TEZKİRE-İ EVLİYÂ-İ BAĞDAD / CÂMİ’U’L-ENVÂR FÎ MENÂKİBİ’L-AHYÂR
evliya tezkiresi
Murtazâ, Nazmî-zâde Seyyid Murtazâ Efendi (d. ?/? - ö. 1136/1723-24)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Nazmî-zâde Murtazâ’nın Bağdat civarında gömülü bulunan velilerin hâl tercümelerinden/biyografilerinden oluşan eseri. Nazmî-zâde, mukaddime bölümünde eseri Bağdat valisi İbrahim Paşa’nın isteği üzerine kaleme aldığını belirtir. Eser, Bağdat ve civarında yaşamış velilerin, âriflerin, sufilerin hayatlarını, davranışlarını, düşüncelerini ve kerametlerini anlatır. Eserde ikisi peygamber 182 isim ele alınmıştır.

Nazmî-zâde, her evliyanın anlatımına secili sözlerle başlar ve onun aile bağını kısaca anlatır. Ardından velinin hayatına değinip hâlleri, davranışları, kerametleri, sözleri, düşünceleri ve hakkında söylenen sözleri aktarır. Eserde duruma göre söylenmiş 21’i Arapça, 28’i Farsça ve 14’ü Türkçe olmak üzere 63 manzume de bulunmaktadır.

Eser oluşturulurken Feridüddin Attar’ın Tezkire-i Evliyâ adlı eserinde anlattığı Bağdatlı evliyalarla ilgili bilgilerden yararlanılmıştır. Bunun yanı sıra Bağdatlı veya Bağdat’ta yaşamış ve mezarı orada bulunan evliyalar anlatılırken o zatlarla ilgili bilgiler içeren Câmiü’s-Siyer, Şevâhidü’n-Nübüvve, Ravzatü’l-Ebrâr, Nefehâtü’l-Üns, Savâᶜik, Ravzatü’s-Safâ, İstiâb, Delâyilü’n-Nübüvve, Hayâtü’l-Hayavân, Hadîkatü’s-Süᶜadâ, Ravzatü’ş-Şühedâ, Gülşenü’ş-Şühedâ, Tabakât-ı Şa’rânî, Târih-i Hatib, Târih-i Yâfi’î, Târih-i Taberî, el-Lüm’a, Şerh-i Hemziyye-i İbni Hacer, Târih-i İbni Hallikân, Târih-i Nı̇şâbur, Şerh-i Mesnevî-i Kâşifî, Tabakât, Esmâ’ü’r-Ricâl gibi kaynak eserlerden faydalanılmıştır (Güngör 2017).

Tezkire-i Evliyâ-i Bağdâd, 1077/1666 yılında Bağdat valisi Uzun İbrahim Paşa adına yazılmıştır. 1092/1681’de Bağdat’ın başka bir valisi olan İbrahim Paşa’nın isteği üzerine de genişletilmiştir. Yurt içi ve yurt dışı Kütüphanelerde 37 yazma nüshası bulunmaktadır. Esere dair bir doktora çalışması yapılmıştır (Güngör 2017). Eser, Seyyid Ahmed b. Hâmid el-Fahrî el-A’recî tarafından Arapçaya çevrilmiş ve daha sonra da bu çeviri Safâeddin Îsâ b. Mûsâ el-Bendenîcî tarafından eklemelerle genişletilmiştir (İmâd Abdüsselâm Raûf 1983).

Yazarın biyografisi için bk. “Murtazâ, Nazmî-zâde Seyyid Murtazâ Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/murtaza-nazmizade-seyyid-murtaza

Eserden Örnekler


ZİKR-İ ABDULEVVEL ALEYHİ’R-RAHME

İmâm-ı ehl-i hadîs-i nebevî ve nâkil-i kelâm-ı Mustafavî, ser-defter-i kümmel Abdulevvel, aleyhi’r-rahme. Ebu’l-Vakt ile mükennâ olup neseb-i âlîleri İbrâhîm Sûfî-i Hirevîye müntehî bir âlim-i fâzıl ve edîb-i kâmil idi. Sene-i isneyn ve kîyle selâse ve hamsîn ve hamse miyede Bağdâdı kudûm-ı meymenet-lüzûmları ile behişt-âbâd idüp Sahîh-i Buhârî ebu’l-Hasan Abdurrahman ed-Dâvedîden ve Müsned-i Dârimî-yi Dâvidîden ve Serahsîden nakl itmekle Bağdâdda ulemâ-i izâmdan cem’-i kesîr andan istimâ’ idüp müsâfir-i menzil-i ukbâ oldukda makber-i Cüneyd ü Sırrî kurbında cevher-i vücûd-ı pâkları vedî’â-i hâk-i şeref-nâk olduğı sâbık üzre mestûrdur (Güngör 2017: 150).

Kaynakça


Güngör, Recep Şükrü (2017). Nazmî-Zâde Hüseyin Murtazâ’nın Tezkire-i Evliyâ-i Bağdâd İsimli Eseri (İnceleme-Tenkitli Metin- Dizin). Doktora Tezi. Diyarbakır: Dicle Üniversitesi.

İmâd Abdüsselâm Raûf. (1983). et-Târîh ve’l-Müverrihûne’l-Irâkıyyûn. Bağdad.

Atıf Bilgileri


KESİK, Beyhan. "TEZKİRE-İ EVLİYÂ-İ BAĞDAD / CÂMİ’U’L-ENVÂR FÎ MENÂKİBİ’L-AHYÂR". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tezkire-i-evliya-i-bagdad-cami-u-l-envar-fi-menakibi-l-ahyar. [Erişim Tarihi: 09 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (MURTAZÂ) Murtazâ, Nazmî-zâde Seyyid Murtazâ Efendi Dr. Öğr. Üyesi Orhan KILIÇARSLAN
Görüntüle
2 GÜLŞEN-İ HULEFÂ Murtazâ, Nazmî-zâde Seyyid Murtazâ Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
3 TÂRÎH-İ TİMUR-I GÛRKÂN Murtazâ, Nazmî-zâde Seyyid Murtazâ Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
4 TERCEME-İ KÂBÛS-NÂME Murtazâ, Nazmî-zâde Seyyid Murtazâ Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
5 ZEYL-İ SİYER-İ NÂBÎ Murtazâ, Nazmîzâde Seyyid Murtazâ Efendi Doç. Dr. suat donuk
Görüntüle
6 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
7 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
8 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
9 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
10 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
11 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
12 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
13 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
14 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
15 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle