TEHZÎBÜ’L-AHLÂK (KUDSÎ)
ahlaki eser
Kudsî, Abbaskulu Ağa Bakıhanov (d. 1208/1794 - ö. 1262/1846)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Kudsî’nin Farsça kaleme aldığı ahlaki eseri. Tehzîb-i Ahlâk, dibace, mukaddime, on iki bâb ve hatimeden oluşur. Dibace; besmele, Tanrı’ya dua ve na’t ile başlar. Ardından eserin telif tarihi; müellifin adı, mahlası ve babasının adı, eserin konu başlıkları, yazarın yöntemi, eserde yararlanılan kaynaklar, sebeb-i telif gibi hususlara değinilir ve eserin adı Tehzîb-i Ahlâk olarak anılır.

Mukaddime, hikmetin anlamı ve önemine dairdir. Bu bölümde yazar; hikmet, ilim, akıl, âdet, ahlâk ve kader kavramlarını birbiriyle bağlantılı bir şekilde ele alıp hakikate ulaşmanın gereğine değinir. Eserin asıl konusunu oluşturan on iki bâbın başlıkları şu şekildedir: İtidalin Gözetilmesi, İyiliğin Fazileti Hakkında, Huzura Ulaşmak Hakkında, Âdete Bağlılık, Şöhretin Anlamı, Aşk Hakkında, Amelin Faydalarına Dair, Âdâb-ı Muaşeret, Tevazu Kuralları, İnsafın Vasıfları, Kanaatin Gereği, Tevekkülün Anlamı.

Eserin en geniş bölümü Âdâb-ı Muâseret’e ayrılmıştır. Eserde genel olarak doğruluk, adalet, güzel ahlak, sadakat gibi konular övülürken; tembellik, riyakârlık, haset, kıskançlık, nankörlük, yalancılık gibi hususlar yerilir. Yazarın başta aşk bahsi olmak üzere eserini oluştururken Şark edebiyatındaki muhtelif eserlerden yararlandığı anlaşılmaktadır. Kudsî, yararlandığı bazı kaynakların adını anar. Ayet, hadis ve şiirlere yer verir. Bunların yanı sıra, İncil’den ve Nehcü’l-Belâga’dan da iktibaslar yapıp Sokrates’e atıfta bulunur. İçinde 165 mısra bulunan eserin manzum kaynakları arasında Mevlâna Celaleddin-i Rûmî, Senâyî, Şah Kasım Envar, Hallâc-ı Mansur, Hafız-ı Şîrâzî, Mahmûd-ı Şebüsterî, Sâdî-i Şîrâzî, Muhteşem-i Kâşânî, Baba Efdal Kâşânî, Mir Findiriskî, Nişat ve Yegmâ gibi şair ve şahsiyetlerin eserleri de yer alır (Aliyev 2007: 109).

Eser, 1248/1832-33 yılında kaleme alınmıştır. Azerbaycan Bilimler Akademisi Yazmalar Enstitüsü Kütüphanesinde Tehzîb-i Ahlâk’ın dört yazma nüshası mevcuttur. Esere dair en kapsamlı araştırmalar Haydar Hüseynov tarafından yapılmıştır (Hüseynov 1947, 1949; Guseynov 1958). Ayrıca eser, Rusçaya ve Azerbaycan Türkçesine tercüme edilmiştir. Eser, bir yüksek lisans tezinde tanıtılmıştır (Aliyev 2007).

Yazarın biyografisi için bk. “Kudsî, Abbaskulu Ağa Bakıhanov”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/kudsi-abbaskulu-aga-bakihanov 


Eserden Örnekler


Bâb-ı Heştum: Der Siyâk-ı Mu’âşeret Hüsn-i mu’âşeret ki dûstî ibâret ez ân est ahsen-i lezzât bâşed. Kat’-ı nazar ez fevâ’id-i dîger der mülâkât-ı dûstân zevkî est ki der hod hîç ni’met nîst. Çi ez în bihter ki dûst der dil-tengî-i torâ mûnis buved ve der musîbet şerîk; ve der vakt-i usret dest-gîrî koned ve çün be müşkilî der uftî çâre-i halâsî cûyed; ve ez naks u ayb ıttılâ’ dihed ve be envâ’-ı nesâyih ez irtikâb-ı kabâyih bâz dâred? Pes hoş-baht kesî est ki dûstân-ı û bisyâr buved.

Senâyî:

Bed kesî dân ki dûst kem dâred

Z’ân beter çün girift bugzâred (Aliyev 2007: 133).

Kaynakça


Aliyev, Elmin (2007). Abbaskulu Bakühanlı ve Ahlak Düşüncesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Bayram, Parvana (2013). “Abbaskulu Ağa Bakühanov’un Hayatı, Eserleri ve “Kitab-ı Askeriye” Hikâyesi”. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research (27): 145-165.

Guseynov, Geydar (1958) İz İstorii Obsestvennoy i Filosofskoy Mısli v Azerbaydjane XIX Veka. Bakü: Azerbaydjanskoe Gosudarstvennoe İzdatelstvo.

Hüseynov, Heyder (1947). “A. Bakıhanovun Ehlag Nezeriyyesi”. Azerbaycan SSR Elmler Akademiyasının Heberleri: İctimai Elmler Seriyası, (4): 98–110.

Hüseynov, Heyder (1949). Görkemli Azerbaycan Alimi Abbasgulu Aga Bakıhanov. Bakü: Azerbaycan SSR Siyasi ve Elmi Bilikleri Yayan Cemiyet.

Kasımzade, Feyzulla (2017). XIX Esr Azerbaycan Edebiyatı Tarihi. Bakü: Elm ve Tahsil.

Atıf Bilgileri


KESİK, Beyhan. "TEHZÎBÜ’L-AHLÂK (KUDSÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tehzibu-l-ahlak-kudsi. [Erişim Tarihi: 22 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 RİYÂZU’L-KUDS (KUDSÎ) Kudsî, Abbaskulu Ağa Bakıhanov Dr. Sultan Şenödeyici
Görüntüle
2 NESÂYİH/KİTÂB-I NASÎHAT/NASÎHATNÂME (KUDSÎ) Kudsî, Abbaskulu Ağa Bakıhanov Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
3 AYNU’L-MÎZÂN (KUDSÎ) Kudsî, Abbaskulu Ağa Bakıhanov Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
4 MİŞKÂTU’L-ENVÂR (KUDSÎ) Kudsî, Abbaskulu Ağa Bakıhanov Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
5 MİR’ATÜ’L-CEMÂL (KUDSÎ) Kudsî, Abbaskulu Ağa Bakıhanov Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
6 DÎVÂN (KUDSÎ) Kudsî, Abbaskulu Ağa Bakıhanov Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
7 GÜLİSTÂN-I İREM (KUDSÎ) Kudsî, Abbaskulu Ağa Bakıhanov Araş. Gör. Dr. Orhan Baldane
Görüntüle
8 KİTÂB-I ASKERİYE (KUDSÎ) Kudsî, Abbaskulu Ağa Bakıhanov Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
9 DÎVÂN (ÂCİZ) Âciz, Ali Akber Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
10 DÎVÂN / DÎVÂN-I KASÂİD Ü GAZELİYYÂT (DÎDE) Dîde, Mirza Nasrullah Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
11 KİTÂBÜN-NASÂYİH (DÎDE) Dîde, Mirza Nasrullah Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
12 KİTÂB-I MAKTEL (DÎDE) Dîde, Mirza Nasrullah Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
13 DÎVÂN (DİLSÛZ) Dilsûz, Muhammed Emîn Prof. Dr. Yakup POYRAZ
Görüntüle
14 [DÎVÂN] (ANDELÎB) Andelîb Karacadağî Prof. Dr. Vüsale MUSALI
Görüntüle
15 GÜLŞEN-İ İRFÂN (FAKÎR) Fakîr, Hacı Ağa Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
16 SA’LEBİYE (HALHÂLÎ) Halhâlî, Muhammed Bâkir Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
17 DÎVÂN (HASAN) Hasan, Ali oğlu Karabağî Yüzbaşov Öğr. Gör. ÖZLEM KAHRAMAN
Görüntüle
18 TİLKİ İLE KURT (HASAN) Hasan, Ali oğlu Karabağî Yüzbaşov Araş. Gör. Seher Erenbaş Pehlivan
Görüntüle