TAHKÎK Ü TEVFÎK
Osmanlı-İran münasebetlerini konu alan eser
Koca Râgıb Paşa (d. 1110/1698-99 - ö. 24 Ramazan 1176/8 Nisan 1763)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Koca Râgıb Paşa’nın (d. 1110/1698-99 - ö. 1176/1763) 18. yüzyıl Osmanlı-İran diplomatik münasebetlerini ve taraflar arasında yaşanan birtakım mezhebî sorunları konu alan eseri. Hangi tarihte yazıldığına dair bir kayıt bulunmamakla birlikte, müellifin ifadelerinden eserin olaylar cereyan ederken yazıldığı anlaşılmaktadır. Tahkîk ü Tevfîk’te yer alan mektuplardaki toplantı ve müzakerelerin 1149/1736 yılında gerçekleşmiş olmasından hareketle eserin de aynı yıl yazılmış olduğu tahmin edilmektedir (İzgöer 2003: LIV).

Râgıb Paşa, Osmanlı ordusu ile birlikte muhtelif seferlere katılmış, çeşitli sulh müzakerelerinde bulunmuş, 18. yüzyıl Osmanlı-İran münasebetlerinde de önemli görevler üstlenmiş bir devlet adamıdır. 1733 yılında İran ordusu Bağdat’ı kuşattığında Osmanlı ordusu Erzurum’dan gelinceye kadar Nadir Şah’ı oyalamak üzere görevlendirilmiş ve bu görevinde başarılı olmuştur. Aynı şekilde 1149/1736 yılında İran elçilerinin İstanbul'a gelmeleri üzerine o sırada Rus seferinde görevli olan Râgıb Paşa, bir hatt-ı hümayunla payitahta çağrılmış ve onlarla mükâlemeye memur edilmiştir. Önce Osmanlı devlet adamlarıyla yapılan iki görüşmeye, ardından da İran elçileriyle akdedilen müzakerelere iştirak etmiştir (İzgöer 2003: XXIV-XXV). Tahkîk ü Tevfîk, Râgıp Paşa’nın bu son göreviyle alakalı olup Sultan I Mahmud’un ferman-ı hümayununa istinaden yazılmıştır.

Koca Râgıb Paşa, eserinin başında besmele, hamdele ve salveleden sonra Osmanlı padişahları için duada bulunmuş, Sultan I. Mahmud ve Sadrazam Mehmed Paşa’yı övmüştür. Sebeb-i telif özelliği de gösteren bu ilk sayfalarda padişahın fermanına binaen yazılan eserin bir mukaddime, üç bab ve bir hâtimeden oluştuğu ve Tahkîk ü Tevfîk olarak adlandırıldığı belirtilmiştir. Mukaddimede İran’ın o zamanki siyasi durumu tasvir edilmiş, Nâdir Şahı’ın zuhuru, tahta geçişi, şahlığının tasdiki için Osmanlı’ya müracaat etmesi anlatılmıştır. Nâdir Şah, bu müracaatında İranlı hacılar için bir “mîrü’l-hac” atanmasını, Caferî mezhebinin beşinci mezhep olarak kabul edilerek Kâbe’de rükün tahsis edilmesini, her iki devletin karşılıklı olarak İstanbul ve Isfahan’da birer şehbender bulundurmasını, tarafların ellerindeki esirleri karşılıklı olarak serbest bırakmasını talep etmiştir. Birinci bâbda söz konusu taleplerin kabulü için Nâdir Şah'ın padişaha, sadrazama ve şeyhülislâma yazdığı Farsça mektupların aslı ve tercümesi bulunmaktadır. İkinci bâbda, Osmanlı devlet ricalinin elçilerle görüşmelerine ve kendilerine verilen ziyafetlere yer verilmiştir. Üçüncü bâbda iki devlet arasında yapılan muahede ve aynı nedenle teati olunan mektuplar vardır. Muahedede dikkati en fazla çeken husus, İranlıların birçok konuda Ehl-i Sünnet’e tabi olmalarının kayıt altına alınmış olmasıdır. Hâtime bölümünde ise Sultan I. Mahmud’un sahip olduğu güzel ve üstün meziyetler anlatılarak eser bitirilmektedir (İzgöer 2003: LIV-LVI).

Müellif, eserini yazarken daha çok kendi müşahedelerine ve devlet büyüklerinden dinlediklerine dayanmış, olayları tarafsız bir gözle anlatmış, gereksiz ayrıntılardan uzak durmuştur. Müşahedelerine ve dinlediklerine dayanmayan hususlarda ise devrin vekayiini en iyi aksettiren vesikalar olarak kabul edilen “Mühimme” kayıtlarından yararlanmıştır. Tarih yazımında önemli veriler sağlayan eser, Subhî'nin yazdığı Târîh'in kaynakları arasında yer almaktadır. Subhî, 1149 senesinde Osmanlı-İran münasebetlerinde yaşanan olayları Tahkîk ü Tevfîk'ten almıştır (İzgöer 2003: XLIV-XLV, LXIX).

Râgıb Paşa, eserini yazarken teşbih, seci ve sanatlı terkiplerle süslenmiş edebî bir nesir dilini kullanmış  ve nesirdeki monotonluğu kırmak için de uygun yerlerde manzum parçalara yer vermiştir. Bazı bölümlerde secilerle ve terkiplerle dolu bir ifade tarzı tercih edilmiş olmakla birlikte eserin genelinde kullanılan dilin sade, açık ve anlaşılır nitelikte olduğu söylenebilir.

16’sı yurt içinde 5’i yurt dışında olmak üzere 21 nüshası tespit edilen Tahkîk ü Tevfîk, Ahmet Zeki İzgöer tarafından önce yüksek lisans tezi olarak çalışılmış (1988), daha sonra tıpkıbasımı ile birlikte yayınlanmıştır (2003).

Müellifin biyografisi için bk. “Koca Râgıb Paşa”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/koca-ragib-pasa

Eserden Örnekler


Binâ'en aleyh kalem ü vekây'i-nüvîsân-ı belîgü'l-beyân ile zîver-i sahâyif-i leyl ü nehâr olan kıtâr-ı havâdis ü âsâra keşîde kılınmayıp icmâl-i mebâdî ve tafsîl-i makâsıdî ile başkaca zabt u tahrîr ve istiklâlen bast u takrîr olunmak bâbında fermân-ı hümâyûn-ı hazret-i cihân-dârî ve emr-i itâ'at-makrûn-ı cenâb-ı Şehriyârî sâdır olmagın alâ kadri'l-imkân rakam-zede-i kilk-i bedâyi'-beyân kılınıp ve bu makûle umûr-ı müstakıllenin zabtına kâfil kütüb ü resâ'il tesmiyye vü tebvîb olunmak mebhûsün anhin a'râz-ı zâtiyyesi tefehhümüne cihet-i vahdet mesâbesinde oldugu ez-kadîm teferrüs ü tefhîm olunmagla işbu cerîde-i ferîde bir mukaddime ve üç bâb ve bir hâtime üzerine tesviyeye ve ism ü resm beynlerinde tevâfuk u tesâdüf irâdesiyle Tahkîk ü Tevfîk nâmıyla tesmiyye olunmuşdur. (İzgöer 2003: 15).

... mukaddemâ Safeviyye ile olan elkâb-ı merâselâta tatbîk belki zuhûr eden tehzîb-i mezhebe binâ'en ziyâdeten ale'l-evvel ihtirâmı tevsîk oluna ve bunlardan başka bi-inâyeti'l-Mennân ahâlî-i Îrân Safeviyye zamânlarında ihdâs olunan akvâl-i nâ-şâyânı külliyen terke mevsûl ve usûl-i akâ'idde ke'l-evvel ehl-i sünnet ü cemâ'at mezhebine dühûl edip Hulefâ-i Râşidîn ve bakıyye-i aşere-i mübeşşere ve dâhil-i bey'atü'r-rıdvân-ı taht-ı şecere ve ehl-i beyt-i mutahhara ve umûmen ashâb-ı kirâm rıdvânullâhi te'âlâ aleyhim ecma'în hazerâtını hayr u tarazzî ile yâd ve bu vesîle-i cemîle ile cümle muvahhidînin dil-şâd eylemelerinden nâşî ahâlî-i merkûmeynden fî mâ-ba'd Beytu'llâhi'l-harâm ve Medîne-i mufahhara-i hayrü'l-enâma ve memâlik-i mahrûsemizden sâ'ir bilâd-ı İslâma vürûd u vüfûd eden hüccâc ü züvvâr ve kâdimîn ü tüccâr ve bi'l-cümle âmed-şüd eden sıgâr u kibâr mecmû'una "inneme'l-mü'minîne ihvetün" nazm-ı ülfet-resmi üzre mu'âmele bi'l-mücâmele olunarak sâ'ir müslimîn ve muvahhidîn misillü merkûmlar dahi her hâlde mer'iyyü'l-etrâf ve mu'azzezü'l-eknâf kılınıp mukaddemâ Îrânîlere olan vaz' bunların haklarında külliyen terk ve ziyy ü kıyâfetleri cihetinden mûmâ-ileyhime vechen mine'l-vücûh dahl ü ta'arruz olunmakdan hazer ve mücânebet oluna ... (İzgöer 2003: 122).

Kaynakça


İzgöer, Ahmet Zeki (1988). Râgıb Mehmed Paşa, Tahkîk ve Tevfîk (Tahlil ve Metin). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

İzgöer, Ahmet Zeki (2003). Koca Râgıb Mehmed Paşa, Tahkik ve Tevfik, Osmanlı-İran Diplomatik Münasebetlerinde Mezhep Tartışmaları. İstanbul: Kitabevi Yay.

Atıf Bilgileri


MUM, Cafer. "TAHKÎK Ü TEVFÎK". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tahkik-u-tevfik. [Erişim Tarihi: 26 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (KOCA RÂGIB PAŞA) Koca Râgıb Paşa Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
2 TELHÎSÂT VE MÜNŞEÂT-I RÂGIB Koca Râgıb Paşa Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
3 FETHİYYE-İ BELGRAD (KOCA RÂGIB PAŞA) Koca Râgıb Paşa Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
4 MECMÛ'A-İ RÂGIB PAŞA (Murâd Mollâ 1464) Koca Râgıb Paşa Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
5 ARÛZ RİSÂLESİ (KOCA RÂGIB PAŞA) Koca Râgıb Paşa Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
6 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
7 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
8 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
9 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
10 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
11 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
12 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
13 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
14 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
15 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle