TA'LÎKÂT-I BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (ABDURRAHMÂN SÜREYYÂ)
Ahmed Cevdet Paşa'nın Belâgat-i Osmâniyye'si üzerine notlar
Abdurrahmân Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde (d. 1257/1841 - ö. 1322/1904)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Cevdet Paşa'nın meşhur Belâgat-ı Osmâniyye adlı eserinin ilk cüzünün tenkidi. Eser, Ahmed Cevdet Paşa’nın 1298/1880-81’de klasik belâgat eserlerindeki tasnife uyarak hazırladığı Belâgat-i Osmâniyye’si hakkındaki notlarını ve eleştirilerini içeren 58 sayfalık küçük bir risâledir. Abdurrahmân Süreyyâ, Ahmed Cevdet Paşa’nın Belâgat-i Osmâniyye’sinin her bölümünde ele alınan kavramları ve izahları ele alarak kendi görüşlerini ve eleştirilerini sunmaktadır. 

Eserin 4-17. sayfaları arasında Belâgat-i Osmaniyye’nin “dibace” bölümünde yer alan “tavâif, mütemeddine, lisân, kavâid, fen, tedvin, ilm-i sarf, ilm-i nahv, ilm-i belâgat” kavramları ele alınmaktadır. 17-38. sayfalar arasında ise Ahmed Cevdet Paşa’nın Belâgat-i Osmaniyye’sinin mukaddimesinde yer alan “fesâhât, tenâfür, garâbet, kıyâsa muhalefet, tenâfür-i kelimât, tetâbu-ı izâfât, za’f-ı telif, ta’kid, selâset” kavramları hakkındaki tanımlama ve izahlar incelenmektedir. Eserin 38-48. sayfalarında ise Belâgat-i Osmaniyye’nin “lâhika” bölümündeki “kelâm, nisbet, kaziyye” kavramları ele alınmaktadır. Eserin son bölümü olan “Fâide”de ise Belâgat-i Osmaniyye’de izah edilen “kaziyye-i bedihiyye, kaziyye-i katiyye, bedihiyyât-ı akliyye, bedihiyyât-ı mahsusa” kavramları ele alınarak Ahmed Cevdet Paşa’nın açıklamalarındaki eksiklikler belirtilmiştir.

Abdurrahmân Süreyyâ’nın 1299/1881-82’da İstanbul'da Ceride-i Askeriyye matbaasında basılan Ta’likât-ı Belâgat-i Osmaniyye’nin metni, Bahâdır Güneş tarafından yayımlanmıştır (Güneş 2016).

Yazarın biyografisi için bk. "Abdurrahmân Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde". Türk Edebiyatı İsimler Sözlülüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/abdurrahman-sureyya-mirduhizade 

Eserden Örnekler


Müellifin ifadesine göre inde’l-Arab kelimat-ı fasiha ikiye münkasım olup “kısm-ı evvel elfâz-ı cezele yani kalın ve ağır lafzlardır.

Vâkıa “cezl” kuru odun ve hamam kütüğüne itlâk olunduğu halde kalınlık ve ağırlık ma’nâlarını mutazammın ise de elfâz ve kelimeye vasf olduğu takdirde öyle müellifin dediği gibi gılzet ve sıklet münfehim olmayıp belki selâset ve metânet melhûzdur. Binâberîn bir lafzın cezâleti rekâketden sâlim olmasıdır. Fakat “kalın ve ağır lafızlar”dan murâd metânet ve tumturaklı elfâz olup îrâd buyurulan misâller dahi bunu müeyyid olduğuna ve elfâzın gılzet ve sikleti muktezâ-yı fesâhat değil belki muhill-i fesâhat esbabdan bulunduğuna ve müellif dahi bu maksada hizmet ettiğine bakılırsa yalnız ifade-i merâmda kusûr bulunabilir. Vâkıa “ağır” tabirinden metânet ve mekanet manâsı istinbât olunursa da fakat “kalın” lafzile mukârenet-i zihni bu manâdan uzaklaşdırarak eğerçi makâm makâm fesahat olmasaydı ve misâller dahi zihni okşayarak asıl maksadı takribe yardım etmeseydi bu tabîrler ile gılzet ve sıkletten başka bir manânın hâtıra hutûru melhûz değil idi. Binâberîn eğerci tefsîrde yalnız “ağır” tabiri ile iktifâ buyurulsaydı o kadar sû-i tefehhüme vesîle verilmezdi. (Güneş 2016: 42)

Kaynakça


Güneş, Bahadır (2016). Abdurrahmân Süreyyâ: Ta’likât-ı Belâgat-i Osmâniyye. Trabzon: Serander Yayınları.

Yetiş, Kazım (2006). Ahmed Cevdet Paşa’nın Belâgat-i Osmâniyye’si ve Uyandırdığı Akisler. Belâgatten Retoriğe. İstanbul: Kitabevi Yayınları.

Atıf Bilgileri


Kaçar, Mücahit. "TA'LÎKÂT-I BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (ABDURRAHMÂN SÜREYYÂ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/ta-likat-i-belagat-i-osmaniyye-abdurrahman-sureyya. [Erişim Tarihi: 07 Temmuz 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 SEFÎNE-İ BELