TARÎKÜ'L-İHTİSÂR
Rumcanın dil bilgisi kuralları hakkında yazılmış eser
Nûrî, Osman Hanyevî (d. 1181/1767 - ö. 1230/1815)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Nûrî Osmân Hanyevî’nin (d. 1181/1767 - ö. 1230/1815) Rumcanın dil bilgisi kuralları hakkında yazdığı mensur eser. Müellif, Tarîkü’l-İhtisâr'ı Girit’teki dostlarından Seyfeddin Efendi’nin isteği üzerine 1223/1808-1809 tarihinde yazmıştır. Eserin girişinde kendi dilimizin dışındaki dilleri de öğrenmemiz gerektiğine dair ayet ve hadislerin şehadetine başvuran müellif bu eserini, Rumcanın öğrenilmesine kolaylık sağlamak düşüncesiyle kaleme almıştır (Aydın, 2009: 42-43). Hamdele ve salvele ile başlayan eserin adı, girişindeki “Zebân-ı Rûmî’nin emsilesini ve baʿzı iştikâk ve kavâʿidini bu muhlis-i bî-bizâʿa kadrü’l-istitâʿa Tarîkü’l-İhtisâr tahrîrine ibtidâr kılındı.” cümlesinde ifade edilmektedir (Nûrî Osmân, 36a-36b).

Eserin muhtevasını bazı Rumca fiillerin Arapça kurallar ve isimlendirmeler çerçevesinde örneklendirilmiş mâzî, muzârî, masdar, ism-i fâil, ism-i mef’ul, cahd-i hâl, cahd-i müstağrak, nefy-i hâl, nefy-i istikbâl, emir, nehiy vs. durumları ile Rumcadaki zamirler, edatlar ve sayılar oluşturmaktadır. Eserin sonunda müellif, Tarîkü’l-İhtisâr’ın telifini talep eden Seyfeddin Efendi’ye hitaben Rumca öğrenmenin zorluklarından bahsetmiştir. Bu bölümde Osmân Nûrî, Türkçe ile Rumcanın bazı hususlarda karşılaştırmasını yaparak “Maʿlûm-ı saʿâdetiniz olsun ki Türkîde yazdırmak, okutmak ve öğretmek maʿnâsıyla taʿdiyeyi müfîd efʿâl bâbı gibi kelimeler bu Rûmîde bulunmaz. Ya karîne-i siyâk u sibâk ile yahud geregi gibi tevsîʿ-i kelâm ve yakîn-i merâm ile tefhîm olunur. Hâsıl-ı kelâm efendim bu makâmda bu kadar tatvîl-i kelâm tasdîʿ-i ser-i saʿâdetlerinden başka bir maʿnâyı nettec olmayıp bu lisânı bilenler ile âmiziş ü ihtilât-ı himmet ve onlar ile hem-nişîn ü hem-sohbet olmagla tekellüm ile olur.” (Nûrî Osmân [yz]. 49b) değerlendirmesini yapmaktadır.

Tarîkü’l-ihtisâr’ın bilinen tek nüshası müellifin Türk Dil Kurumu Kütüphanesinde Yazma 209’a kayıtlı Tuhfe-i Nûriyye adlı eseriyle aynı yazma içerisinde 35b-50a sayfaları arasında bulunmaktadır. Eserin sonunda bulunan temmet kaydından nüshanın 23 Rebîʿü’l-âhir 1254 tarihinde istinsah edildiği anlaşılmaktadır.

Müellifin biyografisi için bk. “Nûrî Osman, Hanyevî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/nuri-osman-hanyevi

Eserden Örnekler


Cahd-i Müstaʿrak

Kezâlik muzârî-i maʿlûm buyurulduysa cahd-i müstaʿrak murâd olunsa pûte yâhud pânda kelimeleri ki istiʿrâk-i zamânî ifâde eder. Fiʿl-i muzârînin evveline bunların biri getirilip öylece tekellüm buyurulur. Misâlleri bunlardır: Pûte zen mâtenî müfred müzekker ve müʾennes. Maʿnâsı hîç ögrenmez. (Nûrî Osmân [yz]: 40a).

Edevât-ı İstifhâm

Rûmîde üç fasldır. Bir fasl kelimeler vardır ki fakat fâʿilden istifhâm olunur. Bir takım dahi vardır ki ancak mefʿûlden istifhâmdır. Bir dahi oldur ki hem fâʿilden hem mefʿûlden istifhâm olunur. Sebâk ve siyâkdan fehmi kâbildir. Bir dahi vardır ki hem mefʿûlden hem hem muzâfdan istifhâm olunur. Sebâka göre maʿlûm olur fakat fâʿilden istifhâm üç kelimedir. (Nûrî Osmân [yz]: 44b).

Kaynakça


Aydın, Abdullah (2009). Hanyalı Nûrî Osmân ve Dîvânı. Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.

Nûrî Osmân Hanyevî (yz). Tarîkü’l-İhtisâr. TDK Yazma 209.

Atıf Bilgileri


Kurtoğlu, Orhan. "TARÎKÜ'L-İHTİSÂR". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tariku-l-ihtisar-tees-719. [Erişim Tarihi: 23 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (NÛRÎ) Nûrî, Osman, Hanyevî Prof. Dr. ABDULLAH AYDIN
Görüntüle
2 TÂRÎH-İ GİRİD Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
3 TUHFE-İ NÛRİYYE VE ZEYL-İ TUHFE-İ NÛRİYYE Nûrî, Osman, Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
4 TEZKİRE-İ ŞU'ARÂ-YI CEZÎRE-İ GİRİD Nûrî, Osman, Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
5 MESNEVÎ-İ ŞERÎF ŞERHİ (NÛRÎ) Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
6 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
7 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
8 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
9 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
10 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
11 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
12 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
13 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
14 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle
15 ERZURUM LEHÇESİ SÖZLÜĞÜ (ABDÎ) Abdî, Şebinkarahisarlı Prof. Dr. İsrafil Babacan
Görüntüle