TECELLİYÂT-I HÜDÂYÎ’NİN NAZMEN ŞERHİ (RIZÂÎ)
Azîz Mahmûd Hüdâyî'nin Tecelliyât'ının manzum şerhi
Rızâî, Hasan Rızâî-i Aksarayî (d. 1007/1599 - ö. ?/?)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Azîz Mahmûd Hüdâyî'nin Tecelliyât isimli Arapça eserinin, onun halifelerinden Aksaraylı Hasan Rızâyî tarafından nazmen yapılan şerhi. Tasavvuf literatüründe "tecellî" kelimesinin iki anlamı bulunmaktadır. Birincisi “Allah’ın farklı yollarla varlığını göstermesi ve izhâr etmesi”; ikincisi ise “sûfînin kalbine gaybdan bazı bilgilerin gelmesi” anlamındadır. Azîz Mahmûd Hüdâyî'nin Tecelliyât isimli eseri, ikinci anlamdaki tecellîleri konu edinmekte olup eserde Hüdâyî'nin 1011-1018 (1602-1609) yılları arasında, çoğunlukla uyanık halde iken bir kendinden geçme esnâsında yaşadığı ruhî tecrübeleri kaydetmiştir. Bu deneyimler: gâibden ses duyma, bazı şeyler görme şeklinde gerçekleşebilmektedir (Tosun 2005: 223). Hüdâyî'nin bu eseri, onun halifelerinden Şeyh Mehmed Muizzüddîn (ö. 1033/1623’ten sonra) tarafından Türkçeye tercüme edildiği gibi Abdülganî Nâblusî (ö. 1143/1731) tarafından da Leme‘âtü’l-berki’n-necdî Şerhu Tecelliyâtı Mahmud Efendi ismi ile şerh edilmiştir (Tosun 2005: 225; şerh için bk. Mekki 2019). 

Hüdâyî'nin Tecelliyât'ı, onun sadık muhiblerinden olup velut bir şair/nazım ve müellif olan Aksaraylı Hasan Rızâyî tarafından Türkçe ve manzum olarak şerh edilmiştir. Burada şerhten maksat, kaynak metnin açımlanarak ve genişletilerek tercüme edilmesidir. Eserin tespit edilen iki nüshasından birincisi, Rızâyî'nin eserlerini bir araya getiren bir mecmua olan Süleymaniye Kütüphanesi Hacı Mahmud Efendi 3347 numarada bulunan mecmuadır (Yazar 2011: 806). Hasan Cankurt eserin bir diğer nüshasının da İbrahim Hakkı Konyalı Kütüphanesi'nde 62 numarada kayıtlı olduğu bilgisini vermektedirler (2015: 106).

Hacı Mahmud Efendi 3347 numaradaki nüshasına göre (Bu nüshanın ayrıntılı bir tavsifi ve içerik dökümü için bk. Cankurt 2015: 86-112) eserin asıl kısmı 46a'da başlamaktadır. Ancak eserin öncesinde Rızâyî'nin manzum olarak şerhine dair bazı bilgiler verdiği görülmektedir. Hüdâyî'nin Risâletü'l-Cem' ve't-Tefrîk isimli eserini yazdıktan sonra 43a'da "Münâcâtü'l-Fakîr" başlıklı bir bölüm ile kendisinden söz edip şeyhinin eserini yazdığını ifade eden Rızâyî, bu bölümün sonlarına doğru devrin padişahı Sultan Mehmed b. İbrâhîm b. Ahmed’in övgüsüne yer verir. 45b'nin başından itibaren "Yine başlayalum asl-ı usûle / Müyesser ola tevhîd işbu kula" beyti ile yeni bir esere geçtiğini haber veren Rızâyî, Azîz Mahmûd Hüdâyî’nin Tecelliyât adlı eserinde olan sözlerini tercüme ve şerh ettiğini (Azîzün yazalum hep sözlerini / Tecellîde olan rümûzlarını) ifade ettiği 13 beyitlik bir bölüme yer verir. Ardından da yıl ve gününü vererek Azîz Mahmûd Hüdâyî’nin her bir tecellisini önce Arapça olarak kaydeder, ardından da bunu genişletip açımlayarak Türkçeye tercüme eder. Eser bu nüshada 70a'da sona ermektedir.

Her bir tecellîyi mesnevi nazım biçimi ve aruzun mefâ'îlün mefâ'îlün fe'ûlün kalıbı ile tercüme ve şerh eden Rızâyî, İbrahim Hakkı Konyalı Kütüphanesi'ndeki nüshada verdiği bilgiye göre eserini 1645 (Nisan-Mayıs) (Rebiülevvel ayında 1055’te) yılında tamamlayarak, 1650 (Şubat-Mart)’de [H. 1060 (Safer)] yazdığını (tebyiz ettiğini) dile getirmekte ve Aksaray livâsının Koçhisar kasabasında Hüdâyî’nin halifelerinden Müstedâm Efendi’ye sunduğunu belirtmektedir (Cankurt 2015: 107).

Cankurt'a göre; eserde Aziz Mahmud Hüdâyî’ye elli iki tecellî nazmen şerh edilmiştir. Tecellîlerin ilki, 11 Temmuz 1601 Çarşamba (H. 1010-Muharrem ayının 10. günü) gününde, sonuncusu, 27 Aralık 1623 Çarşamba (H. 1033 Rebiülevvel ayının 5’i) günü gerçekleşmiştir (2015: 108-111).

Her bir tecellinin genellikle 5-6 beyitle tercüme ve şerh edildiği eserde sade ve anlaşılır bir dil ve üsluba başvurulmuştur. 

Müellifin biyografisi için bk. "Rızâî, Hasan Rızâî-i Aksarayî". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü.  http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/rizai-hasan-rizaii-aksarayi 

Eserden Örnekler


fi'l-yevmi's-sânî ve'l-işrîne fi't-târîhi'l-mezkûr ve'ş-şehri'l-mezbûr. Kâle hazretü'l-azîzi'l-müşîr, keşefe sırru'l-makâmi'l-mahmûd fe-men şâhede'l-külle fe-men lehu'l-küllu indehû ma'zûrun. fe-yeşfe'u li'l-'âmme. Kad sadaka'l-azîz. 

Yine târîh-i mezbûr-idi Şevvâl

Yigirmi iki isneyn güni ol sâl

Resûl hazretine Hak itdi ihsân

Makâm mahmûdı gördüm sırrı iy cân

 Bana keşf oldı eyledüm temâşâ

Hudâ'nun lutfıdur ne şübhe hakkâ

Virilmedi bu gayrı enbiyâya

Virildi pes Muhammed Mustafâ'ya

Ki zîrâ hazret-i fahr-i risâlet

Olupdur lutfa mazhar şükr ü minnet

Zuhûrıyla anun halk oldı 'âlem

Vücûdı gelmek içün geldi 'âlem

İderlerdi ana küffâr eziyyet

Tahammül eyleyüp dirdi o hazret

Allâhumme ehdi kavmî fe-innehum lâ ya'lemûne ve şefâ'atî li-ehli'l-kebâyiri min ümmetî

Dahi keşf oldı mazhar olduğı zât

Resûl-i kâyinâtun bana bi'z-zât

Resûl hürmetine bu onmaduk kul

Şefâ'at-ile cümle oldı makbûl

Kamu kurtuldılar ehl-i kebâyir

Bu ümmetden şefâ'atle bu zâhir

Şefâ'at itdügi hep oldı mekşûf

Önünde didi hazret cümle ma'rûf

Rızâyî itdi tasdîk bu kelâmı

İçe ol bezm-i vahdet içre câmı (Rızâyî. Tecelliyât-ı Hüdâyî’nin Nazmen Şerhi. Süleymaniye Kütüphanesi Hacı Mahmud Efendi Bölümü, Nr.3347, 46b-47a).

Kaynakça


Cankurt, Hasan (2014). Seyyid Hasan Rızâyî el-Aksarâyî Hayatı, Sanatı, Eserleri ve “Miftâhu’s-Sa‘âde” Adlı Manzûm Kasîde-i Bürde Şerhi. Yüksek Lisans Tezi. Manisa: Celal Bayar Üniversitesi.

Cankurt, Hasan (2015). Seyyid Hasan Rızâyî el-Aksarâyî Hayatı, Sanatı, Eserleri ve “Miftâhu’s-Sa‘âde” Adlı Manzûm Kasîde-i Bürde Şerhi. Ankara: Aksaray Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Yay.

Cankurt, Muhammet H. "Şerh-i Tecelliyyât-ı Ehl-i Cennet Efendi (RIZÂYÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/serh-i-tecelliyyat-i-ehl-i-cennet-efendi-rizayi. [Erişim Tarihi: 15 Mayıs 2022].

Erdoğan, Kenan ve Cankurt, Hasan (2013). "Fenâyî Ehl-i Cennet Efendi, “Teceliyyât” Adlı Arapça Eseri ve Tecelliyyât’a Hasan Rızâyî El-Aksarâyî Tarafından Yapılan Manzûm-Mensûr Türkçe Tercüme/Şerh Üzerine". Turkish Studies =Türkoloji Araştırmaları: International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic 8 (4): 783-816.

Mekki, Huda Ezeldin Siraj (2019). Aziz Mahmud Hüdâî'nin Tecelliyât Adlı Eseri Üzerine Nablusî'nin Şerhi (Tahkik Ve Değerlendirme). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Rızâyî. Tecelliyyât-ı Ehl-i Cennet Efendi‟nin Nazmen Şerhi. Süleymaniye Kütüphanesi Hacı Mahmud Efendi Bölümü. No. 3347.

Tosun, Necdet (2005). “Azîz Mahmûd Hüdâyî’nin Tecelliyât İsimli Eseri ve Tasavvufta Rûhî Tecrübelerin Aktarılması Geleneği”. Uluslararası Aziz Mahmud Hüdâyî Sempozyumu I-II. C.1. İstanbul: Üsküdar Belediyesi Başkanlığı Yay.

Yazar, Sadık (2011). Anadolu Sahası Klasik Türk Edebiyatında Tercüme ve Şerh Geleneği. Doktora Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


Yazar, Sadık. "TECELLİYÂT-I HÜDÂYÎ’NİN NAZMEN ŞERHİ (RIZÂÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tecelliyat-i-hudayi-nin-nazmen-serhi-rizai. [Erişim Tarihi: 15 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 KÂN-I MA'ÂNÎ (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
2 TUHFETÜ'L-KUDÂT (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Öğretmen Muhammet H. Cankurt
Görüntüle
3 MİFTÂHU'S-SA'ÂDE (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
4 SAD-KELİME-İ ALÎ TERCEMESİ (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
5 NÜZHETÜ’L-EBRÂR EL-MUTTALİ‘ Lİ-ESRÂRİ’L-GAFFÂR/NÜZHETÜ’L-EBRÂR MİN-EHLİ’L-ESRÂR (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Öğretmen Muhammet H. Cankurt
Görüntüle
6 MAHMÛDİYYE FÎ-MENÂKIBI RİCÂLİ’L-BİLÂD (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Öğretmen Muhammet H. Cankurt
Görüntüle
7 KADILIK MERKEZLERİNE DÂİR BİR DEFTER (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Dr. Uğur Arslan
Görüntüle
8 TEZKİRETÜ’S-SÂLİKÎN VE RİSÂLETÜ’N-NÂDİMÎN/MENÂKIB-I HÜDÂYÎ (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâî-i Aksarayî Öğretmen Muhammet H. Cankurt
Görüntüle
9 TUHFETÜ’L-MENÂZİL Fİ’L-MENÂSİK (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Öğretmen Muhammet H. Cankurt
Görüntüle
10 CÛY-I RAHMET (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Doç. Dr. Aysun Çelik
Görüntüle
11 DÎVÂNÇE (RIZÂÎ) Rızâî, Hasan Rızâî-i Aksarayî Araş. Gör. Betül OKATALI
Görüntüle
12 ŞERH-İ TECELLİYYÂT-I EHL-İ CENNET EFENDİ (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Öğretmen Muhammet H. Cankurt
Görüntüle
13 NAZM-I AHKÂM-I SÂL-İ TÜRKÂN (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Doç. Dr. Aysun Çelik
Görüntüle
14 LEMEZÂT-I HULVİYYE EZ LEMEÂT-I ULVİYYE (MAHMUD CEMALEDDİN HULVÎ) Mahmud Cemaleddin el-Hulvî Diğer Özlem Şamlı
Görüntüle
15 AHBÂRÜ’L-'İBER (ZA’ÎFÎ, MUHAMMED) Za'îfî, Muhammed Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
16 KIRK HADİS TERCÜMESİ (FEYZÎ-İ KEFEVÎ) Feyzî-i Kefevî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
17 ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH VE UMDETÜ'T-TEVÂRÎH (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
18 RÂZ-NÂME FÎ MENÂKIBİ'L-ULEMÂ VE'L-MEŞÂYİH VE'L-FUZELÂ (KEFEVÎ HÜSEYİN) Kefevî, Hüseyin ismail Aksoyak
Görüntüle
19 ES-SEYFÜ'L-MESLÛLÜ FÎ ŞERHİ'R-RESÛLİ (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafa b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
20 HADÎS-İ ŞERÎFLER MECMUASI (MUSTAFÂ b. BÂLÎ) Mustafâ b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
21 HÂŞİYE ALÂ ŞERHİ MİFTÂH (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafâ bin Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
22 TUHFE-İ ŞEMSÎ (ŞEMSÎ) Şemsî, İsfendiyar-zâde Şemsî Ahmed Paşa Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
23 KARAMAN-NÂME (ŞİKÂRÎ) Şikârî Araş. Gör. Mizan Coşkun Özgür
Görüntüle