TÂRİH-İ SULTÂN BÂYEZİD VE SULTÂN SELÎM HAN (MATRAKÇI NASÛH)
tarih kitabı
Nasûh, Matrakçı (Matrakî) Nasûh (d. ?/? - ö. 16 Ramazan 971/28 Nisan 1564)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Matrakçı Nasȗh'un, 926/1520 yılında Kanȗnî Sultan Süleyman’ın emriyle Muhammed b. Cerîr et-Taberî’nin ünlü tarih eserini Mecmaü’t-Tevârîh adıyla Arapça aslından Türkçeye çevirdiği eserin bir bölümü (Babinger 1992: 74). Ancak Nasuh çeviriyle yetinmemiş, kendi zamanına kadar olan gelişmeleri de bu esere eklemiştir (Yurdaydın 1963: IX). Târîh-i Sultân Bâyezid ve Sultân Selîm Hân adlı eser, Mecmaü't-Tevârîh adlı bu büyük Osmanlı tarihinin sadece II. Bayezid (1481-1512) ve Yavuz Sultan Selim (1512-1520) devri üzerinde duran bölümüdür (Yurdaydın 1963: 36). Rieu, Biritish Müseum’da bulunan yazma eserler üzerine hazırladığı katalogda bu eseri, nüshada bir müellif adı olmadığı için anonim olarak tanıtmış; ancak müstensihinin Sultan Selim’in maiyetinden birisi olabileceğini dile getirmiştir (1888: 45). Eser üzerine ayrıntılı bir çalışma yapan Yurdaydın, Târîh-i Sultân Bâyezid ve Sultân Selîm Hân’ın Nasuh’a ait olduğunu; Nasȗh’un matematik ile ilgili yazdığı ilk eserini 923 / 1517 yılında Sultan Selim’e sunmuş olması, anonim olduğu Rieu tarafından belirtilen yazmadaki üslubun Nasȗh’un Mecmaü’t-Tevârîh’in’deki gibi manzumelerle desteklenerek verilmesi ve en önemlisi de Mecmaü’t-Tevârîh ve Süleymânnâme’deki başlık ve konu anlatımlarının bu yazmada da yer alması gibi hususlarla ortaya koymuştur (1963; 36, 37; 1976: 18).

Eserin bilinen tek nüshası Londra’da British Museum’da ADD. 23.586 numarada kayıtlıdır. Yazma, 190 varaktır. Müstensihi Salih bin Hasan el-Konevî’dir (Rieu 1888: 45, 46). Yazmanın 190b varağında eserin 960 / 1553 yılı Cemaziyelahir ayı sonlarında yazıldığına dair bir kayıt bulunmaktadır (Yurdaydın 1963: 36). Faruk Söylemez, eser üzerine yaptığı çalışmada yazmanın bir diğer nüshasının da Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi Revan 1272 numarada kayıtlı olduğunu ifade etmektedir. Bu nüsha sadece Sultan II. Bayezid döneminin anlatıldığı minyatürlü bir yazmadır (2013: 139). Yazma, 82 varaktır (Söylemez 2013: 144, 145). Yazmanın iç gömleğinde Sultan II. Bayezid’in cülusunun anlatıldığını gösteren “Kitâb-ı haber-i cülȗs-ı Sultân Bayezıd Hân ber-serîr-i saltanat fî hâdi ve işrîn şehr-i rebi’ülevvel sene 886, muharrerehu şehr-i cemaziyelâhir sene 960” başlığı bulunmaktadır. Varak 1b’de besmelenin hemen altında yazan “Haber-i cülȗs-ı Sultân Hân ber-serîr-i saltanat fî hâdi ve işrîn rebi‘-ülevvel sene sitte ve semânîn ve semaniye mie.” ifadesi, eserin başlangıç cümlesi durumundadır ve daha büyük bir eserin bölümü olduğunu da göstermektedir (Yurdaydın 1976: 18). Yazmada 1b-181b varakları arasında II. Bayezid devri olayları anlatılmaktadır. Bu olaylar içerisinde de Şehzade Selim’in babası ve kardeşleriyle yaptığı saltanat mücadelesi önemli bir yekûn tutar. Yavuz Sultan Selim devri ise 181b’de bulunan “Zikr-i cülȗs-ı Sultân Selîm Hân ber-serîr-i saltanat ve ita’at-ı ümera be-emr-i cihân-müta” başlığıyla anlatılmaya başlanmış ve 185b’de sona ermiştir. Sultan Selim’in tahta çıkışından ölümüne kadarki olaylar anlatılmıştır (Yurdaydın 1963: 37).

Söylemez tarafından eserin ikici nüshası olarak değerlendirilen Târîh-i Sultân Bâyezid üzerine Reha Bilge ve Mertol Tulum tarafından bir çalışma yapılmıştır. Tulum eseri Türkiye Türkçesine aktarmış, Bilge ise eserin hazırlanmasını üstlenmiştir (2015).

Yazarın biyografisi için bk. "Nasûh, Matrakçı (Matrakî) Nasûh". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/nasuh-matrakci-matraki-nasuh 

Eserden Örnekler


Kitâb-ı haber-i cülȗs-ı Sultân Bayezıd Hân ber-serîr-i saltanat fî hâdi ve işrîn şehr-i rebi’ülevvel sene 886, muharrerehu şehr-i cemaziyelâhir sene 960. Onun yazılması 960 senesi cemaziyelâhir ayındadır. Haber-i cülȗs-ı Sultân Hân ber-serîr-i saltanat fî hâdi ve işrîn rebi‘-ülevvel sene sitte ve semânîn ve semaniye mie. Zikr-i cülȗs-ı Sultân Selîm Hân ber-serîr-i saltanat ve ita’at-ı ümera be-emr-i cihân-müta. Matla‘-ı dâsitân-ı Sultân Süleymân Hân ve ‘aza-nâme feristaden-i sudur-ı divân, taleb kerden-i beray-ı nişesten-i ber serir-i sâhib kırân. Hazret-i şehriyâr-ı sâhib-kırân. Sultân-ı salâtîn-i cihân (Yurdaydın 1976: 17, 18).

Kaynakça


Babinger, Franz (1992). Osmanlı Tarih Yazarları ve Eserleri. Ankara: KB Yay.

Bilge, Reha. (2015). Matrakçı Nasuh – Tarih-i Sultan Bayezid – Sultan II. Bayezid Tarihi. İstanbul: Giza Kitap.

Rieu, Charles. (1888). Catologue of the Turkish Manuscripts in the British Museum – Primary Source Edition. London: The British Museum.

Söylemez, Faruk. (2013). “Matrakçı Nasuh’un Tarihi Sultan Bayezid ve Sultan Selim Han Adlı Eseri Hakkında”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi Prof. Dr. Kemal Göde Armağanı. 133-161.

Yurdaydın, Hüseyin G. (1963). Matrakçı Nasȗh. Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.

Yurdaydın, Hüseyin G. (1976). Nasȗhü’s-Silâhî.(Matrâkçî) - Beyân-ı Menâzil-i Sefer-i ‘Irâkeyn-i Sultân Süleymân Hân. Ankara: TTK Yay.

Atıf Bilgileri


YILMAZ ÇAL, Gül. "TÂRİH-İ SULTÂN BÂYEZİD VE SULTÂN SELÎM HAN (MATRAKÇI NASÛH)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tarih-i-sultan-bayezid-ve-sultan-selim-han-matrakci-nasuh. [Erişim Tarihi: 05 Aralık 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 BEYÂN-I MENÂZİL-İ SEFER-İ IRAKEYN-İ SULTÂN SÜLEYMÂN HÂN/MECMÛ'-I MENÂZİL (NASÛH) Nasûh, Matrakçı (Matrakî) Nasûh Dr. Öğr. Üyesi Fazile Eren Kaya
Görüntüle
2 SÜLEYMÂN-NÂME / MATLA'-I DÂSTÂN-I SULTÂN SÜLEYMÂN HÂN (NASÛH) Nasûh, Matrakçı/Matrakî Nasûh Dr. Emre Töre
Görüntüle
3 TUHFETÜ’L-GUZÂT (NASÛH) Nasûh, Matrakçı (Matrakî) Nasûh Doç. Dr. Dilek Herkmen
Görüntüle
4 MECMAU'T-TEVÂRÎH (NASÛH) Nasûh, Matrakçı (Matrakî) Nasûh Araş. Gör. Dr. Ümit Eskin
Görüntüle
5 TÂRİH-İ SULTÂN BÂYEZİD (MATRAKÇI NASÛH) Nasûh, Matrakçı (Matrakî) Nasûh Araş. Gör. Dr. Bilge İlhan Toker
Görüntüle
6 SÜLEYMÂN-NÂME/ FETİH-NÂME-İ KARABOĞDAN (MATRAKÇI NASÛH) Nasûh, Matrakçı (Matrakî) Nasûh Dr. Emre Töre
Görüntüle
7 SÜLEYMÂN-NÂME/TÂRÎH-İ FETH-İ SİKLOŞ ESTERGON VE İSTOLNİBELGRAD (NASÛH) Nasûh, Matrakçı/Matrakî Nasûh Dr. Emre Töre
Görüntüle
8 TÂRÎH-İ ÂL-İ OSMÂN (MATRAKÇI NASÛH) Nasûh, Matrakçı (Matrakî) Nasûh Dr. Göker İnan
Görüntüle
9 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
10 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
11 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
12 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
13 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
14 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
15 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
16 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
17 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
18 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle