TERCÜME-İ CÂMİ'Ü'L-HİKÂYÂT (NAZîR)
hikâye derlemesi
Nazîr/Nazîrâ İbrâhîm Çelebi (d. 1105/1693-94 - ö. 1188/1774-75)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Muhammed Avfî’nin hicri yedinci asrın ilk yarısında tarihî, ahlaki ve mezhebî birtakım hikâyeleri bir araya toplayan önemli bir hikâye derlemesi olan Cevâmi‘ü’l-Hikâyât ve Levâmi‘ü’r-Rivâyât adlı eserinin tercümelerinden biridir. Yazarın giriş kısmında anlattığına göre; İmâm-ı fâzıl Cemâleddîn, ihvandan dua talebiyle topladığı latif ve garip hikâyeleri Farsça lisanında bir araya getirmiş, fakat Farsça bilmeyenler için bunlar Türkçeye tercüme edilmiştir. Nazîr İbrâhîm ise, “ashâb-ı maârifden bir zât-ı muhterem” diye bahsettiği ama adını vermediği kişinin seçtiği metni esas almıştır. Bunun haricinde bazı dostlarından duyduğu ve bazı mecmualarda ve tarihlerde bulunan hikâyeleri de esere ilave etmiştir.

Mütercim, faydalandığı muhtasar eserin kime ait olduğuna dair bilgi vermemektedir. Aynı şekilde eserin kimin için yazıldığına dair bir bilgi de vermez, sadece dostlarına yadigâr olsun diye oluşturduğunu belirtir. Eser, büyük ihtimalle tarikat çevrelerinde okunmak üzere yazılmış olmalıdır. Mensur olan eserin içinde az olmakla birlikte manzum parçalara da rastlanmaktadır. Çoğunlukla hikâyeleri “Hikâyet” başlığı altında vermeyi tercih eden mütercim, zaman zaman konuya münasip birtakım Farsça başlıkları metne yerleştirmiştir. Bu başlıklar içinde, “Fasl Der Beyân-ı Havâss-ı Eşyâ, Der Zikr-i Tılısmât, Der Mekr-i Zenân” sayılabilir.

Nazîr’in, Avfî’nin eserinden en çok dördüncü kısımdan hikâye alıntıladığı görülmektedir. Diğer kısımlardan alıntıladığı hikâyeler sınırlı sayıdadır. Yaklaşık iki bin hikâyeye sahip eserden yaklaşık iki yüzü alınmıştır. Giriş kısmında eserini tanıtırken ilave hikâyeleri metne dâhil ettiğine dair verdiği bilgi değerlendirilecek olursa, bu hikâyelerin sayısının onu geçmiyor olması da metnin bu bakımdan zengin olmadığını göstermektedir.

Muhtasar bir şekilde yapılmış olan bu tercümenin tespit edilebilen tek nüshası Edirne Selimiye Kütüphanesi 2163 numarada kayıtlı bir mecmua içinde yer almaktadır ve mecmuanın ilk metnidir. Eser yayımlanmıştır (Çakır 2019).

Yazarın biyografisi  için bk. "Nazîr/Nazîrâ, İbrahim Nazîr Çelebi Efendi".  Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/nazir-nazira-ibrahim-nazir-celebi

Eserden Örnekler


Der Zikr-i Tılısmât

Ebû Mutî‘ Belhî Ebû’l-‘Abbâs’a tılısm ile bir murg-ı garîb îcâd eyledi-ki vakt-i namâz geldükde agzından bir beyze-i zerrîn âşikâr olurdı. Dîger bir âdem sûreti ve bir tabl sûreti peydâ itdi-ki her sâ‘atde ol âdem elini tabla urur vakt ma‘lûm olurdı. Dîger bir tabl dahı düzdi-ki kulunca mübtelâ olan kimesne ol tabla el ururdı kulunc zahmetinden halâs olurdı. Hakîmlerden biri bir kaz sûretini nuhâsdan düzüp tılısm itmiş-idi [28a] ve Bâbil Kal‘ası dervâzesine komış-ıdı bir garîb geldükce ol sûret öterdi. Ol kimesneyi ahz u su’âl iderlerdi-ki nereden geldi ve niçün geldi bilürler idi. Dîger ve bir tabl tılısm itmişlerdi-ki bir şey zâyi‘ iden ol tablı çalardı. Zâyi‘ olan şey nice oldı kim aldı kandadur haber virürdi ve bir havz binâ olınmış-ıdı-ki herkes kendü şarâb u âbıyla senede bir kerre ol-havz başına gelürlerdi ve eşribelerin havza dökerlerdi. Ba‘de’t-ta‘âm ol-havzdan ahz idüp nûş iden kendü getürdügi şerbeti nûş iderdi ve bir göl var idi-ki hâkim ol göl başında fasl-ı da‘vî iderdi. İki hasm geldükde kelâmların hâkime söyledükde ol göl suyı bâtıl olan kimesnenün yüzine sıçrardı. (Çakır 2019: 223-224).

Kaynakça


Bülbül, Tuncay (2017). Celâl-zâde Sâlih Çelebi, Cevâmi‘ü’l-hikâyât ve Levâmi‘ü’r-rivâyât Tercümesi (İnceleme-Metin). Nevşehir.

Çakır, Müjgân (2019). Nazîr İbrâhîm Câmi’ü’l-hikâyât Tercümesi, İnceleme-Metin-Dizin. İstanbul: DBY Yay.

Karagözoğlu, Hümeyra (2007). “Bir Yazma Eser Üzerine: Terceme-i Cevâmiu’l-hikâyât ve Levâmiu’r-rivâyât”. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 32: 245-252.

Cafer Şiar (1373). Sedîdeddîn Muhammed Avfî, Cevâmi‘ü’l-Hikâyât ve Levâmi‘ü’r-Rivâyât. Tahran: Mihran Matbaası.

Atıf Bilgileri


Çakır, Müjgân. "TERCÜME-İ CÂMİ'Ü'L-HİKÂYÂT (NAZîR)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tercume-i-cami-u-l-hikayat-nazir. [Erişim Tarihi: 15 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (NAZÎR/NAZÎRÂ) Nazîr/Nazîrâ, İbrahim Nazîr Çelebi Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
2 İNSÂN-NÂME Nazîr/Nazîrâ, İbrahim Nazîr Çelebi Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
3 RİSÂLE-İ NU'ÛT-I ŞERÎFE Nazîr/Nazîrâ, İbrahim Nazîr Çelebi Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
4 TERCÜME-İ KASÎDE-İ MÜNFERİCE Nazîr/Nazîrâ, İbrahim Nazîr Çelebi Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
5 ŞERH-İ GAZEL-İ NİYÂZÎ-İ MISRÎ Nazîr/Nazîrâ, İbrahim Nazîr Çelebi Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
6 TUHFE-İ GÜLŞENİYYE Nazîr/Nazîrâ, İbrahim Nazîr Çelebi Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
7 ŞERH-İ GAZEL-İ USÛLÎ Nazîr/Nazîrâ, İbrahim Nazîr Çelebi Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
8 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
9 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
10 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
11 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
12 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
13 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
14 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
15 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
16 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
17 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle