TARABÜ'L-MECÂLİS (MAHREMÎ)
ahlâkî eser
Mahremî, Ahmed (d. ?/? - ö. 942/1535)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Mahremî’nin Tarabu’l-Mecâlis adlı ahlâkî eserden yaptığı mensur-manzum karışık çeviri. Hüseynî Sâdât el-Gûrî olarak tanınan Emîr (Mîr) Rüknüddîn b. Âlim b. Muhammed el-Gûrî el-Herevî’nin (ö.1329’dan sonra) tasavvufî, felsefî ve ahlâkî konuları işleyen Tarabu’l-Mecâlis adlı eserinin insanın hayvanlara göre faziletini münazara tarzında ele alan bölümünün çevirisidir.

Mahremî, çeviriye başlamadan önce eserin girişinde, “bu risaleyi Fârîsiden Türkiyye terceme iden ki Mahremî dimekle meşhûrdur” şeklinde kendini tanıtır. Ardından Tarabü’l-Mecâlis kitabının beş kısımdan meydana geldiğini ve bu kısımlardan insanın hayvanlara göre faziletini beyan eden kısmını çevirdiğini; sahih akıl ve selim kalbe sahiplerinin adalet ve insafla doğru anlayıp düşünmeleri için de çok latifeler eklediğini belirtir. Dolayısıyla Mahremî, eserin tam bir çevirisi yerine beğendiği bir bölümünün çevirisini yapmış ve metne eklemelerde bulunmuştur. 12 fasıldan oluşan eserde konular insanlarla hayvanlar arasında münazara şeklinde işlenmektedir.

Eserin bilinen üç nüshası bulunmaktadır (Süleymaniye Ktp-Nuruosmaniye 4084; Vatikan Ktp-Türkçe Yazmalar 346; İran-Melik Milli Ktp. Nu: 6131). Vatikan Kütüphanesi nüshasının sonunda yer alan 9 Cemâziyelevvel 904 (23 Aralık 1498) tarihi, hem eserin tamamlanma tarihi hem de nüshanın çevirmen/müellif hattı olabilme ihtimalini akla getirmektedir. Melik Milli Kütüphanesi’ndeki nüshanın fotokopisi herhangi bir kütüphane bilgisi olmadan Süleymaniye Kütüphanesi-Fotokopi 357’de yıllar önce kazandırılmıştı. Şadi Aydın’ın kataloğu bu nüshanın yerini ortaya çıkarmıştır (2008: 97).

Mahremî’den söz eden birincil ve ikincil kaynaklarda adı geçmeyen bu eserin varlığı, Hatice Aynur tarafından tespit edilmiştir (1993: 11). Metin üzerinde dil alanında bir doktora tezi hazırlanmış (Yüksel 2014) olmakla birlikte; eserin nüshaları ve çevirinin özellikleri dair bir değerlendirme yapılmamıştır.

Şairin biyografisi için bk. “Mahremî, Ahmed”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/mahremi-ahmed 

Eserden Örnekler


[…]

Hevâsı sanki tab‘-ı nâzenînân

Zamîri çün zamîr-i hürde-binân

Nesr: İ‘tidâl-i hevâ hükmiyle ol mevzi‘de her cins cânver vatan tutmuşdı ve ol cezîrenün bir tarafında Tûfân-ı Nûh’dan sonra binâ olmış bir şehre vardı. Ekâlîm- seb‘adan halâyık-ı bî-nihâye anda cem‘ olmışlardı. Be-hükm-i ‘âdet-i kadîme hayvânâtı tasarruf iderlerdi. Kimine cezâ ve îzâ ve kimine mürâ‘ât ve telattuf iderlerdi. Ve ol bîçârelerün katl-i nefsine ve sayd ve kaydına cehd-i belîg ve sa‘y-ı bî-dirîg eylerlerdi (Yüksel 2014: 127).

Kaynakça


Aydın, Şadi (hzl.)(2008). İran Kütüphaneleri Türkçe Yazmalar Kataloğu. İstanbul: Timaş Yay.

Aynur, Hatice (hzl.)(1993). Mahremî ve Şeh-nâmesi I. Kısım Yavuz Sultan Selim Dönemi: İnceleme-Metin-Sözlük-Dizin. Doktora Tezi. İstanbul Üniversitesi.

Aynur, Hatice (2003). “Mahremî.” www.ottomanhistorians.com/database/html/Mahremî.htlm [Erişim tarihi: 10.02.2022]

Nizami, Khaliq Ahmad (1999). “Hüseynî Sâdât el-Gûrî.” İslâm Ansiklopedisi. C. 19. İstanbul: TDV Yay.

Yüksel, Sahre (hzl.)(2014). Mahremî, Terceme-i Tarabü’l-Mecâlis: Giriş-İnceleme-Metin-Günümüz Türkçesine Aktarma-Sözlük. Doktora Tezi. İstanbul Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


Aynur, Hatice. "TARABÜ'L-MECÂLİS (MAHREMÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tarabu-l-mecalis-mahremi. [Erişim Tarihi: 05 Ekim 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 ŞEH-NÂME (MAHREMÎ) Mahremî, Ahmed Prof. Dr. Hatice Aynur
Görüntüle
2 ŞÜTÜR-NÂME (MAHREMÎ) Mahremî, Ahmed Prof. Dr. Şener Demirel
Görüntüle
3 MECMA'Ü'L-LETÂYİF (MAHREMÎ) Mahremî, Ahmed Dr. Çetin Kaska
Görüntüle
4 DÎVÂNÇE (MAHREMÎ) Mahremî, Ahmed Prof. Dr. Hatice Aynur
Görüntüle
5 BASÎT-NÂME (MAHREMÎ) Mahremî, Ahmed Prof. Dr. Hatice Aynur
Görüntüle
6 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
7 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
8 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
9 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
10 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
11 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
12 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
13 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
14 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
15 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle