TUHFETÜ'L-MUSTAFÂVİYYE FÎ BEYÂNİ AHVÂLİ KABUDÂNÂTİ'D-DEVLETİ'L-ALİYYETİ'L-OSMÂNİYYE
Osmanlı kaptanıderyalarının biyografisi
Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi (d. 1133/1720-1721 - ö. 1178/1764-1765)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Şehrî-zâde Mehmed Sa'îd Efendi’nin (d. 1133/1720-1721 - ö. 1178/1764-1765) biyografi tarzında yazdığı eser. Araştırıcı ve derleyici bir yazar olup tarih, biyografi, edebiyat başta olmak üzere birçok alanda 30’dan fazla eser veren Şehrî-zâde’nin bu eseri 197 varaktan meydana gelmektedir. Tuhfetü'l-Mustafâviyye’nin bilinen tek nüshası olup, müellifin kendi el yazması olan bu nüsha, Kahire’de Dârü’l-kütübi’l-kavmiyye’de (nr.45/555; mikrofilm, nr. 11.743) bulunmaktadır (Bilici 2010: 472). Eser 1746-1750 yıllarında kaptanıderyalık yapan Kaptanıderya Şehsuvar-zâde Mustafa Paşa’nın isteği üzerine yazılmış olup ona armağan edilmiştir (Özen 1975: 144).

Besmele ile başlayan eserin giriş kısmında hamdele ve salveleden sonra eserin te’lif sebebi yazılmış ardından dönemin padişahı Sultan Mahmud Han’a ve eserin armağan edildiği Mustafa Paşa’ya medhiye yazılmıştır. Tuhfetü'l-Mustafâviyye’de müellif, kaynak olarak en çok Kâtip Çelebi’nin Tuhfetü'l-Kibâr Fî Esfâri'l-Bihâr eserinden istifade etmiş, bununla beraber kendi eserlerinin de bulunduğu 23 ayrı kaynaktan da yararlanmıştır.

Müellif, eserde ilk olarak dört halife dönemi denizcilik faaliyetlerini anlatmış, daha sonra Emeviler dönemi denizcilik faaliyetleri ve diğer İslam devletlerinin denizcilik faaliyetlerinden genel hatlarıyla bahsetmiştir. Devamla Osmanlı denizcilik tarihini ve Osmanlıda tersaneciliğin gelişim tarihini Osmanlı padişahlarına göre dönemlere ayırarak genel hatlarıyla anlatmıştır. Eserin ana konusunu Osmanlı Devleti’ndeki kaptanıderyaların hayatı oluşturmaktadır. Eserde Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan 1704’e kadarki 79 kaptanıderyanın hayatlarından bahsedilmektedir. İlk olarak Baltaoğlu Süleyman Bey’in hayatı anlatılırken son olarak da Baltacı Mehmed Paşa’nın hayatı anlatılmıştır. Bazı kaptanıderyaların hayatları muhtasar, bazılarınınki ise çok detaylı olarak anlatılmıştır. Kaptanıderyaların hayatları anlatılırken dönemlerinde vuku bulan ve Osmanlı denizcilik tarihinde önemli yeri olan olay ve faaliyetler detaylı bir şekilde ele alınmıştır (Adlığ 2020a: 59).

Eserin birçok yerinde Arapça ve Farsça deyimler, atasözleri, veciz ifadeler ve şiirlere de yer verilmiştir. Anlatımda sade nesirle beraber süslü nesir de kullanılmıştır. Konular anlatılırken şiirlere oldukça fazla yer verilmesi konuları akıcı kılmış, ayrıca konuların izahında birçok yerde ayet ve hadislerden yararlanılmıştır (Adlığ 2020a: 70).

Eser, Davut Adlığ tarafından önce doktora tezi olarak çalışılmış (2020b), daha sonra kitap olarak yayımlanmıştır (2020a).

Müellifin biyografisi için bk. "Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/said-sehrizade-mehmed-efendi

Eserden Örnekler


Devlet-i Aliyye-i ebed-peyvend-i Osmâniyyede ibtidâ-yı hâlde dahi fenn-i deryâya çendân iştigâl ve tahsîl-i mümâreset olunmamış idi. Bu Devlet-i Aliyyede ibtidâ sefîneler ile Gelibolu halicinden Rûmeli cânibine ubûr ve gazâ-yı mevfûr eden Gâzi Süleyman Paşadır ki Sultân Orhan Gâzi oğludur ve Gelibolu ve Bolayır ve Hayrabolu ve Tekirdağı ve İpsala fütûhâtı ol mîr-i gayyûrun eser-i meşkûrudur. Baʻdehü fâtih-i İstanbul Sultân Gâzi Ebü'l-feth Sultan Mehemmed Han vaktine gelince firkate ve ba'zı muhtasar sefînelerle sevâhile gazâ olunurdu. Kostantıniyye fethinde ziyâdece sefîneler tedârik olunup Karadeniz’e ve Akdeniz’e doğru gazâya şürû etdiler. Hattâ Fâtih merhûm Gedik Ahmed Paşayı serdâr idüp üç yüz pâre sefîne ile Karadeniz’e irsâl eyledi. Varup Kefe Kalʻası Freng elinden ve Menkub nâm kalʻayı Nasara elinden alup feth eyledi. Vezîr-i müşârün-ileyh bi-hadd u gaye ganâyimden maʻadâ küffâr beylerinden birkaç müteʻayyen nâmdâr kâfirleri esîr idüp dergâh-ı Ebü'l-fethe irsâl itmişdür. Bu vechile giderek donanma sefînelerinde ve askerinde vefret ü kesret peydâ oldu (Adlığ 2020a:145).

Kaynakça


Adlığ, Davut (2020a). Şehrîzâde Mehmed Saîd Efendi -Tuhfe-i Mustafâviyye Fî Beyân-ı Kapudanân-ı Devlet-i Aliyye. İstanbul: Efe Akademi Yay.

Adlığ, Davut (2020b). Şehrîzâde Mehmed Saîd Efendi’nin Tuhfe-i Mustafâviyye Fî Beyân-ı Kapudanân-ı Devlet-i Aliyyesi’nin Transkripsiyon ve Değerlendirilmesi. Doktora Tezi. Diyarbakır: Dicle Üniversitesi.

Bilici, Faruk (2010). “Şehrîzâde Mehmed Said”. İslâm Ansiklopedisi. C. 38. İstanbul: TDV Yay. 472-473.

Özen, İsmail (hzl.) (1975). Bursalı Mehmed Tahir Osmanlı Müellifleri. C. 3. İstanbul: Meral Yay.

Sevinç, Nurten (2021). "Kurretü’l-Ebsâr / Târîh-İ Nev-Peydâ". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü. http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/kurretu-l-ebsar-tarih-i-nev-peyda. [Erişim Tarihi: 27 Aralık 2021].

Atıf Bilgileri


ADLIĞ, DAVUT. "TUHFETÜ'L-MUSTAFÂVİYYE FÎ BEYÂNİ AHVÂLİ KABUDÂNÂTİ'D-DEVLETİ'L-ALİYYETİ'L-OSMÂNİYYE". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tuhfetu-l-mustafaviyye-fi-beyani-ahvali-kabudanati-d-devleti-l-aliyyeti-l-osmaniyye. [Erişim Tarihi: 09 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 KURRETÜ’L-EBSÂR / TÂRÎH-İ NEV-PEYDÂ Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
2 HEŞT BEHİŞT FÎ TÂRÎHİ KOSTANTİNİYYE Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
3 LÜBBÜ'T-TEVÂRÎH (SA'ÎD) Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
4 ZÜBDETÜ'L-AHBÂR EL-MÜTA'ALLİKA Bİ'L-BİHÂR Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
5 MAHZENÜ'S-SAFÂ KENZ-İ DÜRER-İ ZİKR-İ ŞU'ARÂ Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Prof. Dr. Ersen ERSOY
Görüntüle
6 GÜL-İ ZÎBÂ Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
7 GÜLŞEN-İ MÜLÛK Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
8 METNÜ'T-TEVÂRÎH Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
9 TÂCÜ’L-KAVÂNÎN Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
10 RAVZATÜ'L-ENFÜS Fİ'T-TÂRÎH Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
11 ZÜBDETÜ'T-TEVÂRÎH (SA'ÎD) Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
12 TÂRÎH-İ DÜVEL VE MÜLÛK Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Öğr. Üyesi DAVUT ADLIĞ
Görüntüle
13 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
14 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
15 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
16 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
17 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
18 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
19 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
20 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
21 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
22 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle