VASiYETNÂME (SÛZÎ)
mensur
Ahmed Sûzî (d. 1179/1765 - ö. 1246/1830)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ahmed Sûzî’nin vasiyetlerini içeren mensur eseri. Eserde tarikat adap ve erkânına dair umumi tavsiyeler bulunmasının yanı sıra yakın akraba ve çevresine yönelik hususi ikazlar ve onlardan bazı talepleri yer almaktadır. Ayrıca bu eser; Halvetiye tarikatının Şemsîye kolunun Sûzîye şubesinin varlığı konusunda önemli ipuçları verir.

Vasiyetnâme, Süleymaniye Kütüphanesi, H. Şemsi F. Güneren Bölümü, Nu. 25’te kayıtlı bir mecmuadaki üçüncü eserdir. Katalog kaydında, 116-125. varaklar arasında gösterilen Vasiyetnâme, 20 sayfadır. Metin, "Şeyh Ahmed Sûzî Efendimiz’in Vasiyetnâmesi" başlığını taşımaktadır. Bu başlıktan dolayı yazmanın müellif nüshası olmadığı söylenebilir (Sarıkaya 2011: 183).

Eserle ilgili Meliha Yıldıran Sarıkaya’nın “Ahmed Sûzî’nin Vasiyetnâmesi” adlı makalesi (Sarıkaya 2011) ve Özden Aydın'ın “Osmanlıda Bir Halvetî Şeyhinin Vasiyetnâmesi” adlı kitabı önem arz etmektedir (Aydın 2021.

Şairin biyografisi için bk. “Sûzî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/suzi 

Eserden Örnekler


Eûzü billâhi mine'ş-şeytâni'r-racîm. Bismillâhirahmânirrahîm. El-hamdülillâhi ve sallallâhu alâseyyidinâ Muhammedin ve âlihî ecmaîn. Hasbünallâh ve niʻme'l-vekîl ve niʻme'l-mu'în yâ erhame'r-râhimîn. Ed-dünyâ serîatü'z-zevâl hükmünce dünyâdan nasîbimiz tamâm olup fânî ömür âhire erişip maraz-ı mevt ve alâmetleri zâhir olduğu günlerde birâder-i ekremim ve bâis-i râhatım hazret-i şeyh Mehmed Efendi azîzimi Hazret-i Mevlâ azîz ve muhterem kılıp kurb-ı maʻnevîsinden dûr etmeyip saâdet-i ebediyyeye ve necât-ı sermediyyeye mazhar eyleye. Âmîn. Baʻdehû; dergâh-ı aliyyede vakitleri gelinceye kadar bâkî kalan evlâdlarım, evlâd-ı maʻnevîmiz halîfelerimiz, birâder efendi-zâdeler, nûr-ı aynlarım. Sizlere taraf-ı hakîrânemizden şöyle vesâyâ ve emânetullâh ve nutk-ı pîrâne budur ki;

Eğer hayâtımızda görmek mukadderse, görebildimse ne güzel. Eğer göremedimse sizler göresiniz ki Hazret-i Pîr efendimiz türbe-i saâdetleri duvarının çenesinden parmaklığı çekip azca azca dışarı çekerek orta baştaki dükkânın duvarı çenesinden yarım zirâʻ kala çekesiniz. Dışarı yarım zirâʻ kalsın ki yol dahi pek dıyk olmasın. İç tarafına temiz toprak getirip türbelerin zeminleri berâber havliden yüksek olarak taşla örülüp parmaklık çekip iç tarafı merhûm şeyh Halîl amcamın türbesi önüne bizim kabrimiz ola. Ondan aşağı Hazret-i Pîr efendimize yakın bir kabir dahi olur.

Şöyle vesâyâmızdır ki ihtimâm edip kabri vasiʻ eşdiresiniz. Baʻdehû Sirâc-zâde hoca Efendinin mezarı gibi bir taş ayak tarafına, birtaş baş tarafına, tâc-ı şerîf dahi muttasıl ola. Birer taş dahi yanlarına. Dört taşla olup zinhâr göreyim başka türlü bir sûret olmaya. (Sarıkaya 2011: 184).

Kaynakça


Aydın, Özden (2021). Osmanlıda Bir Halvetî Şeyhinin Vasiyetnâmesi. İstanbul: Kitabevi Yayınları.

Sarıkaya, Meliha Y. (2011). “Ahmed Sûzî’nin Vasiyetnâmesi”. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi C.15 (2): 173-200.

Yıldız, Alim (2011). Ahmed Sûzî Hayatı ve Şiirleri. Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi Yay.

Atıf Bilgileri


ZENGİN, Akın. "VASiYETNÂME (SÛZÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/vasiyetname-suzi-tees-1572. [Erişim Tarihi: 03 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TÜRKÇE DİVAN (SÛZÎ) Sûzî Prof. Dr. Alim Yıldız
Görüntüle
2 SÜLÛKNÂME-İ SÛZÎ (SÛZÎ) Sûzî, Prof. Dr. Alim Yıldız
Görüntüle
3 TERCÜME-İ KASÎDE-İ BÜRDE (AHMED SÛZÎ) Sûzî Doç. Dr. Hamza KOÇ
Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
4 PEND-NĀME-İ SÛZİ (SÛZÎ) Sûzî Prof. Dr. Alim Yıldız
Görüntüle
5 SÜLEYMÂN-NÂME (SÛZÎ) Sûzî Prof. Dr. Alim Yıldız
Görüntüle
6 ABDULVEHHAB GAZİ MENKIBESİ (AHMED SÛZÎ) Sûzî Prof. Dr. Alim Yıldız
Görüntüle
7 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
8 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
9 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
10 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
11 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
12 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
13 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
14 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
15 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
16 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle