TEZKİRE-İ ŞU’ARÂ (HİKMET)
şairler tezkiresi
Hikmet, Şeyhülislâm Ahmed Ârif (d. 1201/1786 - ö. 1275/1859)

ISBN: 978-9944-237-87-1


19. yüzyılın önemli devlet adamlarından Şeyhülislâm Ârif Hikmet tarafından kaleme alınmış ve telif tarihi belli olmayan şairler tezkiresi. 1000/1592-1252/1836 tarihleri arasında yetişen şairlere ait biyografilerin yer aldığı tezkire, hurûf-ı hecâ tertibine göre yazılmıştır. Tezkirenin ilk sayfasında Ali Emîrî’nin düştüğü bir nota göre eser tamamlanamamıştır. Tezkirede bazı şairlerin biyografileri olmaksızın sadece isimlerinin yer alması ve tezkire sonundaki şairler listesinde isimleri bulunan şairlerin tamamının tezkire metninde bulunmaması Ali Emîrî’nin bu ifadelerini doğrular niteliktedir.

Tezkirede toplam 210 şairin biyografilerinden bahsedilmektedir. Eserin giriş bölümüne diğer şair tezkirelerinden farklı olarak mukaddime kısmına yer verilmeden devrin hükümdarı III. Selîm’in bir na’tiyle başlanır. Hemen akabinde ise III. Selîm’in biyografisi verilir ve tezkire, Himmet adlı şairin biyografisi ile sonlandırılır. Eser, her ne kadar müsvedde halinde olsa da özellikle 19. yüzyıl Osmanlı şairlerinin biyografileri için önemli bir kaynaktır.

Tezkireci, kimi şairlerin biyografileri hakkında ayrıntılı bilgi verirken kimileri içinse sadece tek bir cümlelik bir ifadeye yer vermiştir. Tezkire metninde bazı şairlerin biyografilerinden hemen sonra boş bırakılmış kısma, o şaire ait Şefkat Tezkiresi’nden sonradan alınmış şiirler eklenmiştir. Tezkirenin en önemli özelliklerinden birisi de Anadolu dışında Kandahar, Revan, Buhara, Kırım vb. şehirlerde yaşayan toplam 50 şair hakkında bilgi vermesidir.

Şeyhülislâm Ârif Hikmet, tezkiresini yazarken birçok yazılı ve sözlü kaynaktan yararlanmıştır. Tezkirecinin bir taraftan şair olması diğer taraftan da bir devlet adamı olarak şairleri himaye etmesi yaşadığı konağı devrin önemli bir kültür merkezi haline getirmiştir. Bu edebiyat meclisleri tezkireciye şairlerden kendileri ile ilgili birebir bilgi alma fırsatı vermiştir. Anadolu dışında yaşayan şairler hakkında ise arkadaşlarının bilgisine başvurmuştur. Tezkirede yazılı kaynak olarak Sâlim, Safâyî, Râmiz, Riyâzî tezkireleri ile Na’imâ Târîhi ve Müstakîm-zâde’nin Şâhidü’l-Müverrihîn ve Mecelle adındaki eserlerinin isimleri geçer. Şairlerin mesnevileri ve divanları ile vefatlarına düşülen tarih manzumeleri tezkirede kullanılan diğer yazılı kaynaklardır.

Tezkirenin elde bulunan tek nüshası, İstanbul Millet Kütüphanesi Ali Emiri Bölümü’ndedir. Tezkire üzerinde bir yüksek lisans (Çınarcı 2007) ve iki farklı kitap çalışması yapılmıştır (Erdem 2014, Çınarcı 2019) .

Müellifin biyografisi için bk. “Şeyhülislâm Ahmed Ârif Hikmet”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hikmet-seyhulislam-ahmed-arif 

Eserden Örnekler


Nusret

Harputî Ebûbekir Efendi’dir. Beldesinde Çankal-zâde dimekle şöhret-şi’âr imiş. Seyahât tarîkiyle beldesinden Bağdâd’a azîmet ve anda Sıbğatu’llâh Efendi ve anın emsâli niçe ulemâya mukârenet ve anda Îrân semtine seyâhat ve andan Şam’a gelüp andan İslâmbol’a gelmiş. Haylî fünûna âşinâ ve kimyagerlik sevdâlarına mübtelâ imiş. Osmâniye Kütüb-hânesine hâfız-ı kütüb olup andan vefât itmiş. Herkese devâ sağlık virir ve dâ’imâ Fârisî ta’lîm ider ve herkesin indinde muvakkar ve şeyh-i celîlü’l-kadr olarak Mâhzar ismiyle Türkî bir risâlesi eyâdî-i nâsda şâyi’dir. Türkî ve Arabî [ve] Fârisî’den ibâret altı yedi cüz’ mikdâr dîvânı vardır. Sâ’ib-i merhûmun elif ve tâ kafiyelerinden bir mikdâr gazelliyâtını şerh itmiş. Her ne kadar zahir ise de tasavvufa meyl ider. Sonra yine her kafiyesinden bir mikdâr gazelliyâtını yine bu siyâk üzre şerh itmiş. Dâ’imâ kitâbet ve ta’lîm-i ders ile müştegil bir sâlih zât imiş. Sâfedî’nin Hetkü’l-esrâr nâm tefsîr-i tasavvufîsini ihtisâr itmişdir. Kendü hattıyla nüshası fakîrdedir. (Tezyil) Bu gazel Tezkire-i Şefkat’den nakl u tastîr olundı.

İtdi her târını bir nâtıka santûr sana

İtmedi hayf eser-i güfte-i mehcûr sana

Yine sad pâresin ey kûh-i tahammül bilmem

Hele bul kendini ta’n eylemesin Tûr sana

Çeşmini seyr ide hâşâ ki Süleymân-ı felek

Hırmen-i encümi bahş eyle mûr sana

Bir de hat geldi idüp dûş-ı cemâlin tezyîn

Sıklet itmez mi efendi iki semmûr sana

Düğmesin çözmeyecek olmadı çeşmin rûşen

Her zamân böyle muhabbet mi gerek nûr sana

Âferin meşrebine var pesendim Nusret

Neş’e-i bâde virir dîde-i mahmûr sana (Çınarcı 2019: 94).

Kaynakça


Aydın, Mahir (1990). “Ahmed Ârif Hikmet Bey Efendi”. Belleten. 54 (209): 245-280.

Cerrahoğlu, İsmail (1988). “Şeyhülislam Ârif Hikmet ve Medine-i Münevvere’de Kurdurduğu Kütüphane". Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. (30): 111-119.

Çınarcı Mehmet Nuri (2007). Şeyhülislam Ârif Hikmet Bey’in Tezkiretü’ş-Şu’arâsı ve Transkripsiyonlu Metni. Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep: Gaziantep Üniversitesi.

Çınarcı Mehmet Nuri (2019). Şeyhülislam Ârif Hikmet Bey, Tezkiretü’ş-Şu’arâ (İnceleme-Metin). Ankara: KTB Yay. E-kitap: https://ekitap. ktb.gov.tr/ Eklenti/ 64059,seyhulislam-arif-hikmet-bey tezkiresipdf.pdf?0 [Erişim tarihi: 08.12.2021].

Çiftçi, Ömer (2017). Hâtimetü’l-eş’âr (Fatîn Tezkiresi). Ankara: KTB Yay. E-kitap: https://ekitap.ktb.gov.tr/Eklenti/55976,fatin-tezkiresi-pdf.pdf?0 [Erişim tarihi: 08.12.2021].

Erdem Sadık (2014). Tezkire-i Şu’arâ, (İnceleme-Çeviriyazı-İndeksli Tıpkıbasım), Ârif Hikmet. Ankara: TTK Yayınları.

İpekten, Haluk (1996). Divan Edebiyatında Edebi Muhitler. İstanbul: MEB Yayınları.

Kemikli, Bilal (2003). Şair Şeyhülislam Ârif Hikmet Beyefendi (Hayatı-Eserleri-Şiirleri). Ankara: MEB Yayınları.

Atıf Bilgileri


Çınarcı, Mehmet Nuri. "TEZKİRE-İ ŞU’ARÂ (HİKMET)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tezkire-i-su-ara-hikmet. [Erişim Tarihi: 25 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN-I HİKMET (ŞEYHÜLİSLÂM ÂRİF HİKMET) Hikmet, Şeyhülislâm Ahmed Ârif Doç. Dr. Mehmet Nuri Çınarcı
Görüntüle
2 MECMÛ’ATÜ’T-TERÂCİM (HİKMET) Hikmet, Şeyhülislâm Ahmed Ârif Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
3 ZEYL-İ KEŞFÜ’Z-ZÜNÛN (HİKMET) Hikmet, Şeyhülislâm Ahmed Ârif Dr. Kadriye Hocaoğlu Alagöz
Görüntüle
4 MECMÛ’A-İ EŞ’ÂR (HİKMET) Hikmet, Şeyhülislâm Ahmed Ârif Doç. Dr. Mehmet Nuri Çınarcı
Görüntüle
5 FİLİBE DEFTERİ (HİKMET) Hikmet, Şeyhülislâm Ahmed Ârif Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
6 REF’ÜN-NİKÂB AN VÜCÛHİL-ELKÂB (HİKMET) Hikmet, Şeyhülislâm Ahmed Ârif Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
7 MECMÛ’A-İ ÂRİF HİKMET (HİKMET) Hikmet, Şeyhülislâm Ahmed Ârif Doç. Dr. Mehmet Nuri Çınarcı
Görüntüle
8 BA’ZI VEKÂYİ-İ DÂHİLİYYE NOTLARI (HİKMET) Hikmet, Şeyhülislâm Ahmed Ârif Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
9 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
10 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
11 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
12 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
13 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
14 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
15 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
16 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
17 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
18 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle