TERCEME-İ İNSAN-I KÂMİL
tasavvufî eser tercümesi
Ali Urfî Efendi (d. ?/? - ö. ?/1888)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Abdülkerim el-Cîlî’nin (ö. 832/1428) vahdet-i vücûd doktrinini temel alarak ulûhiyet, rubûbiyet, zat, fiiller, sıfatlar, isimler, ta’ayyunât, tecelliyyât, tezâhür, kitâb, arş, kürs, levh, nefs gibi varlık (ontoloji) ve bunlarla bağlantılı konulara müstakil başlıklar altında değindiği; Allah, alem/alemler, insan hakîkatini ve aralarındaki ilişkiyi izah etmek amacıyla kaleme aldığı altmış üç bölümden oluşan (Ayrıca bkz. Öngören 2000: 332) el-İnsânü’l-Kâmîl fî Ma’rifeti’l-Evâhir ve’l-Evâil’e (Eser için bkz. el-Cîlî 1427/2005) Ali Urfî tarafından yapılan tercüme türü eser.

Cîlî ve düşüncelerinin tesirinin takip edilebileceği en önemli göstergelerden biri el-İnsânü’l-Kâmîl’e şerh ve tercümelerdir (Kartal 2003:38-39; el-Cîlî 2000: 9-12). Bu bağlamda esere; La’lîzâde Abdülbaki, Muhammed Said Efendi, Seyyid Hüseyin Fevzi Paşa ve Abdülaziz Mecdî Tolun gibi isimlerin yanı sıra tasavvufî görüşler itibarıyla Cîlî’den de etkilendiği düşünülen Ali Urfî bir tercüme kaleme almıştır. O, bu eseri kendisinin de ifadesiyle muhtasar şekilde tercüme etmiş, kaynak metindeki mukaddimeye ya da manzumelere yer vermemiştir. Tercümeyi serbest bir metotla muhtasar (mealen/manen) yapması; muhatabın ilmî seviyesini, sâliklerin ihtiyacını gözettiğiyle irtibatlandırılabilir. Diğer teliflerinde ve tercümelerindeki gibi bu eserinde de irşatlarıyla sorumluluk taşıdığı Arapça bilmeyen, tevhîd ve tahkîk nitelikli derin tasavvufî konulara vâkıf olmayan sâlikleri eğitmeyi, onların istifadesini amaçlamıştır.

Rağbet gördüğünden olsa gerek tercümenin; İBB Atatürk Kitaplığı, Osman Ergin Yazmaları 1119, 719, 830/1, 328 ve İBB Atatürk Kitaplığı, Belediye Yazmaları, 605 numaralarına kayıtlı beş nüshası tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra ilgili bazı nüshaların fotokopi basımlarının olması (örnek için bkz. İSAM Kütüphanesi, Külliyyât-ı Melâmiyye, 82588/18, 261-339) ve -Urfî’nin bazı eserlerinde görüldüğü üzere- melâmîlik mensubu kişilerin özel kütüphanelerinde de tercüme nüshalarının bulunması ihtimal dâhilindedir.

Şairin biyografisi için bk. “Ali Urfî Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ali-urfi-efendi.

Eserden Örnekler


Birinci Bâb Mutlak Zât Beyânındadır

Ey tâlib irfâniyyet ma’lûmun olsun ki mutlak zât dimek esrâr-ı sıfâtın aynına istinâd itdikleri şeydir ancak istinâdları aynınadır vücûdına degildir zîrâ esmâ ve sıfâtın vücûdları yokdur zuhûr içün sıfâtın bir şey’e istinâdları vardır anların müstenid oldıkları şey zât odur o şey ankâ kuşı gibi ma’dûm olsun mevcûd olsun zât ta’bîr olunur mevcûd iki nev’dir biri mevcûd-i mahzdır ki Zât-ı Bârî Hak subhânehû ve te’âlâ Hazretleridir ... (Ali Urfî (?): 1b).

[...]

Sekizinci Bâb Rubûbiyyet Beyânındadır

Rubûbiyyet mevcûdatın taleb eyledigi esmânın merâtibi iktizâsınca bir ismdir bu ism tahtında alîm ve semî’ ve basîr kayyûm mürîd melik ve bunlara mümâsil ismler dâhil olur zîra bu esmâ ve sıfâtın her biri zâhir olmak ve hükmini icrâ itmek içün meselâ alîm ma’lûm taleb ider murâd mürîd arar sâ’ir esmâ dahı böyledir Hakk’ın Rabb ismi tahtında bulunan esmâ esmâ-i müşterekedir Hak ve halk beyninde olan esmâ-i müştereke ile halka mahsûs bulunan esmâ-i te’sîriyye tahtındadır ... (Ali Urfî (?): 11a).


