TEVÂRÎH-İ ÂL-İ OSMÂN (İBN KEMÂL)
Osmanlı tarihi
İbn Kemâl, Kemâlpaşa-zâde (d. ?/1469 - ö. ?/1534)

ISBN: 978-9944-237-87-1



Kemal Paşa-zâde'nin on ciltten oluşan mensur Osmanlı tarihi. Eserde ara ara manzum kısımlar da bulunmaktadır.  Kemalpaşa-zâde Edirne’de Ali Bey Medresesi’nde müderrislik yaptığı sırada Sultan II. Bayezid (ö. 1512)’in Türkçe Osmanlı tarihi yazılması emri üzerine eser kaleme alınmıştır. Kemalpaşa-zâde, kendisine verilen bu görev gereği ilk sekiz Osmanlı padişahına birer defter tahsis ederek oluşturduğu defterleri 1511’de Sultan II. Bayezid’e sunmuştur. I. Süleyman (ö. 1566)’ın tahta çıkışından sonra Kemalpaşa-zâde 1522 yılında Edirne’de Sultan Bayezid Medresesi’nde, iki yıl sonra İstanbul’da Fatih medreselerinin birinde görev almıştır. Müellif bu görevde iken Sultan Süleyman’ın isteği üzerine tarih yazım işine devam etmiştir. Böylelikle Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan 1527 (Mohaç Seferi)'ye kadar olan süredeki -çoğunlukla siyasi tarihe ilişkin- olayların kronolojik olarak anlatıldığı bir eser meydana gelmiştir.  Kemal Paşa-zâde kendisinden önce kaleme alınan tarih kitapları ve sözlü kaynaklardaki bilgileri değerlendirip kendi kanaatlerini de paylaşarak eserini oluşturmuştur.  Secili ve estetik bir nesir dilinin kullanıldığı eserin ciltlere göre içeriği şu şekildedir: 

I. Defter, Kemalpaşa-zâde’nin II. Bayezid tarafından tarih yazılmasında kendisini görevlendirdiğini bildiren mukaddime ile başlar. Anadolu Selçuklu Devleti’nin son dönemlerinin yanında Ertuğrul Gazi’nin Anadolu’ya gelişiyle Osman Gazi devrini içermektedir. Tevârih-i Âl-i Osman’ın üç nüshadan oluşan ilk defteri 1991 yılında Şerafettin Turan tarafından yayımlanmıştır.

Orhan Gazi’nin saltanatının anlatıldığı II. Defter de üç nüshadan oluşmakta olup 1983’te Şerafettin Turan tarafından yayımlanmıştır.

III. Defter'de I. Murad devri anlatılmaktadır. Kemalpaşa-zâde bu defterin yazılmasında kendisinden önceki kaynakları kullanarak daha ayrıntılı bilgi vermiştir. Dolayısıyla bu defterde müellifin üslubu ve  bilgisi daha açık görülmektedir. 2009 yılında Abdullah Satun tarafından yüksek lisans çalışması yapılan III. Defter 2014’te yayımlanmıştır. 

IV. Defter, Yıldırım Bayezid devrini ihtiva etmektedir. Defter 2000 yılında Koji İmazawa tarafından yayımlanmıştır.

Çelebi Mehmed dönemini bildiren V. Defter kayıptır. Herhangi bir nüshası tespit edilememiştir.

VI. Defter, 1443 yılından Sultan II. Murad’ın vefatına kadar gerçekleşen tarihî olayları içerir. Ancak bu Defter’in de 1443 yılından önceki yılları anlatan kısmı yoktur. Mevcut nüsha Bibliotheque Nationale de Paris, Supplement Turc, 157’de kayıt altındadır.

Birçok yarım ve karma nüshalardan oluşan VII. Defter’in iki tam nüshası günümüze kadar ulaşmıştır. Bu cilt 1451’den 1481’e kadar Fatih Sultan Mehmed (ö. 1481) dönemini ihtiva etmektedir. VII. Defter, Şerafettin Topçu tarafından yayımlanmıştır (1957, 1991). V. L. Mẻnage, VII. Defter’in yayımından sonra Fatih Kütüphanesi 4205 numaralı kayıtta bulunan nüshasının müellif hattı olduğunu tespit etmiştir.

Sultan II. Bayezid döneminin anlatıldığı VIII. Defter’in iki nüshası bulunmaktadır. Millet Kütüphanesi, Ali Emirî 32 numarada kayıtlı olan bu nüsha 1481-1510 yıllarında gerçekleşen olayları içermektedir. VIII. Defter’in bu nüshasını 1997’de Ahmet Uğur yayımlanmıştır. 1499’dan 1510 yılına dek olayların anlatıldığı Kahire, Dâru’l-Kütübi’l-Mısriyye 50/8847’deki nüsha eksiktir.

VIII. Defter’de anlatılan II. Bayezid döneminin yarım kalan kısımları bu bölümde bulunmaktadır. Yavuz Sultan Selim dönemini ihtiva eden IX. Defter’de Sultan’ın tahta çıkışından başlayarak İran seferi dönüşüne kadar olan olaylar anlatılmaktadır. II. Bayezid dönemini anlatan IX. Defter Millet Kütüphanesi, Ali Emiri 29; Bibliothẻque National de Paris, Supplement Turc, 157; Süleymaniye Fatih Kütüphanesi 4221 numaralı nüshalardır. II. Bayezid döneminin anlatılmadığı IX. Defter Dresden, Sachsische Landesbibliothek, E 70; Kahire Dâru’l-Kütübi’l-Mısrî, 50/8846; Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, Revan 1278; Süleymaniye, Veliyüddin Efendi Kütüphanesi, 2447’de kayıtlı istinsahlardır. Doğu Anadolu’nun fethi, Mısır seferi hakkında yazılan kısım yoktur. Ahmet Uğur’un hazırladığı IX. Defter 1985 yılında yayımlanmıştır.

 X. Defter, 1520-1527 yılları arasında Kanunî dönemi anlatılmaktadır. Bu defter de diğer defterlerde olduğu gibi tek ciltte toplu olarak bulunmamaktadır. Sultan Süleyman’ın cülûsu ve ilk dönemleri Millet Kütüphanesi, Ali Emiri 28; Belgrad Seferi Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, Revan 1278; Rodos Seferi Süleymaniye Kütüphanesi, Fatih 4221; Mohaç Seferi Süleymaniye Kütüphanesi, Ayasofya 3318 numaralı nüshalarda yer almaktadır. X. Defter, 1996 yılında Şerafettin Severcan tarafından yayımlanmıştır.

Yazarın biyografisi için bk. “İbn Kemâl, Kemâlpaşa-zâde”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ibn-kemâl-kemâlpaşa-zâde

Eserden Örnekler


Konya’nun kenârında ordu kuruldı, on iki gün tamâm üzerinde turuldı. Hisâr dâire-i muhasaraya çekilüp subh u şâm tedbir-i teshîr görüldi. Ammâ âteşne-i tîg u deşneyi çakup savaş odını yakmadılar. Sûr içinde mahsûr olanları tennûr-ı darb u harbe bırakmadılar. Minkâr-ı tîr ve çeng-i şemşîrle kimsenün giribân-ı hayâtı çâk olmadı. Bezm-i rezmün ardebe-cûyları biri birine girüp ortada âdem helâk olmadı. Hemân hasm-ı bed-gümâna emân virmeyüp dört yanından nazar-ı hazeri ayırmayup kaçacak yollarını tamâm ihtimâm üzerine beklediler, turdılar. Ol pür-keydi sayd dâmına düşürüp dâmenin ele getürmekiçün kayd gördüler. Karamanoglı gördü ki surdan taşra olan diyârdan dest-i tasarrufı dûr oldı, hisâr içinde gizlenüp turmagla olmaz. Sultân-ı keyvân-mekânun sadâ-yı kûs-ı mehâbetini ki gûş-ı semâyı pür-tanîn itmişdi, işitmeze urmagla olmaz. Dergâh-ı âlem-penâha âdem gönderdi. Dâr-ı musâlahayı yapup hisâr-ı husumeti yıkmak istedi. Dâmân-ı emâna yapışup lücce-i pür-âfât-ı deryâ-yı mihnetden kenâr-ı necâta çıkmak istedi. Tîr-i da’veti nişân-ı icâbete irmedi. Haşem-i hışmın ayırup sultân-ı zamân emân virmedi. İtdügi tedbir-i tezvir dest-gîr olmayup, dört yanını esbâb-ı mihnet alıcak miyân-ı girdâb-ı hayretden kenâra çıkmağa hergiz çare bulmayup âciz kalıcak hatunına ki cevher-i dürc-i saltanat ve ahter-i burc-ı hilâfet idi, yüz urdı. Gam-gîn ve nergis gibi gözleri nem-gîn karşusında turdı. Benefşe gibi boynın urdı.

Nazm-ı Türkî li-müellifihi:

Didi senden ger olmazise meded

Fitne seyline itmezisen sed

Hân u mânumızı harâb eyler

Dûd-mânumızı pür-âb eyler

Mezkûr hatun surdan çıkdı. Ordu-yı hümâyuna vardı, atasına buluşdı. Erinün suçun diledi, yalvardı. Şâh-ı âsmân-bârgâh ve mâh-ı sitâre-sipâh ol mihr-i gerdûn-ı ismeti mahzûn ve gözlerini ki dürre-i burc-ı letâfet idi, şafak-gûn göricek hûn-ı şefakat-i übüvvet cûşa gelüp merhamet itdi. Dilegini tutdı. şefâ’atini hayyiz-i icâbete vâsıl eyledi. Marziyyü’l-bâl ve makziyyü’l-âmâl haber-i hayrla vardı, menziline gitdi. Yarındası ale’s-sabâh Karamanoglı Alâeddin Beg hisârdan çıkdı, geldi. Hazret-i Hudâvendigâr’un elin öpdi. (Satun 2014: 69-70)

Kaynakça


İmazawa, Koji (hzl.)(2000). Tevârih-i Âl-i Osman IV. Defter. Ankara: TTK Yay.

Satun, Abdullah (hzl.)(2014). Tevârih-i Âl-i Osman III. Defter. İstanbul: Çamlıca Basım Yay.

Severcan, Şerafettin (hzl.)(1996). Tevârih-i Âl-i Osman: X. Defter/ Kemal Paşa-zâde. Ankara: TTK Yay. 

Topçu, Şerafettin (hzl.)(2000). Tevârih-i Âl-i Osman: VII. Defter/ Kemal Paşa-zâde. Ankara: TTK Yay. 

Turan, Şerafettin (hzl.)(1991). Tevârih-i Âl-i Osman. I. Defter. Ankara: TTK Yay. 

Turan, Şerafettin (hzl.)(1983). Tevârih-i Âl-i Osman. II. Defter. Ankara: TTK Yay. 

Turan, Şerafettin (hzl.)(1991). Tevârih-i Âl-i Osman. VII. Defter: (Tenkidli transkripsiyon). Ankara: TTK Yay. 

Turan, Şerâfettin (2002). "Kemalpaşazâde". İslâm Ansiklopedisi. C. 25. İstanbul: TDV Yay. 238-240.

Uğur, Ahmet (hzl.)(1985). Tevârih-i Âl-i Osman. IX. Defter: İbn-i Kemal. Ankara: TTK Yay. 

Uğur, Ahmet (hzl.)(1997). Tevârih-i Âl-i Osman. VIII. Defter: İbn-i Kemal. Ankara: TTK Yay. 

Yurdaydın, Hüseyin (1956). “Kemal Paşâzade’nin Tevârih-i Âl-i Osman’ının Onuncu Cildi Hakkında”. Vakıflar Dergisi (3) 1: 107-115.

Atıf Bilgileri


NALÇACIGİL ÇOPUR, Emel. "TEVÂRÎH-İ ÂL-İ OSMÂN (İBN KEMÂL)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tevarih-i-al-i-osman-ibn-kemal. [Erişim Tarihi: 04 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 YÛSUF U ZÜLEYHÂ (İBN KEMÂL) İbn Kemâl, Kemâlpaşa-zâde Prof. Dr. Melike Gökcan
Görüntüle
2 DÎVÂN (KEMÂL PAŞA-ZÂDE) Kemâl Paşa-zâde, İbn Kemâl Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ
Görüntüle
3 KAFİYE RİSÂLESİ (KEMALPAŞA-ZÂDE) İbn Kemâl, Kemâlpaşa-zâde Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ
Görüntüle
4 USÛL-NÂME (KEMÂL PAŞA-ZÂDE) İbn Kemâl, Kemâlpaşa-zâde Dr. Öğr. Üyesi Fazile Eren Kaya
Görüntüle
5 KASÎDETÜ'L-BÜRDE TERCÜMESİ (İBN KEMÂL) İbn Kemâl, Kemâlpaşa-zâde Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
6 EL-KASÎDETÜ'T-TANTARÂNİYYE TERCÜMESİ (KEMALPAŞA-ZÂDE) İbn Kemâl, Kemâlpaşa-zâde Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
7 RÜCÛ’U’Ş-ŞEYH İLÂ SIBÂH Fİ’L-KUVVETİ ‘ALE’L-BÂH TERCÜMESİ (KEMÂL PAŞA-ZÂDE ) İbn Kemâl, Kemâlpaşa-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
8 EN-NÜCÛMÜ'Z-ZAHÎRE TERCÜMESİ (KEMÂL PAŞA-ZÂDE) İbn Kemâl, Kemâlpaşa-zâde Dr. Bilal Güzel
Görüntüle
9 ŞERHU'L-KASÎDETİ'L-HAMRİYYE (İBN KEMÂL) İbn Kemâl, Kemâlpaşa-zâde Dr. Öğr. Üyesi MUHAMMET İNCE
Görüntüle
10 NİGÂRİSTÂN (İBN KEMÂL) İbn Kemâl, Kemâlpaşa-zâde Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
11 DEKÂİKU’L-HAKÂİK (KEMÂL PAŞA-ZÂDE) İbn Kemâl, Kemâlpaşa-zâde Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
12 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
13 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
14 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
15 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
16 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
17 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
18 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
19 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
20 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
21 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle