TASAVVUF RİSÂLESİ (HAKÎKÎ)
tarikat usûl ve âdâbına dair manzum-mensur eser
Hakîkî, Yûsuf-ı Hakîkî Baba, Şeyh Yûsuf , Gül Baba (d. ?/? - ö. 893/1487-1488)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Yusuf Hakîkî’ye ait olduğu düşünülen tarikat âdâbına dair eser. Risalenin kaleme alınış tarihi bilinmemekle birlikte, eldeki yegane nüshasında ketebe kaydı olarak 1507 tarihi vardır. Bu nüsha, Süleymaniye Kütüphanesi Hacı Mahmud Bölümü, 2974 numarada kayıtlı Metaliu’l-İmân adlı yazmanın 27a-57a varakları arasında bulunmaktadır. Literatürde adı geçmemesine rağmen; söz konusu iki eserin de aynı hatla yazılmış olması ve eserin başında yer alan “Yusuf Hakîkî’nin Tasavvuf Risalesi” kaydı, Tasavvuf Risalesi’nin Yusuf Hakîkî’ye ait olduğunu gösteren güçlü kanıtlardır (Çavuşoğlu 2004: 19, Boz 2009: 23-24; Çavuşoğlu 2013: 33). Yapıt, dinî-tasavvufî bir içeriğe sahiptir.

Tasavvufa dair konuların ele alındığı bu eser, klasik ve kısa bir âdâb kitabı niteliğini taşır. Bu kitaplarda işlenen klasik konu şeması bu eser için de varittir. Salat ve selamla başlayan eserde, Hakk yolunda olanların O’na ulaşmak için bir mürşide bağlanmalarının gerekliliği, şeyhte ve müritte bulunması gereken niteliklerin neler olduğu, tasavvuf yolunun inceliklerinin anlaşılması, sûfîlerin hususiyetleri, nefsin terbiyesi gibi konulara yer verilmiştir. Bu konular işlenirken yer yer Yunus Emre, Necmeddin Dâye, Feridüddin Attar, Sinan Küncî, Zeyneddin Hafî gibi büyük mutasavvıfların görüşlerinin sıkça nakledildiği görülür (Çavuşoğlu 2004: 20-21; Boz 2009: 24; Çavuşoğlu 2013: 34-35). Mensur tarzda kaleme alınan eser, geç Eski Anadolu Türkçesi devrinde yazılmış olup yer yer kullanılan Arapça-Farsça terim ve kelimeler üslubun sadeliğiyle tezat oluşturmaktadır. Eserdeki manzumelerin bir bölümü Farsçadır.

Eser Ali Çavuşoğlu (2004) tarafından aynı mutasavvıfın Metaliu’l-İmân isimli eseriyle birlikte kitap olarak yayımlanmıştır (2004).

Şairin biyografisi için bk. “Hakîkî, Yûsuf-ı Hakîkî Baba, Şeyh Yûsuf, Gül Baba”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hakiki-yusufi-hakiki-baba-seyh 

Eserden Örnekler


Hikâyet

Kösece Şeyh Ömer ki şeyhun makbûllerindendi eydür Hazret-i şeyhun bir niçe zamân hızmetinde oldum eyle zann itdüm ki eger irşâd idersem kuvvetüm yiter ola diyi vardum yirümde bir niçe kişi halvete sokdum ki irşâd idem nâgeh Hacı Paşam hazretin gördüm geldi arkam üstine beni basdı dahı gögsümden sıyırıvirdi bir yılan kavı gibi kodı hîç dervîşlikden aslâ nesnem kalmadı bana hâlüm bildürdi dahı ikileyin inâbet itdüm dahı yine işe meşgûl oldum dir bundandur ki dimişlerdür (Çavuşoğlu 2004: 135).

Kaynakça


Boz, Erdoğan (2009). Yûsuf Hakîkî Baba Divânı (Karşılaştırmalı Metin, Sadi Somuncuoğlu ve Mevlana Müzesi Nüshaları). Ankara: Aksaray Valiliği Yay.

Çavuşoğlu, Ali (2004). Yûsuf-ı Hakîkî Tasavvuf Risalesi ve Metaliu’l-İmân (İnceleme ve Metin). Ankara: Akçağ Yay.

Çavuşoğlu, Ali (2013). Mahabbet-nâme Yusuf Hakîkî Baba. Ankara: Aksaray Belediyesi Yay.

Atıf Bilgileri


Pehlivan, Gülcihan. "TASAVVUF RİSÂLESİ (HAKÎKÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tasavvuf-risalesi-hakiki. [Erişim Tarihi: 17 Aralık 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 HAKÎKÎ-NÂME / DÎVÂN (HAKÎKÎ) Hakîkî, Yûsuf-ı Hakîkî Baba, Şeyh Yûsuf, Gül Baba Dr. Gülcihan Pehlivan
Görüntüle
2 MAHABBET-NÂME / MUHABBET-NÂME (HAKÎKÎ) Hakîkî, Yûsuf-ı Hakîkî Baba, Şeyh Yûsuf, Gül Baba Dr. Gülcihan Pehlivan
Görüntüle
3 ŞERHU ERBA'ÎNE HADÎSEN HÂŞİYESİ (HAKÎKÎ) Hakîkî, Yûsuf-ı Hakîkî Baba, Şeyh Yûsuf , Gül Baba Araş. Gör. Cihat Ekiz
Görüntüle
4 METÂLİ’U’L-ÎMÂN (HAKÎKÎ) Hakîkî, Yûsuf-ı Hakîkî Baba, Şeyh Yûsuf , Gül Baba Dr. Gülcihan Pehlivan
Görüntüle
5 VAHDET-NÂME (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Prof. Dr. Mehmet Sarı
Görüntüle
6 GARÎB-NÂME (ÂŞIK) Âşık Paşa, Âşık Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
7 U’CÛBETÜ'L-GARÂYİB FÎ NAZMİ’L-CEVÂHİRİ’L-ACÂYİB (BAHÂ) Bahâ, Bahâeddîn ibn Abdurrahmân-ı Magalkaravî Prof. Dr. Mustafa Arslan
Görüntüle
8 KISSA-İ İSKENDER (HAMZAVÎ) Hamzavî Dr. Öğr. Üyesi Munise KOÇ
Görüntüle
9 BAHRÜ'L-HAKÂYIK (HATÎBOĞLU) Hatîboğlu Prof. Dr. Vahit Türk
Görüntüle
10 GÜLZÂR-I MA’NEVÎ / GÜLZÂR / DÎVÂN-I GÜLZÂR / KİTÂB-I GÜLZÂR (İBRÂHÎM TENNÛRÎ) İbrâhîm Tennûrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
11 GÜLŞEN-İ NİYÂZ (İBRÂHÎM TENNÛRÎ ?) İbrâhîm Tennûrî Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
12 [DÎVÂNÇE] (ÂŞIK) İbrâhîm Tennûrî Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
13 DÂSTÂN-I SÂHİB-KIRÂN (KIRŞEHİRLİ ÎSÂ) ÎSÂ, Kırşehirli Îsâ Dr. Öğr. Üyesi Musa Tılfarlıoğlu
Görüntüle
14 DÂSTÂN-I DUHTER HİKÂYE-İ YAHUDÎ (KIRŞEHİRLİ ÎSÂ) ÎSÂ, Kırşehirli Îsâ Dr. Öğr. Üyesi Musa Tılfarlıoğlu
Görüntüle