ULÛF YA Kİ GÜZEL KIZ HEDİCE (ZAHİR BİGİYEV)
Tatarca roman
Zahir Bigiyev (d. 1870 - ö. 1902)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Zahir Bigiyev’in Tatarca olarak yazdığı romanı. Eser, Kazan’da otel odasında Züleyha adlı bir genç kızın ölü bulunmasıyla başlar. Cinayet silahı olay yerinde değildir. Odada bulunan deliller ve Züleyha’nın yazdığı mektup Musa adlı bir kişiyi işaret etmektedir. Dedektif Şubin, iz sürerek Musa Salihov’a ulaşır. Kazan’ın zenginlerinden Gabdullah Efendi’nin oğlu olan Musa, Petersburg’ta üniversite okumuş ve babası ölünce işlerin başına geçmiştir. Zengin tüccar Ehmedi Hemidov’un kızı Hedice ile evlenmek üzeredir. Hamidov, kızı Hedice ile birlikte yüz bin sum gümüş akçe verecektir. Musa kaçma şüphesi nedeniyle tutuklanır. Musa’nın arkadaşı Andreyev avukatlık görevini üstlenir. Mahkemede, otelde kalan ve aynı zamanda Musa’nın arkadaşı olan Gabdünnasır ve otel sahibi Gabdullin tanık olarak ifade verirler. Musa, o akşam otele gitmiş ve gece yarısı ayrılmıştır. Musa’nın Züleyha’yı öldürdüğüne hükmedilir. Bu karar Musa’nın nişanlısı Hedice’nin üzüntüden hasta olmasına neden olur ve ailesi onu iyileşmesi için Samara’ya götürür. Andreyev, Musa’nın gerçek katili bulmak için dedektif Şubin’den yardım ister. Gabdünnasır’ın katil olduğundan şüphelenen Şubin, bir plan yapar. Dedektif Ivanov, kılık değiştirerek Gabdullin’in otelinde çalışmaya başlar. Ivanov, Gabdünnasır’ın işlerine bakar ve onun güvenini kazanır. Gabdünnasır, Hedice ile evlenmek ve böylelikle yüz bin sum gümüş akçeye sahip olmak istemiş, arkadaşı Musa Hedice ile nişanlanınca bu arzusundan vazgeçmek zorunda kalmıştır. Musa hapiste olduğuna göre Hedice ile evlenmek ümidi yeniden canlanır. Ehmedi Hemidov’la ve Hedice’yle görüşmek üzere Samara’ya gitmeye karar verir. Dedektif Şubin, Samara’ya gitmeye hazırlanan Gabdünnasır’ın kaldığı otele oda kiralamak isteyen bir müşteri kılığında gelir ve Gabdünnasır’ın odasında delil bulmak için araştırma yapar. Bulduğu kağıt parçalarında Bahçesaray, Salacık, Sümeyman Mirza’nın eşi yazılıdır. Şubin, avukat Andreyev’e durumu anlatır ve vakit kaybetmeden Kırım’a gider. Bahçesaray’a yakın Salacık köyünde Süleyman Mirza’nın eşi Ayşe Hanım’la görüşür. Ayşe Hanım, Züleyha’nın annesidir. Züleyha’nın öldürülmediğini, intihar ettiğini söyler. İntihar etmeden önce kendisine yazdığı mektubu Şubin’e gösterir. Züleyha, Petersburg’ta tanışıp aşık olduğu Musa’yla evlenmesine izin vermeyen ailesine karşı çıkıp Kazan’a gidip Musa’yı bulmuştur. Züleyha, Musa’nın Hedice ile evleneceğini öğrenince Kırım’a geri dönemez ve intihar eder. Şubin geri göndermek şartıyla Züleyha’nın annesine yazdığı mektubu, Musa’yı kurtarmak için Kazan’a götürür. Musa’nın masumiyeti anlaşılır, serbest bırakılır. Musa’nın arkadaşı Gabdünnasır, otelde Züleyhan’nın tabancasının sesini duymuş, odaya girdiğinde tabancayı ve intihar notunu almış, olayın cinayet zannedilmesini sağlamıştır. Musa’nın mahkumiyetinde Gabdünnasır’ın parmağının olduğunun anlaşılması üzerine Gabdünnasır zehir içerek intihar eder. Arkasında intihar ettiğini bildiren bir mektup bırakır. En sonunda Musa ve Hedice evlenirler.

“Ulûf ya ki Güzel Kız Hedice” romanında iki husus dikkat çekicidir. Züleyha, anne ve babasının rızası dışında Musa ile evlenmek için kaçarak Kırım’dan Kazan’a gelmiş fakat anne ve baba sözü dinlemediği için bu yolculuğun sonu felaketle bitmiştir. Tatar Marifetçilik Edebiyatı eserlerindeki temalardan birisi de aile terbiyesidir. Ailenin terbiyesinin önemi ve bu terbiyeye göre davranmak dönemin eserlerinde idealize edilmiştir. Musa, Marifetçilik Edebiyatı eserlerindeki rastlanılan ideal karakterlerden biri değildir. İyi bir eğitim almıştır ama bu eğitimi bir ideal uğrunda kullanılmaz. Musa’nın Hedice ile evlilik kararında para ön plandadır. Bu bakımdan maddi değerlere önem veren, bencil bir karakter olarak romanda yer alır. Romanın en önemli özelliklerinden biri, Tatar Edebiyatında polisiye gerilim unsurlarının yer aldığı polisiye-dedektif roman türünün ilk örneklerinden biri olmasıdır.

Ulûf ya ki Güzel Kız Hedice adlı roman ilk kez Arap harfli Tatarca metin olarak 1887 yılında Kazan’da basılmıştır.

 Yazarın biyografisi için bk. “Zahir Bigiyev”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/zahir-bigiyev 

Eserden Örnekler


Sevgili anneciğim, geçen yıl merhum babamın gözleri ağrıdığı zaman Petersburg’a gidip “Tatar Restoranı”nda misafir olduğumuzda bizim odamızın karşısındaki odada kalan Kazanlı genç o zaman beni kendisine eş olarak almak istemişti. Merhum babam ve sevgili annem, Musa Efendi’yi tanımadığınız için beni Musa’ya eş olarak vermeye razı olmadınız. Şimdi sevgili anneciğim, Musa Efendi’yi hatırladınız mı? Düşündüğünüzde hatırlayacaksınız. Ben kızınız Züleyha, Musa Efendi’ye aşık olduğumdan sizin izniniz olmadan Musa Efendi’nin eşi olma niyetiyle Kazan’a geldim. Sizin izniniz olmadan kaçıp geldiğim için seferim hayırlı olmadı. Aşık olduğum Musa Efendi, Kazanlı zengin bir kişinin kızını yüz bin sum gümüş akçe ile eş olarak aldığından, benimle evlenmiyor. Yarım saat önce Musa Efendi benim odama geldi. Allah Musa Efendi ve Hedice’ye uzun ömürler versin, muhabbetlerini gün ve gün ziyade eylesin! Ben şimdi ne yapayım?! Bahçesaray’a dönüp sizin gözünüze görünemem. Aşık olduğum Musa Efendi‘den de ayrı kalmaya gücüm yok. Ne yapayım?!İyi bir şey yapmaya gücüm de yok. Şimdi ben kendimi tabanca ile öldüreceğim! Acayip! Hiç akla gelmeyecek bir iş, bu kadar genç yaşımda, genç bir kızken kendi kendimi öldürüyorum (Gaynullin 1979: 131-132).

Kaynakça


Gaynullin, M. H. (1979). Tatar Megrifetçélék Edebiyatı. Kazan: Tatarstan Kitap Neşriyatı, 88-137.

Musin, F. (1985). “Zahir Bigiyev”. Tatar Edebiyatı Tarihı. C 2. Kazan: Tatarstan Kitap Neşriyatı, 302-318.

Atıf Bilgileri


Uslu, Ayşen. "ULÛF YA Kİ GÜZEL KIZ HEDİCE (ZAHİR BİGİYEV)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/uluf-ya-ki-guzel-kiz-hedice-zahir-bigiyev-tees-1648. [Erişim Tarihi: 19 Eylül 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 GÜNÂH-I KEBÂİR (ZAHİR BİGİYEV) Zahir Bigiyev Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Uslu
Görüntüle
2 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
3 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
4 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
5 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
6 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
7 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
8 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
9 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
10 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
11 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle