VÂKI'ÂT-I HAZRET-İ NİYÂZÎ-İ MISRÎ / MENÂKIB-NÂME-İ NİYÂZÎ-İ MISRÎ
Niyâzî-i Mısrî menkıbelerini anlatan mensur eser
Râkım, İbrahim Râkım Efendi (d. 1091/1680-81 - ö. 1163/1749-50)

ISBN: 978-9944-237-87-1


İbrahim Râkım Efendi’nin (d. 1091/1680-81 - ö. 1163/1749-50) Niyâzî-i Mısrî’nin menkıbelerini anlattığı mensur eseri. Eserin adı, baş tarafında kırmızı mürekkeple “Hâzâ Kitâbü Vâkı'âti Hazreti Pîr eş-Şeyh Muhammed el-Mısrî en-Niyâzî kuddise sırrıhu’l-'âlî” ifadesi yazılarak (İbrahim Râkım Efendi vr. 1b) kaydedilmiştir. Eserin ismi bazı kaynaklarda Menakıb-nâme-i Niyâzî-i Mısrî olarak farklı bir eser gibi kaydedilse de bu eser Vâkı‘ât-ı Hazret-i Niyazî-i Mısrî’dir (Bursalı Mehmed Tâhir 2000: II/189). Eserin derkenarlarında kırmızı mürekkeple “matlab-ı velâyet-i Hazret-i Pîr kuddise sırruhû” şeklinde başlıklar yazılmıştır (İbrahim Râkım Efendi vr. 2a).

Müellifin eserin başında Niyâzî-i Mısrî’nin hayatı hakkında verdiği bilgiler oldukça önemlidir. Zira Mısrî 1105/1694 senesinde vefat ettiğinde Râkım Efendi 15 yaşındadır. Râkım Efendi, kısa süre de olsa Niyâzî Mısrî ile aynı dönemde yaşamıştır. Ancak eserde bizzat görüşüp görüşmedikleriyle ilgili bilgi bulunmaz. İbrahim Râkım, eserini büyük oranda Mısrî ile muasır olan ve onun sohbetinde bulunan kişilerden aldığı bilgilerden hareketle kaleme almıştır. Râkım Efendi, Mısrî’nin hayatını anlattıktan sonra onun hayatı ile ilgili çeşitli kaynaklardan derlemiş olduğu menkıbeleri ayrı ayrı başlıklar halinde yazmıştır. Müellif eserde zaman zaman Niyâzî-i Mısrî’nin görüşlerine yer vermiş, onun eserlerinden alıntılar yapmıştır. Eserde Mısrî’nin yaşadığı dönemde onun etrafında olan kimselerden bahsedildiği gibi, aynı dönemde yaşayıp Mısrî ile tartışmaları olan ve sürgün edilmesine sebep olan Vânî Mehmed Efendi ve devrin başka ünlü simaları hakkında da bilgiler bulmak mümkündür. Vâkı'ât daha sonra yazılan birçok esere kaynaklık etmiştir (Öcalan 2019: 81). Mustafa Lütfi Efendi söz konusu eseri merkeze alarak Tuhfetü’l-Asrî fî Menâkıbi’l-Mısrî adlı eserini kaleme almış ve eserinde büyük oranda Râkım Efendi’nin menâkıbnâmesinden istifade etmiştir (Mustafa Lütfî Efendi 2013: iii). Bursa’daki Mısrî Dergâhı’nın son postnişini Mehmed Şemseddin Efendi de yazmış olduğu Mısrî biyografisi Gülzâr-ı Mısrî adlı eserini kaleme alırken Râkım Efendi’nin Vâkı'ât’ından istifade etmiştir. Şemseddin Efendi, eserini daha önce yazılan Tuhfetü’l-Asrî ve Râkım Efendi’nin Vâkı'ât’ını anlaşılmayacak derecede ağır bulduğundan “lisân-ı avâm üzere” halkın anlayacağı şekilde kaleme almıştır (Ulusoy 2021: 29). Eserde, tarikat şeyhi bir sofiyi konu edinmesi sebebiyle tasavvufi terimler ve kavramlara sıkça yer verilmiştir. Arapça ve Farsça kelimelerin yanında “beyne’n-nâs, hilâfi’l-âde kıbel-i âlî, fenn-i mûsikî, tekrîm-i ilâhî” gibi Arapça ve Farsça tamlamalar yaygın biçimde kullanılmıştır. Eserin dili sanatlı ve ağırdır. Müellif eserinde bilgi vermenin yanında edebî inceliklere de önem vermiş, ilmî üslup kullanmıştır.

Eserin tam olan bir nüshası Bursa İnebey Yazma Eser Kütüphanesi, Genel No: 772’de yer almaktadır. Süleymaniye Kütüphanesi, İzmir Bölümü, No: 790’da ise eserin eksik bir nüshası mevcuttur. Eser ile ilgili bir yüksek lisans tezi hazırlanmıştır (Beki 1997).

Müellifin biyografisi için bk. “Râkım, İbrahim Râkım Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/rakim-ibrahim-rakim-efendi 

Eserden Örnekler


Bir gün esnâ-yı sohbetlerinde sultânum sizler egerçi kâh Mısrî deyu ve kâh Niyâzî deyu tahallus buyurursız. Lâkin gürûh u sâz-nüvâzândan bir kulunuzın dahi mahlası Niyâzî’dir. Bu husûsda sizler ile iştirâki münâsib görmeziz dinildikde varın sâhib-mahlas-ı merkûma bizden selâm ihdâ idüb bizim hâtırımız içün bir âhar mahlas ihtiyâr eylesün memnûn oluruz buyurduklarında, fi’l-vâki‘ selâm-ı selâmet-encâmların teblîg-i emânet ve şahs-ı merkûm dahi ferâg ve Hazret-i merhûma kemâ yenbagî arz-ı ubûdiyyet eylemiş. Hazret-i merhûmun mütekarrib bende-i dîrînelerinden beyne’n-nâs Kavala Şeyhi dinmekle ma‘rûf ve hüsn ü sülûkle mevsûf es-Seyyid Mustafa Efendiden bu hakîrin gûş-zedidir ki Hazret-i Şeyh-i merhûm kendülerinin ömr-i azîzleri ne mikdâr seneye bâlig olacagına ba‘de’l-ıttılâ’ Mısrî tahalluslarına Niyâzî mahlas dahi zamm ü ihtiyâr buyurdular. Zîrâ Niyâzî lafz-ı münîfinin aded-i ebcedîsi yetmiş sekizdir ki adedinde ömürleriyle beraberdir deyu beyân-ı hikmet itmiş idiler. Ve dahi dârü’s-saltanati’l-aliyye mahrûsa-i İslâmbol sükkânından ve fenn-i mûsikî üstâd-ı mâhirlerinden beyne’n-nâs Şîrügânî Derviş Ali dinmekle şehîr-i zâkirden bi’t-tevâtür menkûldür ki her çend Hazret-i merhûm Şeyh Mısrî Efendi kıbel-i âlîlerinden beste olunmak içün bana vâsıl olan her ilâhîyi nagamât-ı matbû‘a ile ilbâs murâd itdiğimde bilâ te’hîr ve tefekkür gerek çârgâh ve beyâtî ve sabâ gerek acem ve uşşâk ve nevâh semtlerinden ve gayri yoldan nev vâdi-i hoş-âyende ve zevk-bahş sözünde tab‘ u du‘â gûye sûret-i ilhâm gibi hutûr idüb zabtında dahi riyâzata hâcet kalmaz idi. (İbrahim Râkım Efendi vr. 34a-b).

Kaynakça


Beki, Kâmil (1997). İbrahim Râkım Efendi Vâkıât-ı Niyâzî-i Mısrî (İnceleme-Metin). Yüksek Lisans Tezi. Bursa: Bursa Uludağ Üniversitesi.

Bursalı Mehmed Tâhir (2000). Osmanlı Müellifleri (Tıpkı basım). C. II. Ankara: Bizim Büro Yay.

Eşrefzâde Şeyh Ahmed Ziyaeddin Efendi (yz). Gülzâr-ı Sulehâ ve Vefeyât-ı Urefâ. Bursa İnebey Yazma Eser Kütüphanesi, Orhan Kit. No: 1018/2. vr. 189b.

İbrahim Râkım Efendi (yz). Vâkı‘ât-I Hazret-i Niyazî-i Mısrî. Bursa İnebey Yazma Eser Kütüphanesi. Genel Bölümü, No: 772.

Mustafa Lütfî Efendi (2013). Bir Mısrî Şeyhinin Kaleminden Hazret-i Niyâzî-i Mısrî. hzl. Aliye Uzunlar. İstanbul: Revak Yay.

Öcalan, Hasan Basri (2019). “İbrahim Râkım Efendi Vâkıât’ı Ekseninde Niyâzî-i Mısrî Portresi”. Niyâzî-i Mısrî -Dönemi ve Tesirleri-. ed. M. Efe ve O. Kocatürk, Bursa: Osmangazi Belediyesi. 77-86.

Ulusoy, Mehmed Şemseddin (2021). Niyâzî-i Mısrî ve Bursa Mısrî Dergâhı Gülzar-ı Mısrî. haz. M. Kara, S. Gültaş, S. Akay. Bursa: Osmangazi Belediyesi Yay.

Atıf Bilgileri


ÖCALAN, Hasan Basri. "VÂKI'ÂT-I HAZRET-İ NİYÂZÎ-İ MISRÎ / MENÂKIB-NÂME-İ NİYÂZÎ-İ MISRÎ". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/vaki-at-i-hazret-i-niyazi-i-misri-menakib-name-i-niyazi-i-misri. [Erişim Tarihi: 22 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 RİSÂLE (RÂKIM) Râkım, İbrahim Râkım Efendi Prof. Dr. Hasan Basri ÖCALAN
Görüntüle
2 DÎVÂNÇE (RÂKIM) Râkım, İbrahim Râkım Efendi Prof. Dr. Hasan Basri ÖCALAN
Görüntüle
3 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
4 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
5 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
6 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
7 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
8 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
9 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
10 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
11 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
12 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle