TEZÂKİR (AHMED CEVDET PAŞA)
hatırat
CEVDET PAŞA, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı (d. 1238/1823 - ö. 1313/1895)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Tezâkir, Cevdet Paşa’nın vakanüvisliği zamanında (1855-1865) bizzat kendisinin de içinde bulunduğu olaylara dair tuttuğu notlardan oluşan hatırat niteliğindeki eseri. Cevdet Paşa bu notları kendisinden sonra vakanüvis olan Ahmed Lütfi Efendi’ye tezkireler hâlinde göndermiştir. Tezâkir, kırk tezkireden meydana gelmiştir. Birinci tezkire vakanüvisler arasında geçerli olan yöntemlerle, daha önce vakanüvislik yapmış olanlar hakkında bilgiler yer almaktadır. Ardından gelen dört tezkirede ise Ahmed Lütfi Efendi’ye bazı belgeler gönderildiğine dair açıklamalar bulunmaktadır. 6. tezkireden 39. tezkireye kadar olan diğer tezkireler eserin en mühim bölümlerini teşkil etmektedir. Cevdet Paşa, bu kısımlarda bizzat görüp yaşadığı toplumsal ve siyasi olaylara yer vermiştir. Eserin son tezkiresinde ise Cevdet Paşa'nın biyografisi yer almaktadır.

Cevdet Paşa, resmî görevi olan vakanüvisliği vesilesi ile farklı bölgelerde çeşitli görevlere atanmış, bu sebeple de ülkenin pek çok bölgesindeki siyasal ve sosyal olayları gözlemleme fırsatı yakalamıştır. İşkodra ve Bosna Hersek’ten Ortadoğu’ya kadar olan çok geniş bir alanda yaşayan insanların günlük yaşam biçimlerine, ticari ve ekonomik hayatlarına dair bilgiler yer vermiştir 

Dönemin önemli siyasi olayları, başta padişahlar olmak üzere icraat sorumluluğunda olan devlet adamları, bazı bölgelerdeki siyasi ve etnik sorunlar, ülke içindeki isyanlar Tezakir’de yer almaktadır. Cevdet Paşa, Macar isyanı, Rusya gibi sorunlar, Kırım Savaşı’nın çeşitli safhaları, kutsal bölgelerde meydana gelen isyanlar, Sırbistan’daki karışıklıklar, İşkodra isyanı, Kuleli vakası, Kozan isyanı, Karadağ sorunu gibi dönemin önemli siyasi olaylarına dair gözlem ve değerlendirmelerini eserinde bildirmiş, Tanzimat’ın ilan ve sonuçları, vükela entrikaları, Islahat Fermanı, Padişah cülusları gibi siyasi olayları da eserinde eleştirel bir tarzda sunmuştur.

Tezakir'in, Cevdet Paşa'nın el yazısıyla olan müsveddeleri yirmi bir defter halinde İstanbul Belediyesi Atatürk Kitaplığında bulunmaktadır. Eserin yeni harflerle tam bir neşri ise Cavid Baysun tarafından dört cilt hâlinde yapılmış olup 1-12. tezkireler 1. kitap (1953), 13-20. tezkireler 2. kitap (1960), 21-39. tezkireler 3. kitap (1963) ve 40. tezkire 4. kitap (1967) olarak Türk Tarih Kurumu tarafından basılmıştır.

Şairin biyografisi ve eserlerinden örnekler için bk. Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/cevdet-pasa-ahmed-cevdet-pasa-lofcali 

Eserden Örnekler


Zilhiccenin on yedinci perşembe günü Halil Paşa azl ile Mehmed Ali Paşa Kapudan-ı derya oldu. Bu da Fransa sefaretinin galebe-i nüfuzu âsarındandır. Bunun üzerine sarraf Mıgırdiç canından emin olmadığına dâir Mabeyn-i hümayuna ve vükelâya ve süferaya kağıtlar irsâl ile İngiltere’ye firar etti. Fakat İngiliz beylik vapuruna binip gitmesi erbab-ı politikanın nazar-ı dikkatini celb eyledi. (Baysun 1953/C. I: 54).

Akdemce kahve ve çubuk temennâsı yasağ edilerek âdâb-ı mecalis hakkında tab‘ neşr olunan nizamnameye “Selâm bedeli temennâ ile iktifa olunması” ta‘biri derc edilmiş idi. “Selâmı da kaldırmışlar” deyu her taraftan itirazlar yağmağa başladı. Binâen-aleyh bu esnada nizamname-i mezkûr Takvim-i Vekâyi’e derc olundukta fıkra-i mezkûre “Selâm ile iktifa olunması” deyu tashih ettirildi. Lâkin Bâbıâlî’de yapılan nîzamlar mülâhazasız ve saygısız olarak yazılıvermekte olduğu âşikâr oldu. (Baysun 1953: 89).

Kaynakça


Halaçoğlu, Yusuf ve M. Akif Aydın (1993). “Cevdet Paşa”. İslam Ansiklopedisi. C. VII. İstanbul: TDV Yay. 443-450.

Doğan, İsmail (1996). “Sosyolojik Bir Malzeme Olarak Tezâkir”. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 29 (1): 15-30.

Baysun, Cavid (1991). Tezâkir-i Cevdet, Ahmed Cevdet Paşa C. I-II-III-IV. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.

Atıf Bilgileri


Özder, deva. "TEZÂKİR (AHMED CEVDET PAŞA)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tezakir-ahmed-cevdet-pasa. [Erişim Tarihi: 07 Temmuz 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
2 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
3 HİLYE-İ SA'ÂDET (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Akın ZENGİN
Görüntüle
4 ESMÂ-İ ŞERÎFE ŞERHİ (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Akın ZENGİN
Görüntüle
5 MUKADDİME-İ İBNİ HALDÛN'UN FASL-I SÂDİSİ'NİN TERCÜMESİ (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Akın ZENGİN
Görüntüle
6 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
7 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
8 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
9 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
10 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
11 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
12 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
13 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
14 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle
15 KAYIKLA BİR CEVELÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle