TÂRÎH-İ KAHT-I MISIR TERCÜMESİ (KEMÂLÎ)
Mısır malî tarihi hakkında mensur eser
Kemâlî, Taşköprî-zâde Kemâleddîn Mehmed (d. 960-61/1553 - ö. 1030/1621)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Makrîzî’nin (ö. 845/1442) Mısır’da para ve malî politikalar üzerine yazdığı İgâsetü’l-Ümme bi-Keşfi’l-Gumme adlı Arapça tarih eserinin Taşköpri-zâde Kemâleddin Efendi (ö. 1030/1621) tarafından yapılan mensur tercümesi. Taşköpri-zâde, müderrislik ve kadılık mesleklerini icra etmiş, ilmî kişiliğiyle telif ve tercüme eserler kaleme almıştır (Saraç 2016: 366-367; Atçıl 2020: 182-187).

Osmanlı maliyesinin zamanla bozulmaya başlaması ve yaşanan sorunlar bürokrat ve âlimlerin gündemini meşgul etmiştir. III. Mehmet döneminin (1595-1603) kaptan-ı deryalarından Cigala-zâde Sinan Paşa’nın (ö. 1014/1606) meclisinde yapılan müşaverelerde Taşköpri-zâde, Paşa’ya, Makrîzî’nin ekonomik krizler ve çözüm önerileri üzerine bir eseri olduğunu ifade etmiştir. Sinan Paşa, merakını celbeden bu eserin tercümesini istemiştir (Beyazıt Yazma Eser Kütüphanesi, Veliyüddin Efendi Koleksiyonu, nu. 2407, vr. 2a). Taşköpri-zâde’nin beş günde tamamladığı Târîh-i Kaht-ı Mısır, İgâsetü’l-Ümme’nin muhtasar bir tercümesidir. Taşköpri-zâde gerekli gördüğü yerlere kendi gözlem ve tavsiyelerini de eklemiştir. 

Eser, kısa bir girişle başlar ve mütercim burada çeviriye nasıl ve hangi sâiklerle başladığını anlatır. Tercüme ise mukaddime, dört fasıl ve hâtimeden müteşekkildir. Tercümenin mukaddimesinde ise eserin yazılış sebebi ve üzerinde durulacak konular zikredilir. Birinci fasılda, tarihte yaşanan malî problemlerden bahisle örnekler verilerek döneminde yaşanan malî sorunlarla ilgili açıklamalar yapılır. İkinci fasılda, Firavunlar döneminden başlayarak Memlükler döneminin 15. asrına kadar bir sürede yaşanan kıtlık hâdiseleri anlatılarak krizlerin insan kaynaklı sebepleri irdelenir. Üçüncü fasılda, toplum sınıflara ayrılarak her biri hakkında bilgiler verilir ve ekonomik sorunlar karşısındaki durumları ele alınır. Dördüncü fasılda, Memlükler döneminde para politikalarında gerçekleştirilen değişiklikler neticesinde mal ve ürünlerin fiyatlarındaki artış tahlil edilir. Hâtime’de ise çözüm sadedinde para politikasında uygulanması gereken tavsiye ve öneriler zikredilir.

Tercüme edilen bu eser hakkında akademik bir çalışma olmamakla beraber Erol Özvar, önemli bilgiler vermiştir. Ayrıca kaynak eser İgâsetü’l-Ümme Türkçeye çevrilmiştir (Abrık ve Can 2021: 21-101).

Biyografisi için bk. “Kemâlî, Taşköprî-zâde Kemâleddîn Mehmed”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/kemali-taskoprizade-kemaleddin.


Eserden Örnekler


İmdi maʻlûm ola ki müellif-i risâle ibtidâ-i makâlede edâ-i vâcib-i hamd u tasliye etdikden sonra maksada şurûʻda bast-ı mukaddime edip demişdir ki emmâ baʻdü: Vaktâ ki bu asırda zâhir olan iştidâd-ı kaht u galâ ve hâsıl olan imtidâd-ı mihnet ü belâ âmme-i halka târî ve elem ü ızdırâbı kulûb-i kâffe-i nâsa sârî olduysa ekser-i nâs galabe-i havf u hırâs ile böyle zanneylediler ki evâ’il-i zamânda böyle beliyyât u mihen olmamış ve bunun misli görülmemiş ola. Belki bu zanda hadden tecâvüz edip bu belâ mümkinü’z-zevâl ve kâbilü’l-infisâl değildir, dediler. Zîrâ ekseri câhil ve bu makûle havâdisin mûcibâtı ve esbâbından gâfil ve zâhil olup ancak ellerinden mevcûd olan avâ’id u gallât ile teʻayyüşe me’nûs ve eltâf-ı ilahiyye-i âtiden me’yûslardır. (Beyazıt Yazma Eser Kütüphanesi. Veliyüddin Efendi Koleksiyonu. nu. 2407. vr. 3a-3b).

Kaynakça


Abrık, Muhammed ve Hakan Can (2021). Makrîzî, İğâsetü’l-Ümme: Mısır’da Kıtlıklar ve Mali Krizler. Ankara: Ankara Okulu Yay.

Atçıl, Abdurrahman (2020). “Osmanlı Dünyasında Değişen Şartlar Karşısında Taşköprilüzâdeler (XV. ve XVI. Yüzyıllar”. Taşradan Merkeze Bir Osmanlı Ulemâ Ailesi: Taşköprülüzâdeler ve İsâmüddin Ahmed Efendi. (ed. Mustakim Arıcı ve Mehmet Arıkan). İstanbul: İlem Yay.

Özvar, Erol (2012). “Makrizî’nin Tarih Metodolojisindeki Yeri ve Osmanlı Düşünce Tarihi ile Osmanlı Entelektüel Tarihi İçerisindeki Yeri ve Önemi”. https://bulten.isar.org.tr/2012/11/erol-ozvar-makrizinin-tarih-metodolojisindeki-yeri-ve-osmanli-dusunce-tarihi-ile-osmanli-entelektuel-tarihi-icerisindeki-yeri-ve-onemi/ [Erişim tarihi: 29.03.2022].

Saraç, Mehmet Ali Yekta (2016). Bursalı Mehmed Tâhir, Osmânlı Müellifleri. I-III. Ankara: TÜBA Yay.

Taşköprizâde Kemâleddin Efendi. Tarih-i Kaht-ı Mısır. Beyazıt Yazma Eser Kütüphanesi. Veliyüddin Efendi Koleksiyonu. nu. 2407.


Atıf Bilgileri


Eskin, Ümit. "TÂRÎH-İ KAHT-I MISIR TERCÜMESİ (KEMÂLÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tarih-i-kaht-i-misir-tercumesi-kemali. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MEVZÛÂTU'L-'ULÛM (KEMÂLÎ, TAŞKÖPRÎ-ZÂDE) Kemâlî, Taşköprî-zâde Kemâleddîn Mehmed Doç. Dr. Mustafa Sefa Çakır
Görüntüle
2 KİTÂBU'L-İSTÎ'ÂB FÎ MA'RİFETİ'L-ASHÂB (KEMÂLÎ, TAŞKÖPRÎ-ZÂDE) Kemâlî, Taşköprî-zâde Kemâleddîn Mehmed Doç. Dr. Mustafa Sefa Çakır
Görüntüle
3 'UDDETÜ ASHÂBİ'L-BİDÂYE VE'N-NİHÂYE FÎ TECRÎDİ MESÂ'İLİ'L-HİDÂYE (KEMÂLÎ) Kemâlî, Taşköprî-zâde Kemâleddîn Mehmed Diğer Yeşim Yarar
Görüntüle
4 ZARİÂTU'L-VUSÛL (KEMÂLÎ) Kemâlî, Taşköprî-zâde Kemâleddîn Mehmed Diğer Yeşim Yarar
Görüntüle
5 TAHMİS-İ KASİDE-İ BÜRDE (KEMÂLÎ) Kemâlî, Taşköprî-zâde Kemâleddîn Mehmed Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Doç. Dr. Hamza KOÇ
Görüntüle
6 RİSÂLE-İ HÜSEYİN VÂ'İZ TERCÜMESİ (KEMÂLÎ) Kemâlî, Taşköprî-zâde Kemâleddîn Mehmed Diğer Yeşim Yarar
Görüntüle
7 ŞEH-NÂME (KEMÂLÎ) Kemâlî, Taşköprî-zâde Kemâleddîn Mehmed Diğer Yeşim Yarar
Görüntüle
8 LEMEZÂT-I HULVİYYE EZ LEMEÂT-I ULVİYYE (MAHMUD CEMALEDDİN HULVÎ) Mahmud Cemaleddin el-Hulvî Diğer Özlem Şamlı
Görüntüle
9 AHBÂRÜ’L-'İBER (ZA’ÎFÎ, MUHAMMED) Za'îfî, Muhammed Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
10 KIRK HADİS TERCÜMESİ (FEYZÎ-İ KEFEVÎ) Feyzî-i Kefevî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
11 ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH VE UMDETÜ'T-TEVÂRÎH (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
12 RÂZ-NÂME FÎ MENÂKIBİ'L-ULEMÂ VE'L-MEŞÂYİH VE'L-FUZELÂ (KEFEVÎ HÜSEYİN) Kefevî, Hüseyin ismail Aksoyak
Görüntüle
13 ES-SEYFÜ'L-MESLÛLÜ FÎ ŞERHİ'R-RESÛLİ (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafa b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
14 HADÎS-İ ŞERÎFLER MECMUASI (MUSTAFÂ b. BÂLÎ) Mustafâ b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
15 HÂŞİYE ALÂ ŞERHİ MİFTÂH (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafâ bin Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
16 TUHFE-İ ŞEMSÎ (ŞEMSÎ) Şemsî, İsfendiyar-zâde Şemsî Ahmed Paşa Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
17 KARAMAN-NÂME (ŞİKÂRÎ) Şikârî Araş. Gör. Mizan Coşkun Özgür
Görüntüle