TEFHÎMÜ’L-MUALLİM TERCÜMESİ (AHMED LÜTFÎ EFENDİ)
Ta’lîmü’l-Müteallim tercümesi
Ahmed Lütfî Efendi (d. 1233/1817 - ö. 1325/1907)

İmâm Burhaneddin ez-Zernûcî’nin (ö. 6/12. yüzyılın sonları) eğitime dair Ta’lîmü’l-Müteallim adlı kitabının, Ahmed Lütfî Efendi tarafından Tefhîmü’l-Muallim adıyla yapılan tercümesi. Ahmed Lütfî Efendi’nin hayatı hakkında bilgi veren belli başlı kaynaklar vasıtası ile bu tercüme eserin varlığından haberdar olunmaktadır (Bursalı Mehmed Tahir 2016: 1077; İnal, 1969: 899). Verilen bilgilere göre Ahmed Lütfî Efendi bazı ilaveler yaparak tercümesini gerçekleştirmiştir.

Bahsi geçen kaynaklarda yalnızca “Ta’lîmü’l-Müteallim adlı eserin Tefhîmü’l-Muallim adıyla tercümesi” olduğu kaydedilmişken bazı kaynaklarda kaynak eserin Gazâlî’ye aidiyeti söz konusu edilmiştir (Aktepe 1981: 123; Yurdakul 2006: 363). Ancak Gazâlî’nin Ta’lîmü’l-Müteallim isminde bir eserinin olmadığı bilgisinden hareketle bu bilgiye ihtiyatla yaklaşılması gerekmektedir. Nitekim Zernûcî’nin eğitim ve öğretim alanında kullanılmak üzere Arapça olarak kaleme aldığı eserine yapılan birçok tercümenin olması da bu bilgiyi destekler mahiyettedir (Bayraktar 2013: 295). Ne var ki tercümenin henüz ulaşılabilir bir nüshasının olmaması, bu soru işaretlerini tam anlamıyla cevaplandırmaya engel teşkil etmektedir.

Müellifin biyografisi için bk. "Ahmed Lütfî Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ahmed-lutfi-efendi

Aktepe, M. Münir (1981). “Vak’a-nüvîs Ahmed Lütfî Efendi ve Târihî Hakkında Bâzı Bilgiler”. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Enstitüsü Dergisi. (10-11): 121-152.

Bayraktar, Mehmet Faruk (2013). “Zernûcî”. İslâm Ansiklopedisi. C. 44. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yay. 294-295.

Bursalı Mehmed Tahir (2016). Osmanlı Müellifleri. C. I. (hzl. M. A. Yekta Saraç). Ankara: Türkiye Bilimler Akademisi.

İnal, İbnü'l-Emin Mahmud Kemal (1969). Son Asır Türk Şairleri. C. I. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.

Yurdakul, İlhami (2006). “Vakanüvis Ahmed Lütfî’nin İstanbul ve Bilad-ı Selase Müslüman Mezarlıklarına Dair Bir Layihası: Makâbîr-i Müslîmîne Dâir Hâtırâ-ı Kâsıra”. Tarihi Kültürü ve Sanatıyla Eyupsultan Sempozyumu X Tebliğleri. İstanbul: Eyüp Belediyesi Kültür Yayınları. 362-367.

Güven, Rumeysa. "TEFHÎMÜ’L-MUALLİM TERCÜMESİ (AHMED LÜTFÎ EFENDİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tefhimu-l-muallim-tercumesi-ahmed-lutfi-efendi. [Erişim Tarihi: 07 Temmuz 2024].

1 DÎVÂNÇE (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Dr. Özlem DÜZLÜ
2 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
3 LUTFÎ TARİHİ (AHMED LÜTFÎ EFENDİ) Ahmed Lütfî Efendi Doç. Dr. Oktay Karaman
4 HİKÂYE-İ ROBENSON / ROBINSON CRUSOE (VAK’ANÜVÎS AHMED LUTFÎ) Vak’anüvis Ahmed Lutfî Doç. Dr. Abdulmuttalip İPEK