TUHFE-İ MURÂDÎ (ŞİRVÂNÎ)
değerli taşlar, kuvvetlendirici ilaçlar ve güzel kokular hakkında ansiklopedik eser
Şirvânî, Muhammed bin Mahmûd-ı Şirvânî (d. ? - ö. 842/1438-39’den sonra)

ISBN: 978-9944-237-87-1


15. yüzyılın ünlü hekimi, birçok Türkçe ve Arapça kitabın yazarı Muhammed bin Mahmûd-ı Şirvânî’nin kaleme aldığı değerli taşlar, kuvvetlendirici ilaçlar ve güzel kokularla ilgili mensur eser. Şirvânî 1427 yılının son günleriyle 1428 yılının ilk günlerinin birinde (Rebiülevvel 831) Osmanlı vezirlerinden Timurtaş Paşa’nın oğlu Umûr Bey’le sohbet ederken söz cevherlerden açılmış, Umûr Bey Şirvânî’den kendisinde bulunan Tîfâşî’nin Arapça Ezhârü’l-Efkâr fî-Cevâhiri’l-Ahcâr adlı cevhernamesini Türkçeye çevirmesini istemiştir. Ezhârü’l-Efkâr’ı inceleyen Şirvânî eseri beğenmemiştir. Onun sistem ve sıralamasını esas almış, çeşitli düzeltmeler yaparak ve başka kaynaklardan faydalanarak yeni bir eser yazmıştır. Tek nüshası Leipzig Senato Kütüphanesinde bulunan bu eser 25 ayrı cevherin anlatıldığı 25 bâbdan oluşmaktadır. Şirvânî, Cevher-nâme’yi 833/1429-30 yılında yeni ilavelerle genişleterek Tuhfe-i Murâdî adını vermiş ve Osmanlı hükümdarı İkinci Murâd’a takdim etmiştir. Cevher-nâme yalnız değerli taşlardan oluşmuşken bu eser mukavviyât ve ıtriyât bölümlerinin de eklenmesiyle bir mukaddime ve otuz iki bâbdan meydana gelmiştir. Eserde her bâb kendi içinde çeşitli fasıllara ayrılmaktadır. Yazar bu eseri cevher ilminin değerli kitaplarından ve şahsi tecrübelerinden istifade ederek bir araya getirdiği bilgilerle yazdığını belirtir. Eserde Tîfâşî, Aristo, Hoca Nasreddîn-i Tûsî, Belînâs, Ya'kûb bin İshak, Salmoya, Ebû Reyhân, Câlînôs, Şemseddîn-i Belhî vb. birçok Doğu ve Batılı bilim insanının eserinden alıntılar yapılmıştır.

Eserde cevherler çeşitli yönleriyle ele alınmıştır. Cevherlerin neden oluştuğu, madeninin nerede olduğu, adları, çeşitleri, suyu ve şekli bakımından iyisi ve kötüsünün nasıl anlaşıldığı, değeri, faydaları, cevheri bozan ve parlatan nesneler anlatılmaktadır. Yirmi beşinci bâba kadar yalnız bir cevherden bahsedilirken sonraki bâblarda birden çok cevher ile kuvvetlendirici nesneler ve güzel kokulara yer verilmiştir. Eserde şu cevher ve nesneler hakkında bilgi bulunmaktadır: İncü, ya'kût, zümürrüd, zeberced, la’l, benefş, becâdî, elmâs, aynü’l-hirr, pâdzehr, pîrûze, akîk, cez’, mıgnâtîs, senbâdec, dehne, lâciverd, mercân, şebe (sebec), cümşüt, hammâhân, yeşm, yasb, billûr, mînâ, çinî âlet, kehrübâ, ektemküt, talk, mühreler, balasân yağı ve ağacı, sakankûr ve diğer cinsel gücü artıran balıklar, balık dişi, âc, misk (müşk), anber, ûd, zebâd, kâfûr, sandal, nidd çeşitleri, müsellese, za'ferânlar, lehleheler, mutarrâlar, sukkü’l-miskler, râmekler, anberîneler, gâliyeler, zerîreler, abîrler, fetîller.

15. yüzyıl Anadolu Türkçesinin dil özelliklerini taşıyan, sade bir dille yazılmış olan bu mensur eserin altı nüshası tespit edilmiştir (Argunşah 1999: 44-47). Tuhfe-i Murâdî, dört nüshası esas alınarak Mustafa Argunşah tarafından inceleme, karşılaştırmalı metin ve gramatikal dizin olarak yayımlanmıştır (1999).

Yazarın biyografisi için bk. “Şirvânî, Muhammed bin Mahmûd-ı Şirvânî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/sirvani-muhammed-bin-mahmudi-sirvani 

Eserden Örnekler


Misk

Hoca eydür: “Misk iki nev’ üzredür; biri tübtî durur ve dahı biri sînî durur. Tübtî üç vech-ile sînîden yig durur ve bir vechi oldurur kim Tübt geyikleri sünbül ve sünbüle benzer eyü kokulu otlar otlarlar, Sîn geyikleri kalan otları otlarlar. Zîrâ Sîn’de sünbül ve eyü kokulu otlar az durur. İkinci vechi ol durur kim Tübt ehli buldukları müşki nâfeden çıkarmazlar, hemîn buldukları bigi satarlar ve tebdîl ve tagyîr itmezler. Ammâ Çîn ehli buldukları müşki nâfeden çıkarurlar, bildükleri nesnelere katarlar, yine nâfeye koyarlar, satarlar. Üçünci vechi ol durur kim Sîn’den gelen müşk gâyet ırakdan gelür, denizlere ve yagmurlara ve dürlü dürlü muhâlif havâlara ugrayup gelür. Ammâ Tübt’den gelen müşk denize uğramaz, latîf havâlardan ve gökçek yazılardan gelür ve hem Tübt müşkinün bir nâfesi on biş miskâl gelür, andan eksük gelmez ve hem az bulınur, nâfesi bir dirhemden artuk olmaz, derisi yufka ve tüyi az olur ve gâh kim tüyinün rengi ak olur ve hem tâze nâfelerinün müşki saru olur ve eski nâfelerinün müşki kara olur.” (Argunşah 1999: 221)

Kaynakça


Aktürk, Murat (1998). Muhammed b. Mahmûd Şirvânî, Cevher-nâme. Bitirme Tezi. Kayseri: Erciyes Üniversitesi.

Argunşah, Mustafa (1989). Muhammed bin Mahmûd Şirvânî, Tuhfe-i Murâdî. Doktora Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Argunşah, Mustafa (1990). “II. Murad Devrinin (1421-1451) Ünlü Hekimi Muhammed bin Mahmud Şirvânî ve Türkçe Eserleri”. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (4): 483-498.

Argunşah, Mustafa (1990). “XV. Yüzyılda Yazılmış Tuhfe-i Murâdî İsimli Cevhernâme’de Geçen Değerli Taşlarla İlgili Terimler”. Türklük Araştırmaları, (6): 1-20.

Argunşah, Mustafa (1992). “Tuhfe-i Murâdî ve Dil Hususiyetleri”. Türk Dünyası Araştırmaları, (76): 125-143.

Argunşah, Mustafa (1999). Muhammed bin Mahmûd-ı Şirvânî, Tuhfe-i Murâdî. Ankara: TDK Yay.

Balcı, Orhan (1995). Şirvanlı Mehmed bin Mahmud, Tuhfe-i Murâdî fî İlmi’l-Cevâhir. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi.

Bayat, Ali Haydar (1996). “XV. Yüzyıl Osmanlı Tıbbının Büyük Üstâdı Muhammed Bin Mahmud Şirvânî (1375-1450) Hayâtı ve Eserleri”. Kubbealtı Akademi Mecmuası, 25 (4): 22-43.

Yelten, Muhammet (1988). “Şirvanlı Mahmud’un Hayatı ve Eserleri”. Türk Dünyası Araştırmaları, (57): 157:169.

Atıf Bilgileri


Argunşah, Mustafa. "TUHFE-İ MURÂDÎ (ŞİRVÂNÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tuhfe-i-muradi-sirvani. [Erişim Tarihi: 25 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MÜRŞİD (ŞİRVÂNÎ) Şirvânî, Muhammed bin Mahmûd-ı Şirvânî Dr. Öğr. Üyesi Zahide Parlar
Görüntüle
2 SULTÂNİYYE (ŞİRVÂNÎ) Şirvânî, Muhammed bin Mahmûd-ı Şirvânî Araş. Gör. Dr. Mihrican Çolak
Görüntüle
3 CÂMASB-NÂME (ABDÎ) Abdî, Mûsâ Prof. Dr. Müjgân Çakır
Görüntüle
4 TERCÜME-İ KASÎDE-İ BÜRDE (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
5 RİSÂLE Fİ’L-MEBDE’İ VE’L-MA’ÂD (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Öğretmen Ece Ceylan
Görüntüle
6 NEKÂVETÜ’L-EDVÂR (HÂCE ABDÜLAZÎZ) Abdülazîz, Abdülkâdir-zâde, Hâce Abdülazîz, Usta Abdülazîz Doç. Dr. Recep Uslu
Görüntüle
7 DÎVÂN (ADLÎ) Adlî, Sultân Bâyezîd-i Velî bin Fâtih Sultân Mehmed Prof. Dr. YAVUZ BAYRAM
Görüntüle
8 DÎVÂN-I TÜRKÎ (ADNÎ) Adnî, Mahmûd Paşa Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
9 DÎVÂN-I FÂRİSÎ (ADNÎ) Adnî, Mahmûd Paşa Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
10 DÎVÂN (ÂFİTÂBÎ) Âfitâbî Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
11 DÎVÂN (ÂHÎ) Âhî, Benli Hasan, Dilsiz Dânişmend Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
12 HÜSREV Ü ŞÎRÎN (ÂHÎ) Âhî, Benli Hasan, Dilsiz Dânişmend Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle