VEFEYÂT-I SELÂTÎN VE MEŞÂHÎR-İ RİCÂL
devlet ricalinin kısa biyografileri
Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin (d. ?/? - ö. 1201/1 Temmuz 1787)

Hâfız Hüseyin Ayvansarâyî’nin (ö. 1201/1787) devlet ricalinden şahısların kısa biyografileri ve ölüm tarihlerini bildirdiği vefeyâtnâme türündeki eseri. Eserin yegâne nüshası İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY2539’da kayıtlıdır. Müstensih nüshası olan yazmada birçok yanlış yazım, bilgi hatası ve boş yapraklar bulunmaktadır. Vefeyât-ı Selâtîn ve Meşâhîr-i Ricâl ismi, müellif tarafından değil katalog hazırlayanlarca kitabın muhtevasından hareketle verilmiştir. Kitabın nâşiri de aynı ismi kullanmayı tercih etmiştir.

Dört bölümden meydana gelen eserin bölümleri farklı zamanlarda yazıldığı için her bölümün ayrı birer mukaddimesi bulunmaktadır. Mukaddimelerin tamamında eserin kaleme alınma gerekçesi olarak müellifin hayır duayla anılma isteği belirtilmiştir. Eserin ilk iki bölümü 1190/1776-77, son iki bölümü 1198/1783-84 tarihinde yazılmıştır. İlk bölümde Osman Gazi’den I. Abdülhamid’e kadarki 27 Osmanlı padişahının doğum, cülus ve vefat tarihleri için düşürülmüş tarih terkip ve mısraları bildirilmiştir. İkinci bölümde yazar Osmanlı Devleti ricalinden veziriazam, vezir ve beylerbeyilerinden İstanbul içinde ve Eyüp, Kasımpaşa ve Üsküdar’da medfun olanların kısa hâl tercümeleri, vefatlarına düşürülmüş tarihleri ve hayır eserlerini anlatmaktadır. Üçüncü bölümde, hayratı İstanbul’da, kabri başka yerlerde olan devlet ricalinin, dördüncü bölümde hayratı ve kabri İstanbul dışında olan devlet ricalinin kısa biyografileri ve ölümlerine düşürülen tarihleri ele alınmıştır. Eserin sonunda hâtime kısmını yer almaması, mevcut nüshasında aynı kişilerin mükerrer biyografilerinin bulunmasından hareketle vefeyâtın tamamlanmamış olduğunu düşündürmektedir.

Birkaçı mükerrer olmak üzere 884 şahsın muhtasar biyografilerini ihtiva eden eser Osmanlı tarihi araştırmaları için önemli bir kaynak niteliğindedir. Eser Fahri Çetin Derin tarafından neşredilmiştir (1978).

Yazarın biyografisi içi bk. “Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ayvansarayi-hafiz-huseyin

Yeğen Mehemmed Paşa

Kadîmî ricâl-i Devlet-i ‘Aliyye’den olup iltizâm erbâbından iken vilâyeti olan Antalya mültezimi olup anda vâfir servet ü sâmân peydâ edüp geldikde hâcegân zümresine dâhil ve gümrük emânetine nâ’il olup niçe zamân kibâr u sigâra hizmet-i hâlisâne eylemek sebebiyle kırk sekiz târîhinde vâki‘ Moskov Seferi zuhûrında bi’z-zât nâ’il-i mühr-i şerîf ve hâdim-i alem-i Nebevî olarak Ada Seferi’ne âzim ve yüzünden fütûhât-ı celîle ve nusret-i celîle zuhûr edüp avdetle Âsitâne’ye ba‘de’l-vusûl azl ve ba‘zı menâsıbda hizmet üzere iken Şark tarafına me’mûren ‘Acem seferine ser-‘asker ve Nâdir Şâh ile esnâ-yı mülâkatda şehâdet müyesser olup zât-ı mecîd sene 1158 târîhinde Kars Ka‘lesi civârında defn olunmuşdur. İstanbul’da Samatya kurbünde Hâniyye Câmi‘i civârında bir çeşmesi el-ân cârî olup mevâlîden Şeyh-zâde Yümnî Mehemmed Efendi’nin inşâ eylediği târîh tâk-ı bâlâsında nüvişte kılınmışdır:

Rükn-i devlet melce’-i ümmet sütûde-menkabet

Murtazâ-sîret Mehemmed nâm mahmûdü’l-hisâl

Yeğen Ağa muhterem gümrük emîni kim anın

Sâyesinde derdmendân-ı cihân âsûde-hâl

Bâreka’llâh ‘ayn-ı dil-cû çeşme-i pâkîze kim

Vech-i ‘arza oldu çün hâl-i siyeh zîb-i cemâl

Ecrini mevfûr edüp Hak sa‘yini meşkûr ede

Fî-sebîli’llâh bekâ-yı hayra kıldı sarf-ı mâl

Yümniyâ teşvîk edüp ‘atşânı târîhin dedim

İç Muhammed ‘aşkına bu çeşmeden mâ’-i zülâl

sene 1150 (Derin 1978: 85).

Derin, Fahri Çetin (hzl.) (1978). Hâfız Hüseyin Ayvansarâyî, Vefeyât-ı Selâtîn ve Meşâhîr-i Ricâl. İstanbul: İstanbul Edebiyat Fakültesi Yay.

Ekinci, Ramazan (hzl.) (2013). Hâfız Hüseyin Ayvansarâyî, Vefeyât-ı Ayvansarâyî. İstanbul: Buhara Yay.

Ekinci, Ramazan. "VEFEYÂT-I SELÂTÎN VE MEŞÂHÎR-İ RİCÂL". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/vefeyat-i-selatin-ve-mesahir-i-rical. [Erişim Tarihi: 19 Eylül 2024].

1 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
2 MECMÛ'A-İ TEVÂRÎH (Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, Hazine Bölümü, Nu. 1565; Deniz Müzesi Kütüphanesi, Nu. 55) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Doç. Dr. Lokman Taşkesenlioğlu
3 EŞ'ÂR-NÂME-İ MÜSTEZÂD (İstanbul Üniversitesi Nâdir Eserler Kütüphanesi, TY 5466) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Doç. Dr. Ramazan Ekinci
4 VEFEYÂT-I AYVANSARÂYÎ Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Prof. Dr. Rıfat Kütük