TERCEMETÜ'Ş-ŞEMÂ'İL (EYYÛB SABRÎ PAŞA)
şemâ'il/hilye
Eyyûb Sabrî Paşa, Yenişehirli (d. 1248/1832-33- ö. 1308/1890)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Eyyûb Sabri Paşa’nın şemail tercümesi. Tercemetü'ş-Şemâ'il, Hz. Peygamber’in ahlaki ve fiziki özelliklerinden bahseden bir tür olan şemailin önemli misallerinden biridir. Eser,  Ebû Îsâ b. Sevre et-Tirmizî (ö. 279/892)’nin bu alanda ilk eser olma niteliğindeki eş-Şemâ’ilü’n-Nebeviyye ve’l-Hasâ’ilü’l-Mustafaviyye'sinin şerhi olan Hoca Hüsâmeddin’in Kitâb-ı Şerh-i Şemâ’il’i esas alınarak tercüme edilmiştir.

424 hadis rivayetine yer verilen eser 56 “Bâb”a ayrılmıştır. Her “Bâb”daki konuyu özetleyen hadisler “Hulâsa-i Ehâdîs” başlığı altında toplanmış ve “Müfredât-ı Ehâdîs” başlığıyla da hadislerden kastedilen manalar anlaşılır tabirlerle tercüme ve şerh edilmiştir. En sonda da ilgili hadisleri Eyyûb Sabri Paşa’ya kadar rivayet ve nakleden ravilerin isimleri verilmiştir. Hadisler belli bir tasnife tabi tutulmuş ve derkenarlarda konu ile ilgili bazı açıklamalara yer verilmiştir. Öğretici bir dille yazılan eser, II. Abdülhamid’in cülusunun beşinci yılı münasebetiyle 1299/1882’de basılmıştır.

Eserin telif sebebi olarak Eyyûb Sabri Paşa, Hoca Hüsameddin’in hadislerin manalarını örtecek şekilde hadis ravilerinin hâl tercümeleri, hikâyeler vb. bazı mufassal bilgiler verdiğini düşünerek maksadın tam olarak hâsıl olmadığını, hadislerin anlaşılmasının sadece Arapça bilenler için mümkün olduğunu söyleyerek şerhteki bilgileri daha net bir şekilde ortaya çıkarmak amacıyla bu eseri yazdığını bildirmektedir.

Eserin yazma nüshası Süleymaniye Kütüphanesi Zühdü Bey Koleksiyonu Nu. 53’te kayıtlıdır. Matbu nüshası ise 1299/1882’de Hurşid Efendi Matbaası’nda basılmıştır. Tercemetü’ş-Şemâ’il, bir inceleme ile birlikte Latin harflerine aktarılarak basılmıştır (R. Çorak vd. 2021).

Eyyûb Sabri Paşa’nın biyografisi için bk. “Eyyûb Sabrî Paşa, Yenişehirli”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/eyyub-sabri-pasa-yenisehirli

Eserden Örnekler


KIRK SEKİZİNCİ BÂB

Hüsn-i Ahlâk-ı Nebeviyye Hakkında Vârid Olan Ahâdîs-i Şerîfe Ta’rîfindedir

Hulâsa-i Ehâdîs: Mâlik-i Hulk-ı Azim -aleyhi’t-tahiyye ve’t-ta’zîm- Efendimiz’in ahlâk-ı hamîdeleri kâbil-i ihsâ olmadığı cihetle bi-hakkın ta’rîf ve ta’dâdı mümkün değildir. Ol Mahrem-i Serâ-Perde-i Lâhût ahlâk-ı rediyye ve zemîmenin cümlesinden pâk ü mu’arrâ ve kâffe-i ahlâk-ı hasene ile müzeyyen ü mücellâ olup yalnız bulundukları evkât ü sâ’atte zikru’llâh ile meşgûl olmaktan başka gerek zâhiren ve gerek bâtınen hiçbir fikr ü mülâhazaları yok idi. Hasebü’t-tevâzu’ ashâbla hem-meclis oldukça ashâb-ı kirâmla hem-hâl olup söyler ve dinler ve ahyânen tebessüm eyler idiyse de gerek söyleyip dinlemesi gerek tebessüm eylemesi dîn ü âhirete müte’allık mesâ’il ü mebâhise dâ’ir idi (R. Çorak vd. 2021: 316).

Kaynakça


R. Çorak, F. Yıldız ve M. Asağ (hzl.) (2021). Eyüp Sabri Paşa İmam Tirmizî eş-Şemâilü’n-Nebeviyye - Tercümetü’ş-Şemâil. İstanbul: KETEBE Yay.

Atıf Bilgileri


Turan, Muhittin. "TERCEMETÜ'Ş-ŞEMÂ'İL (EYYÛB SABRÎ PAŞA)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tercemetu-s-sema-il-eyyub-sabri-pasa. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 AZÎZÜ'L-ÂSÂR ŞERH-İ KASÎDE-İ BÂNET SU'ÂD (EYYÛB SABRÎ PAŞA) Eyyûb Sabrî Paşa, Yenişehirli Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Doç. Dr. Hamza KOÇ
Görüntüle
2 MİR'ÂTÜ'L-HAREMEYN (EYYÛB SABRİ PAŞA) Eyyûb Sabrî Paşa, Yenişehirli Doç. Dr. Muhittin Turan
Görüntüle
3 RİYÂZÜ'L-MÛKİNÎN (EYYÛB SABRÎ PAŞA) Eyyûb Sabrî Paşa, Yenişehirli Doç. Dr. Muhittin Turan
Görüntüle
4 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
5 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
6 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
7 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
8 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
9 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
10 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
11 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
12 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
13 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle