TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ)
Muhtelif kaynaklardan derlenen Arapça mesellerin Türkçe tercüme ve şerhi
Kudsî, Abdullah Efendi (d. ?/? - ö. 1130/1718)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Muhtelif kaynaklardan derlenen Arapça mesellerin tercüme ve şerhidir. İlmiye sınıfına mensup olup eserlerini XVIII. yüzyılın ilk çeyreğinde kaleme aldığı anlaşılan Abdullâh Kudsî tarafından yazılan bu eserde, Ebû Ubeyd’in (ö.839) Kitâbü’l-Emsâl, Ahmed Meydânî’nin (ö.1124) Mecma’u’l-Emsâl ve Yusuf Huviyyi’nin (ö.1198) Ferâidü’l-Harâidi fi’l-Emsâl adlı Arapça mesel kitaplarından seçilmiş bazı meseller Türkçe olarak şerh edilmektedir.

Eser beraat-i istihlal örneği olacak şekilde eserin konusunu çağrıştıran bir hamdele ve salveleden sonra sebeb-i telif bölümüne yer verilmiştir. Arapça mesellerin faydalarını yaygınlaştırmak üzere eserini yazdığını ifade eden Kudsî, daha sonra, devrin padişahı III. Ahmed’i bir kaside ile övüp eserini ona takdim ettiğini dile getirilmiştir. Eserin yazılış amacı ve sunulduğu kişi hakkında bilgi veren kısa bir girişten sonra, “mukaddime” başlığı altında "mesel" kavramına dair bilgi verilmiştir. Daha sonra, Zemahşerî’nin Keşşâf’ında, Seyyid Şerîf’in de Şerh-i Miftâh’ında mesel ile ilgili görüş beyan eden sözleri Arapça olarak aynen aktarılmış; akabinde alfabetik sıra ile derlenen 120 meselin tercüme ve şerhine başlanmıştır.

Derlenen her bir meselin Türkçeye tercüme edildiği, bazen o meselin Türkçe bir atasözü ile karşılandığı eserde şerh mahiyetinde yapılan en önemli eylem, derlenen mesellerin ortaya çıkış hikayelerinin anlatılmasıdır. Bu da eseri klasik Türk edebiyatında mensur hikâye çerçevesinde de ele alınmaya elverişli kılmaktadır.

Eserde yazılış tarihi ile ilgili herhangi bir bilgi verilmemiş olsa da III. Ahmed’e sunulmuş olması, padişahın saltanat devrinin başlangıcı 1703 ve Kudsî’nin de ölüm tarihi olan 1717 arasında yazılmış olabileceğine dair bir tespit yapmakta faydalı olabilir (Yazar ve Bayram 2018: 27-28; ayrıntılı bilgi için bk. Rababa 2013: 41-100).

 Rabbaa Rababa, yüksek lisans tezi kapsamında bir incelemeyle birlikte eserin çeviriyazı metnini hazırlamıştır (2013).

Eserden Örnekler


Yedâke evketâ ve fûke nefeha

Bu mesel Türkîde “Kendi düşen ağlamaz” didükleri makâmda isti‘mâl olınur. Aslı budur ki bir A‘râbî cezâyir-i bahrdan bir cezîrede olup “Ben işbu cezîreden sebâhat iderek sâhil-i bahre ‘ubûr iderem.” diyü bir kimesne ile bahs idüp ba‘de tekkesini bir hoşça bağlayup ve tonını üfleyip sebâhat iderek ‘ubûr idüp bir mîl kadar gitdükden sonra tonında olan rîh-i menfûza münhall olup ğarîkan helâke müşrif oludukda feryâd idüp kenârda olan kimesneden istimdâd ü istiğâse eyledükde ol kimesne dahı “Yedâke evketâ ve fûke nefeha” didi (Rababa 2013: 203).

Kaynakça


Yazar, Sadık ve Bayram, Rumeysa (2018). Abdullâh Kudsî’nin Tercüme-i Lutfu’t-Tedbîr fî Siyâsâti’l-Mülûk Tercümesi [İnceleme-Metin-Diliçi Çeviri-Tıpkıbasım]. İstanbul: Büyüyen Ay Yay.

Rabbaa, Rababa (2013). Abdullah Kudsî ve Tercüme-i Durûb-ı Emsâl-i Arabiyye'si. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


Yazar, Sadık. "TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tercume-i-durub-i-emsal-i-arabiyyetercume-i-tibru-l-mesbuk-fima-yahtacune-ileyhi-l-muluk-kudsi-. [Erişim Tarihi: 16 Eylül 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
2 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
3 DÎVÂNÇE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
4 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
5 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
6 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
7 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
8 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
9 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
10 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle
11 İRŞÂD-I EZKİYÂ Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle
12 DÎVÂN (ADLÎ) Adlî, Süleyman-zâde Mehmed Efendi Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
13 DÎVÂN (AFÎF) Afîf, Ayvansaraylı Afîf Efendi Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle