TENBİH-NÂME (NİDÂÎ)
nasihatnâme
Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî (d. 915 (?)/1509 (?) - ö. 975 (?)/1567 (?))

ISBN: 978-9944-237-87-1


Nidâî’nin tasavvuf ahlakına ilişkin yazdığı manzum-mensur karışık nasihatnamesi. Fasıllar şeklinde düzenlenmiş olan eserde Nidâî, nefsi emmâreden kaynaklı 35 kötü sıfata karşılık 35 haslet sunduğunu ve bunlara dair birer hikâyeye yer verip her bir hikâyenin ardından onar-on beşer beyitlik şiirler söylediğini belirtmektedir. Fasıllarda giriş ve hikâye kısımları mensur olarak hikâyelerin peşi sıra gelen “Nazm” başlıklı kısımlar ise mesnevî nazım biçimi ve aruzun çeşitli kalıplarıyla yazılmıştır (Parlakpınar 2017: 20-21).

Nidâî, eseri 952/1545 yılının Recep ayında tamamladığını, eserin adının Tenbihnâme olduğunu ve Allah gönlüne ne ilham ettiyse onu yazdığını belirtmiştir. Eser, yazıldığı tarih açısından Eski Anadolu Türkçesinden Klasik Osmanlı Türkçesine geçiş döneminde telif edilmiştir (Parlakpınar 2017: 18, 95).

Nidâî, eserini 35 yaramaz sıfat ve 35 hasletle ilgili toplam 70 hikâye üzerine inşa ettiğini belirtmişse de eserin Almanya Berlin Devlet Kütüphanesi, İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi ve Ankara Millî Kütüphane nüshalarındaki hikâye sayısının 62 olduğu görülmüştür. Eserde genelde peygamber kıssaları, evliya menkıbeleri, Türk ve İslam tarihinde yaşanmış bazı olaylar ve bazı anonim hikâyeler yer almaktadır. Canlı bir anlatımla oluşturulan hikâyeler basit olay örgülerine sahip olup genelde kıssadan hisse verilmesi hedeflendiğinden çok fazla detaya girilmemiştir. Tenbihnâme’nin içerik bağlamında kendinden evvel yazılmış nasihatnamelerden pek farklı olmamakla beraber kurgu açısından orijinalliğinden bahsedilebilir. Zira Nidâî, eserde nefs-i emmâreden ortaya çıkan 35 yaramaz sıfatı insanoğlunun birer hastalığı olarak görüp bunların tedavisi için “haslet” olarak adlandırdığı 35 manevi reçete sunmaktadır (Parlakpınar 2017: 669-670).

Tenbihnâme’nin 5’i Türkiye’de ve 1’i Almanya’da olmak üzere 6 adet yazma nüshası tespit edilmiştir (Parlakpınar 2017: 154-156). Eserin tenkitli metni, Murat Parlakpınar tarafından doktora tezi olarak hazırlanmıştır (2017).

Müellifin biyografisi için bk. “Nidâî, Şa‘bân Nidâî Ankaravî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/nidai-mehmed-celebi-ankaravi


Eserden Örnekler


Nitekim bir diyârda Sabûr dirlerdi bir zâhid kişi var idi. Ve’l-hâsıl her dürlü belâya sabr iderdi. Vaktâ halk-ı âleme bir hâl vâkı‘ olsa gelüp andan su’âl iderlerdi. Gelüp su’âl idene sabr idüñ diyü cevâb virürdi. Bir gün ittifâkla halk gelüp eyitdiler yâ zâhid [her kaçan] başumuza bir belâ gelse gelüp senden hâle münâsib bir nasîhat istesevüz sabr idüñ dirsin. Hîç bize bir menfa‘atüñ tokınmaz. İmdi lutf idüp tebdîl-i mekân idüñ kim hîç bizüm saña ihtiyâcımuz yokdur. Çünki zâhidden halk yüz döndürdiler. Ol-dahı muhâlefet eylemeyüp hicret eyledi. Ammâ zâhidüñ bir cemîle hâtûnı varıdı ki ayuñ on dördine beñzerdi. İttifâk ikisi dahı bâb-ı tevekkülde olup piyâdece giderler iken yoldan ırak bir kûy gördiler. Bu kerre zâhid hâtûnına eyitdi yâ hâtûn hâtırıña bir nesne gelmesün sen birez bu yirde tevakkuf eyle kim ben varayum şu kûydan kifâf-ı nefs içün ta‘âm getüreyin didi. Hâtûn dahı rızâ virüp anda karar eyledi (Parlakpınar 2017: 171).

Kaynakça


Parlakpınar, Murat (2017). Nidâî: Tenbîhnâme (Dil İncelemesi, Tenkitli Metin, Dizin). Doktora Tezi. Ankara: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


AKSÜT, SEDA. "TENBİH-NÂME (NİDÂÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tenbih-name-nidai. [Erişim Tarihi: 25 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TÂRİH-İ SÂHİB GİRAY (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Dr. Bilal Güzel
Görüntüle
2 GENC-İ ESRÂR-I MA'NÎ (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Prof. Dr. Nuran ÖZTÜRK
Görüntüle
3 TERCÜME-İ NAZM-I LOKMÂN HEKÎM (NİDÂ'Î) Nidâ'î, Şa'bân Nidâ'î Ankaravî Doç. Dr. Lokman Taşkesenlioğlu
Görüntüle
4 FETİHNÂME-İ KAL'A-İ CERBE (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Araş. Gör. Dr. SEDA AKSÜT
Görüntüle
5 RİSÂLE-İ TARİKAT-I NİDÂİ (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Araş. Gör. Dr. SEDA AKSÜT
Görüntüle
6 DÜRR-İ MANZÛM (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Doç. Dr. Ümran Ay Say
Görüntüle
7 REBÎU'S-SELÂME (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Dr. Nuray Demir Öztürk
Görüntüle
8 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
9 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
10 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
11 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
12 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
13 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
14 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
15 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
16 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
17 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle