TA‘RÎFU’L-HİTÂN
fıkh-i risale
Ahmed Münib, Bandırmalı-zâde (d. 1275/1858 - ö. 1336/1918)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Batı etkisinde zihin kayması ve tereddinin (gerileme) hızlandığı Tanzimat dönemi, başka bir ifade ile 19. yüzyıl Osmanlı için medeniyet ve kültür anlamında bir kırılma asrı olan, tekke ve zaviyelerin sosyal yönden yozlaştıklarına dair tartışmaların hızlandığı ve ıslah çalışmalarına yönelik çabaların arttığı bir zamanda Celvetî Tarîkatı’nın Haşimiyye kolunun banisi olan Bandırmalı-zâde Mustafa Haşim Efendi’nin torunu olarak dünyaya gelen yazarın hatn (sünnet) ile ilgili eseri.

Yazarın yaklaşık 60 yıllık ömrü boyunca kaleme aldığı ve araştırmalar sonucunda kaynaklarda 15 eserinden bahsedilmekte olup bunlardan sadece 5 tanesi günümüze kadar ulaşmıştır (Albayrak 1996: 5/92). Bu eserlerden biri de Ta’rifü’l-Hitân adlı eserdir.

Ta’rifü’l-Hitân, dünyaya gelen çocuğun sünnet ettirilmesi için ne yapılması gerektiği ile ilgili mensur bir eserdir. Yazar, konuyu ele alırken Kur’ân-ı Kerim ve Hadis-i Şerif’lerdeki dayanakları ve İslâm bilginlerinin bu konudaki görüşlerine de yer vermiştir. Eser; bir mukaddime ile başlayıp, Allah’a, peygamberine ve bütün ashabına dua edilerek dönemin padişahı II. Abdülhamid Han’ın yüceliğini ve kudretini överek eseri beğenmesini umarak kaleme aldığını, eserin adının ise Ta’rifü’l-Hitân verildiğinden bahsetmektedir (Ahmet Münib 1900: 3). Girişten sonra nezafet (temizlik)’ten bahsedilip İslam dinini temizlik üzerine kurulduğundan, asıl konuya geçişte ise, hatn (sünnet)’in lügat ve ıstılahtaki manaları, Kur’ân-ı Kerim ve hadis-i şeriflerdeki dayanakları ve İslâm bilginlerinin bu konudaki görüşlerine örnekleriyle yer verilmiştir. Ayrıca, sünnet ettirmenin hükmü, sünnet ettirmenin yaşı, peygamberlerin sünnetli olarak doğmaları gibi konulara da örnekler verilerek değinilmiştir (Ahmed Münib 1901: 3-15).

Eser, Marmara Üniversitesi Kütüphanesi Nadir Eserler Koleksiyonu R093688 numaralı demirbaşa kayıtlıdır. Ahmed Münib Efendi, Maârif Nezâreti’nin 27 Muharrem 1318, 13 Mayıs 1316 tarihli ve 23 numaralı ruhsatnâmesi ile 1318/1900 İstanbul’da Cemal Efendi Matbaası’nda tek nüsha olarak bastırılmıştır. Metin verilirken sayfa numarası köşeli parantezle gösterilmiştir. Eser üzerinde bir kitap bölümü olarak çalışma yapılmıştır (Ünal 2016: 105-113).

Ahmed Münib Efendi’nin biyografisi için bk. “Ahmed Münib, Bandırmalı-zâde”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ahmed-munib-bandirmalizade

Eserden Örnekler


“Hatnün” hâ’nın fetha ve tâ’nın sükunuyla uzvı ma’hûdun fazlası olan deriyi kat’ manasına masdardır. Ve “hitân” sünnet-i mevziine itlâk olunur isim olduğu “ize’l-tekal hitânâni fekad vecebe’l-gusül” hadis-i şerifinden anlaşılmışdır. Lisân-ı azbü’l-beyân-ı Arabîde ol deriye kalfa ta’bir olunur. Bu kalfa eger tamamen kesülmeyüb de nısfından ziyadesi kesilür ise emr-i mesnûn icrâ olunmuş olur. Ol cüz’iyyâtı tekrar kesilmek icab etmez ve eger nısfından noksan kesilür ise ihtinân olmamış olur. Yine ihtinâna muhtâçdır. Eger nısfı münkati’ olup nısf-ı aharı baki kalırsa yine kafidir. Bir dahi kat’ı lazım gelmez. Ekser- ülemâ yedi vecihle vücûbuna kail olarak İmâm-ı Şafî Hazretlerine tabi’ olmuşlardır. 

Kaynakça


Albayrak, Sadık (1996). Son Devir Osmanlı Uleması. C. V. İstanbul: Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı Yay.

Bandırmalı-zâde Ahmed Münib (1318). Hukûk-ı Veled. İstanbul: Cemal Efendi Mat.

Bandırmalı-zâde Ahmed Münib (1318). Ta’rifü’l-Hitân. İstanbul: Cemal Efendi Mat.

Ünal, Mehmet (2016). Ahmet Münib Efendi’nin Risaleleri. Isparta: Fakülte Kit.


Atıf Bilgileri


Ünal, Mehmet. "TA‘RÎFU’L-HİTÂN". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/ta-rifu-l-hitan. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MECMÛA-YI TEKÂYÂ Ahmed Münib, Bandırmalı-zâde Doç. Dr. Mehmet Ünal
Görüntüle
2 MİR’ÂTU’T-TURUK Ahmed Münib, Bandırmalı-zâde Doç. Dr. Mehmet Ünal
Görüntüle
3 HUKÛK-I VELED Ahmed Münib, Bandırmalı-zâde Doç. Dr. Mehmet Ünal
Görüntüle
4 RİSÂLE-İ AKÎKA Ahmed Münib, Bandırmalı-zâde Doç. Dr. Mehmet Ünal
Görüntüle
5 MİFTÂHÜ'L-KULÛB (AZMÎ) Azmî, Hüseyin Azmî Dede Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Mete
Görüntüle
6 NUHBETÜ'L-ÂDÂB (AZMÎ) Azmî, Hüseyin Azmî Dede Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Mete
Görüntüle
7 KENZÜ'L-FEYZ Fİ'S-SÜLÛK VE ÂDÂBİ'T-TARÎKİ'L-HALVETİYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrî-zâde Araş. Gör. Ayşenur Aydınlı
Görüntüle
8 MEDÂR-I VÂHİDİYYET VE MERKEZ-İ AHADİYYET (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
9 RAVZATÜ'L-ALİYYE FÎ TARÎKATİ'Ş-ŞÂZELİYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
10 SEYRÜ'L-ESMÂ VE SIRRU'L-MÜSEMMÂ FÎ ŞERHİ'L-ESMÂ'İ'L-İSNÂ AŞERE ER-RUFÂ'İYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
11 ŞERH-İ TUHFETÜ'L-MÜRSELE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
12 TİBYÂNU VESÂ'İLÜ'L-HAKÂYIK FÎ BEYÂNİ SELÂSİLİ'T-TARÂ'İK (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
13 DÎVÂN (SERMEST) Abdullah Sermest, Kilisli Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
14 ÂDÂBÜ’Z-ZÂKİRÎN VE NECÂTÜ’S SÂLİKÎN Fuhûlî, Karamollazâde Şeyh Abdülhamîd Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle