-i telif gibi müstakil bir başlık görülmez. Bu mahiyette, bir beyitte Hacı Bektaş’ın yakını olan İbrâhîm Edhem’in kıssasının anlatılacağı belirtilir. Eserin dili sade ve akıcıdır. Sohbet edasıyla yazılan kimi beyitlerde didaktik özellikler görülür. Şairin aruzu başarılı kullandığı söylenemez. Birçok beyitte aruz kusuru görülür.

Müellif hattı ile yazıldığı düşünülen Velâyet-nâme-i İbrâhîm Edhem, 1231/1816 yılında istinsah edilmiştir. Ulaşılabilen tek nüshası Millî Kütüphane Yazma Eserler Kütüphanesi, Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi Koleksiyonu, nr. 06 Hk 5044/3’te, 262 varaklı bir yazmanın 228b-259a varakları arasındadır. Velâyet-nâme’nin sonunda, Temmetü’l-kitâb Bî-çâre Seyyid Âşık Nev-rûz Velî şeklinde bir kayıt vardır.

Eser hakkında Ramazan Çelik ilk olarak tanıtıcı bir bildiri sunmuş (2019), ardından şekil ve muhteva özelliklerini de incelemek suretiyle doktora tezi hazırlamıştır (2022).

Şairin biyografisi için bk. “NEVRÛZ BİN ÎS”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. https://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/2023-TEIS1-12

Eserden Örnekler


Evvel zikr idelim Allâh’ıñ ismini

Yâd idelim kamu sun’ı resmini


Yok iken ‘âlemi eyledi var

Ol durur Gafûr Kadîr Perverdigâr


Anıñ nutkıyla var oldı bu ‘âlem

Uş emriyle vücûda geldi Âdem


Yüz yigirmi dört biñ nebî hem mürsel

Muhammed Mustafâ kamudan efdal


Evliyânıñ ser-defteridür ‘Alî

Kutb-ı sânî Hâcı Bekdaş-ı Velî


Evliyânıñ hizmetinde mu’tekîf

İstihdâmı mahzen-i ‘âlî-keşîf


Hîç anıñ kıyâsa gelmez her desi

Cihân içre var nice perverdesi


Anıñ mukarreblerini söyleyem

Edhem’iñ vasfını saña eyleyem


Buhârâ’da var idi bir pâdişâh

Zehî devlet virmiş aña Kadîr Allâh (Çelik 2022: 348-349)

Kaynakça


Çelik, Ramazan (2019). “Adanalı Seyyid Nevrûz’un Hayatı, Sanatı ve Velâyetnâme-i İbrâhîm Edhem Adlı Eseri”, II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi Bildiriler Kitabı (USBK) 7-9 Kasım 2019. Gümüşhane: Gümüşhane Üniversitesi Yayınları, 213-232.

Çelik, Ramazan (2022). Türk Edebiyatında İbrâhîm Bin Edhem Velâyet-nâmeleri ve Adanalı Seyyid Nevrûz’un Velâyet-nâme-i İbrâhîm Edhem’i (İnceleme-Metin-İndeks). Yayımlanmamış Doktora Tezi. Kayseri: Erciyes Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


Çelik, Ramazan. "VELÂYET-NÂME-İ İBRÂHÎM EDHEM (NEVRÛZ BİN ÎSÂ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/velayet-name. [Erişim Tarihi: 03 Temmuz 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 SİRÂC-I GAYB (ÂBİD) Âbid, Zeynelâbidîn Dr. Öğr. Üyesi Musa Tozlu
Görüntüle
2 TERCÜME VE ŞERH-İ KASÎDE-İ BÜRDE (ÂBİDİN PAŞA) Âbidin Paşa Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Doç. Dr. Hamza KOÇ
Görüntüle
3 DÎVÂN (ÂCİZ) Âciz, Mehemmed Helife ismail Aksoyak
Görüntüle
4 FARSÇA DÎVÂN (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Prof. Dr. mehmet atalay
Görüntüle
5 DÎVÂN (CEVDET) Cevdet, Recâîzâde Ahmed Prof. Dr. Mehmet Sarı
Görüntüle
6 DÎVÂN (FERÎDE HANIM) Ferîde Hanım, Bahâr-zâde Prof. Dr. Eyüp Akman
Görüntüle
7 DÜRRETÜ’L-BEYZÂ FÎ-ŞEREFİ MEVLİDİ’L-MUSTAFÂ (GAZZÎZÂDE ABDÜLLATÎF) Gazzîzâde Şeyh Abdüllatîf Efendi Dr. Bilal Güzel
Görüntüle
8 KIRIM ZAFERNÂMESİ / HAYRÂBÂD (HAYRÎ) Hayrî, Mehmed Hayrî Efendi, Türk Hayrî ismail Aksoyak
Görüntüle
9 DÎVÂN (HULÛSÎ) Hulûsî, Ömer Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Şamil BAŞ
Görüntüle
10 DÎVÂN (HULÛSÎ/MENFÎ/YESÂRÎ) Hulûsî/Menfî/Yesârî, Hüseyin Hulûsî Efendi Doç. Dr. Özgür KIYÇAK
Görüntüle