Kaynakça


Ali Urfî (?). Terceme-i İnsân-ı Kâmil. İBB Atatürk Kitaplığı. Osman Ergin Yazmaları 1119.

Öngören, Reşat (2000). “el-İnsânü’l-Kâmil”, İslam Ansiklopedisi. C. 22. İstanbul Türkiye Diyanet Vakfı Yay. 332-333.

el-Cîlî, Abdülkerim b. İbrâhim (1427/2005). el-İnsânül-Kâmîl fî Ma’rifeti’l-Evâhir ve’l-Evâil. (thk. Âsım İbrâhim el-Keyyâlî). Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye.

Kartal, Abdullah (2003). Abdülkerîm Cîlî Hayatı, Eserleri, Tasavvuf Felsefesi. İstanbul: İnsan Yay.

el-Cîlî, Abdülkerim (2015). İnsân-ı Kâmil. (trc. Abdülaziz Mecdi Tolun). (hzl. S. Eraydın-E. Demirli-A. Kartal). İstanbul: İz Yay.

Atıf Bilgileri


yılmaz, oğuz. "TERCEME-İ İNSAN-I KÂMİL". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/terceme-i-insan-i-kamil. [Erişim Tarihi: 28 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TERCEME-İ EL-LETÂİFÜ’T-TAHKÎKAT FÎ ŞERHİ’L-VÂRİDÂT (ALİ URFÎ EFENDİ) Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
2 DÎVÂN-I İLÂHİYYÂT (URFÎ) Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
3 ES'İLE VE ECVİBE-İ MUTASAVVIFÂNE (URFÎ) Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
4 ŞERH-İ GAZEL-İ HAZRET-İ ÜFTÂDE (ÖRFÎ) Ali Urfî Efendi ( d. ? ö. 1305/1887) Dr. Öğr. Üyesi Reyhan Çorak
Görüntüle
5 KİTÂBÜ'R-REŞÂD Fİ'L-MEBDEİ VE'L-MA'ÂD TERCÜMESİ (ÖRFÎ) Ali Urfî Efendi ( d. ? ö. 1305/1887) Dr. Öğr. Üyesi Reyhan Çorak
Görüntüle
6 ŞERH-İ DÎVÂN-I NİYÂZÎ-İ MISRÎ Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
7 TERCEME-İ ŞERH-İ HİKEM-İ ATÂİYYE Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
8 ŞERH-İ NUTK-İ ÜFTÂDE Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
9 ŞERH-İ DÎVÂN-I SÂLİH LÜTFÎ EFENDİ Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
10 MİFTÂHÜ'L-KULÛB (AZMÎ) Azmî, Hüseyin Azmî Dede Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Mete
Görüntüle
11 NUHBETÜ'L-ÂDÂB (AZMÎ) Azmî, Hüseyin Azmî Dede Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Mete
Görüntüle
12 KENZÜ'L-FEYZ Fİ'S-SÜLÛK VE ÂDÂBİ'T-TARÎKİ'L-HALVETİYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrî-zâde Araş. Gör. Ayşenur Aydınlı
Görüntüle
13 MEDÂR-I VÂHİDİYYET VE MERKEZ-İ AHADİYYET (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
14 RAVZATÜ'L-ALİYYE FÎ TARÎKATİ'Ş-ŞÂZELİYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
15 SEYRÜ'L-ESMÂ VE SIRRU'L-MÜSEMMÂ FÎ ŞERHİ'L-ESMÂ'İ'L-İSNÂ AŞERE ER-RUFÂ'İYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
16 ŞERH-İ TUHFETÜ'L-MÜRSELE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
17 TİBYÂNU VESÂ'İLÜ'L-HAKÂYIK FÎ BEYÂNİ SELÂSİLİ'T-TARÂ'İK (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
18 DÎVÂN (SERMEST) Abdullah Sermest, Kilisli Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
19 ÂDÂBÜ’Z-ZÂKİRÎN VE NECÂTÜ’S SÂLİKÎN Fuhûlî, Karamollazâde Şeyh Abdülhamîd Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle