TERCEME-İ ŞERH-İ HİKEM-İ ATÂİYYE
tasavvufî eser şerhi tercümesi
Ali Urfî Efendi (d. ?/? - ö. ?/1888)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Atâullâh İskenderî’nin (ö. 709/1309) veciz bir üslupla havf-recâ, vahdet-i vücûd, vahdet-i şühûd gibi tasavvufî konuları ahlakî umdeler eşliğinde işleyen, bazı mektupları ve bir münâcâtı da içeren (Kara1998: 502-503; İbn Atâullah İskenderî 1990) Hikem-i Atâiyye’sine Abdullah eş-Şarkâvî’nin (ö. 1226/1812) el-Minehü’l-Kudsiyye alâ Hikemi’l-Atâiyye (Şerh için bkz. eş-Şarkâvî 2008) adıyla yaptığı Arapça şerhe Ali Urfî (d. ? - ö. 1305/1887-88) tarafından kaleme alınan tercüme. Urfî tercümesinin mukaddimesinde; Atâyî’nin müritlere nasihat etmek/öğüt vermek ve onların mertebelerinin yükselmesine yardımcı olmak amacıyla kaleme aldığı Hikem-i Atâiyye’nin, İbn-i Abbâd er-Rundî (ö. 792/1390) ve Şarkâvî tarafından şerh edildiğini belirtmiştir. Fakat hem kaynak metnin hem de şerhlerinin Arapça yazılmasından dolayı mübtedî müritlerin Hikem’deki manaları anlamaları ve faydalanmaları sebebi ve amacına binaen de Şarkâvî’nin şerhini tercüme ettiğini açıklamıştır. Urfî ayrıca eserinde en üst kaynak metin olan Hikem’in Arapça metnine de vermiştir.

Eserin; İBB Atatürk Kitaplığı, Osman Ergin Yazmaları, 310 ve 371 demirbaş numaraları olmak üzere iki nüshası tespit edilmiş, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi, TY. 849 numarada kayıtlı olduğu belirtilen nüshaya (Kara1998: 502) ise ulaşılamamıştır (Yılmaz 2019: 220-223). Nüshaların ferağ kaydındaki Arapça notlara göre; Ali Urfî hicri 1296 senesi Recep ayının ilk günlerinde (Haziran 1879) yazmaya başladığı eserini aynı yılın Ramazan ayı sonunda (Eylül 1879) tamamlamıştır.

Ali Urfî’nin tercüme ettiği Şarkâvî şerhinde 242 hikmet ve Hikem’in sonundaki münâcât bulunmaktadır. Burada hikmetlerin sayısına vurgu yapılması; Hikem’in bazı nüshaları, tercümeleri ya da şerhlerinde bu sayıdan daha az ya da çok hikmete yer verilmesi sebebiyledir. Bu bağlamda Ali Urfî Şarkâvî’nin eserini, -mukaddimede de belirttiği üzere- muhtasar olarak, hikmetlerin sırasına, sayısına uyacak şekilde, anlaşılır dil ve üslupla serbest bir metot kullanarak tercüme etmiştir.

Atâyî’nin eserinin Türkçeye ilk defa Ali Urfî tarafından tercüme edildiği belirtilse de (Kara 1998: 502) kendisi Hikem’i değil, Şarkâvî’nin bu kaynak metne yaptığı şerhi çevirmiştir. Tercüme üzerine Tahir Hafızoğlu tarafından bir kitap çalışması yapılmıştır (2010).

Şairin biyografisi için bk. “Ali Urfî Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ali-urfi-efendi.

Eserden Örnekler


Ey mürîd murâd murâdullâhdır murâdullâh seni kesretde bulundırmak oldığı hâlde nefsinle tecrîdi murâd itmek şehvet-i hafiyyeden neş’et ider zîrâ nefsinle tecrîdi aramak nâs sana hüsn-i zann idüp ri’âyet ve hürmet itmek ve dünyâca şöhret bulmak içündir bunlar ise huzûz-i nefs içün variyyet ve şehvetden hâsıl olur (Ali Urfî 1296/1879: 3a).

[...]

Allâhu Te’âlâ Hazretleri âmillerden ve amellerinden ğanî oldığından ibâdın tâ’atleri Hakk’a nef’ ve ma’siyyetleri zarar virmez Allâhu Te’âlâ kâffesinden münezzeh ve müberrâdır ancak tâ’ate emr ma’siyyetden nehy itmesi fâ’ideleri dâreynde ibâdına â’id olmak içün fazl u ihsân cihetiyledir (Ali Urfî 1296/1879: 85a).

Kaynakça


Ali Urfî (1296/1879). Terceme-i Şerh-i Hikem-i Atâiyye. İBB Atatürk Kitaplığı. Osman Ergin Yazmaları. 371.

İbn Atâullah İskenderî (1990). Tasavvvufi Hikmetler: Hikem-i Atâiyye, (hzl. Mustafa Kara). İstanbul: Dergâh Yay.

Kara, Mustafa (1998). “el-Hikemü’l-Atâiyye”. İslam Ansiklopedisi. C. 17. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yay. 502-503.

eş-Şarkâvî, Abdullah b. Hicâzî (2008). el-Minehü’l-Kudsiyye ale’l-Hikemi’l-Atâiyye. (thk. Ahmed Ferîd el-Mezîdî) Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye.

Abdullah Şarkâvî (2010). Hikmete Yolculuk-Hikem-i Atâiyye Şerhi. (trc. Ali Örfî Efendi). (hzl. Tahir Hafızoğlu). İstanbul: İnsan Yay.

Yılmaz, Oğuz (2019). Son Dönem Melâmîliği Şairlerinden Ali Örfî’nin Hayatı ve Eserleri (İnceleme-Tahlil-Metin). Doktora Tezi. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


yılmaz, oğuz. "TERCEME-İ ŞERH-İ HİKEM-İ ATÂİYYE". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/terceme-i-serh-i-hikem-i-ataiyye. [Erişim Tarihi: 28 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TERCEME-İ EL-LETÂİFÜ’T-TAHKÎKAT FÎ ŞERHİ’L-VÂRİDÂT (ALİ URFÎ EFENDİ) Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
2 DÎVÂN-I İLÂHİYYÂT (URFÎ) Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
3 ES'İLE VE ECVİBE-İ MUTASAVVIFÂNE (URFÎ) Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
4 ŞERH-İ GAZEL-İ HAZRET-İ ÜFTÂDE (ÖRFÎ) Ali Urfî Efendi ( d. ? ö. 1305/1887) Dr. Öğr. Üyesi Reyhan Çorak
Görüntüle
5 KİTÂBÜ'R-REŞÂD Fİ'L-MEBDEİ VE'L-MA'ÂD TERCÜMESİ (ÖRFÎ) Ali Urfî Efendi ( d. ? ö. 1305/1887) Dr. Öğr. Üyesi Reyhan Çorak
Görüntüle
6 ŞERH-İ DÎVÂN-I NİYÂZÎ-İ MISRÎ Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
7 TERCEME-İ İNSAN-I KÂMİL Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
8 ŞERH-İ NUTK-İ ÜFTÂDE Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
9 ŞERH-İ DÎVÂN-I SÂLİH LÜTFÎ EFENDİ Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
10 MİFTÂHÜ'L-KULÛB (AZMÎ) Azmî, Hüseyin Azmî Dede Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Mete
Görüntüle
11 NUHBETÜ'L-ÂDÂB (AZMÎ) Azmî, Hüseyin Azmî Dede Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Mete
Görüntüle
12 KENZÜ'L-FEYZ Fİ'S-SÜLÛK VE ÂDÂBİ'T-TARÎKİ'L-HALVETİYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrî-zâde Araş. Gör. Ayşenur Aydınlı
Görüntüle
13 MEDÂR-I VÂHİDİYYET VE MERKEZ-İ AHADİYYET (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
14 RAVZATÜ'L-ALİYYE FÎ TARÎKATİ'Ş-ŞÂZELİYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
15 SEYRÜ'L-ESMÂ VE SIRRU'L-MÜSEMMÂ FÎ ŞERHİ'L-ESMÂ'İ'L-İSNÂ AŞERE ER-RUFÂ'İYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
16 ŞERH-İ TUHFETÜ'L-MÜRSELE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
17 TİBYÂNU VESÂ'İLÜ'L-HAKÂYIK FÎ BEYÂNİ SELÂSİLİ'T-TARÂ'İK (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
18 DÎVÂN (SERMEST) Abdullah Sermest, Kilisli Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
19 ÂDÂBÜ’Z-ZÂKİRÎN VE NECÂTÜ’S SÂLİKÎN Fuhûlî, Karamollazâde Şeyh Abdülhamîd Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle