TERCÜME-İ MİRACÜ’L-EYÂLE VÜ MİNHACÜ’L-ADÂLE (ÂŞIK ÇELEBİ)
siyaset-nâme
Âşık Çelebi, Seyyid Pir Mehemmed b. Ali (d.926/1520-ö.979/1572)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ünlü İslam âlimlerinden Takıyyüddin İbni Teymiyye (ö.1328)’nin es-Siyâsetü’ş-Şer’iyyetü fî Islâhi’r-Râ’î ve’r-Râ’iyye adlı siyaset-nâme türündeki Arapça eserinin tercümesi. Eser, çeşitli konularda verilmiş fıkhî hükümlerden oluşmaktadır.

İbni Teymiyye’nin siyasetnamesi Osmanlı sahasında yoğun bir ilgi görmüş ve birden çok tercümesi yapılmıştır. Bu tercümelerin ilki Âşık Çelebi’ye (ö.1572) aittir. Tercüme-i Mi’râcü’l-Eyâle ve Minhâcü’l-Adâle genel olarak bakıldığında iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, İbni Teymiyye’nin eserinin Türkçeye çevirisi, ikinci bölüm ise Âşık Çelebi’nin “Beytülmal” ve “Harp” hakkında verdiği bilgileri barındırmaktadır. Bu haliyle kitap telif-tercüme özelliği taşımakta ve ele aldığı konular ve üslubu açısından bir anlamda “Bir Kadı’nın El Kitabı” görünümü arz etmektedir. Konular genellikle âlimlere yöneltilen sorulara verilen cevaplarla açıklanmaya çalışılmıştır.  Âşık Çelebi bu eseri II. Selîm’e (ö. 1574) halini arz etmek ve kadılıkta çektiği sıkıntıları anlatabilmek için kaleme almıştır.

Bilinen 7 yazması olan eserin inceleme ve tenkitli metni üzerine Filiz Kılıç ile Tuncay Bülbül (2017) ve Muhammed Usame Onuş (2018) iki ayrı çalışma yapmışlardır.

Yazarın biyografisi için bk. “Âşık Çelebi, Seyyid Pir Mehemmed b. Alî". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/asik-celebi-seyyid-pir-mehemmed.


Eserden Örnekler


…Ve ulü’l-emr dahı iki sınıfdur. Bir sınıfı ‘ulemâ vü ümerâdur ve bunlar şunlardur ki bunlar sâlih olıcak cümle ‘âlem ü âdem sâlih olur. Pes bu tâyifenün her birine vâcibdür ki kavllerinde ve fi’llerinde Allâh’a ve rasûline itâ’atle ve kitâba ittibâ’la taharrî ideler ve vâkı’ olan havâdisi müşkilede kitâb u sünnete delâlet eyledügine ki ‘amelleri müte’allık ola, anunla ‘amel ideler. Eger vakt muzâyaka üzre olup yâ tâlib ‘âciz olup yâhud her tarafun kavî delîlleri olup biribirine mu’âraza eyleseler, ol vakt bir dînde ve ‘amelde ve ‘ilmde ve kavli ve fi’li ve marazı ve ‘ameli makbûl olan kimesneye taklîd eyleyeler. Kuzât u vülâtda dahı bu ‘amel cârî olmak gerekdür. (Kılıç vd. 2017:182-183)

On birinci bâb ‘asker tertîbinün usûli üçdür. Biri kalbdür ki yâ sancak, yâ sultân, yâ ser-‘asker, yarar ‘askeriyle anda olur. Biri meymenedür ki sağ kol dirler ve biri meyseredür ki sol kol dirler. Bu üç bölük her zemânda lâzımdur. Ammâ ba’zı zemân olur ki niçe nev’ dahı lâzım olur. Bir bölük iderler. Ana seriyye dirler, ya’nî şebîhûn itmek içün korlar ve birine talî’a dirler ki karavul didükleridür ve bir nev’ine ersâd dirler ki rasadun cem’idür. Askerden ba’zı kimesneyi seçüp tağ başlarına gözci koyup düşmen ‘askerinün ahvâline vukûf içün gönderdüklerine dirler. Ana bizüm lisânımuzda dilci dirler ve bir nev’ine ‘ases dirler ki gice ile düşmen ordusına varup haber alana dirler ve bir nev’ine dahı câsûs dirler. ‘Adûnun memâlikine varup girüp haber alup getürene dirler ve bir nev’ine saka dirler ki tundar didükleridür ve bir nev’ine mukaddem dirler. Türkçe ince karavul didükleridür ve bir nev’i kemîndür ki pusı kurduklarıdur ve bir nev’ine meded dirler ki bir bölük ‘asker etrâfa nâzır bir yirde hâzır kurılur. (Kılıç vd. 2017: 209-210)

Kaynakça


Balcı, Rüştü (hzl.) (2007). Kâtip Çelebi, Keşfü’z-Zunûn. C.1. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yay. 308.

Kılıç, Filiz (hzl.) (2010). Âşık Çelebi, Meşâi’rü’ş-Şu’arâ (İnceleme-Metin). İstanbul: İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Yay.

Kılıç, Filiz (hzl.) (2017). Âşık Çelebi Dîvânı. https://ekitap.ktb.gov.tr/Eklenti/55975,asik-celebi-divanipdf.pdf?0 [Erişim tarihi: 22.07.2021].

Kılıç, Filiz ve Tuncay Bülbül (hzl.) (2017). Tercüme-i Tıbrü’l-Mesbûk fî Nasâyihi’l-Vüzerâ Ve’l-Mülûk (İnceleme-Metin). Ankara: TÜBA Yay.

Onuş, Muhammed Usame (hzl.) (2018). Mi’râcü’l-Eyâle-Âşık Çelebi’nin Siyâsetnâmesi. İstanbul: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yay.

Atıf Bilgileri


Kılıç, Filiz. "TERCÜME-İ MİRACÜ’L-EYÂLE VÜ MİNHACÜ’L-ADÂLE (ÂŞIK ÇELEBİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tercume-i-miracu-l-eyale-vu-minhacu-l-adale-asik-celebi. [Erişim Tarihi: 24 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MEŞÂ'İRÜ'Ş-ŞUARÂ (ÂŞIK ÇELEBİ) Âşık Çelebi, Seyyid Pir Mehemmed b. Ali Filiz Kılıç
Görüntüle
2 DÎVÂN (ÂŞIK ÇELEBİ) Âşık Çelebi, Seyyid Pir Mehemmed b. Ali Filiz Kılıç
Görüntüle
3 TERCÜME-İ RAVZATÜ'Ş-ŞÜHEDÂ (ÂŞIK ÇELEBİ) Âşık Çelebi, Seyyid Pir Mehemmed b. Ali Dr. Öğr. Üyesi Songül Karaca
Görüntüle
4 TERCÜME-İ ŞAKÂYIKU'N-NU'MÂNİYYE (ÂŞIK ÇELEBİ) Âşık Çelebi, Seyyid Pir Mehemmed b. Ali Doç. Dr. suat donuk
Görüntüle
5 TERCÜME-İ TIBRÜ’L-MESBÛK FÎ NASÂYİHİ’L-VÜZERÂ VE’L-MÜLÛK (ÂŞIK ÇELEBİ) Âşık Çelebi, Seyyid Pir Mehemmed b. Ali Filiz Kılıç
Görüntüle
6 TERCÜME-İ ŞERH-İ HADÎS-İ ERBÂ'ÎN (ÂŞIK ÇELEBİ) Âşık Çelebi, Seyyid Pir Mehemmed b. Ali Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
7 KIRK HADİS (ÂŞIK ÇELEBİ) Âşık Çelebi, Seyyid Pir Mehemmed b. Ali Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
8 TERCÜME-İ RAVZATÜ'L-AHYÂRÜ'L-MÜNTEHAB MİN REBÎ'İ'L-EBRÂR (ÂŞIK ÇELEBİ) Âşık Çelebi, Seyyid Pir Mehemmed b. Ali Dr. Ahmet UĞUR
Görüntüle
9 SİGETVAR-NÂME (ÂŞIK ÇELEBİ) Âşık Çelebi, Seyyid Pir Mehemmed b. Ali Araş. Gör. Songül Akboğa
Görüntüle
10 MECMÛ'A-İ SÜKÛK (ÂŞIK ÇELEBİ) Âşık Çelebi, Seyyid Pir Mehemmed b. Ali Dr. Bilal Güzel
Görüntüle
11 ZEYL-İ ŞAKÂYIK (ÂŞIK ÇELEBİ) Âşık Çelebi, Seyyid Pir Mehemmed b. Ali Doç. Dr. suat donuk
Görüntüle
12 ŞEHR-ENGÎZ-İ BURSA (ÂŞIK ÇELEBİ) Âşık Çelebi, Seyyid Pir Mehemmed b. Ali Araş. Gör. Zahide Efe
Görüntüle
13 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
14 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
15 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
16 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
17 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
18 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
19 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
20 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
21 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
22 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle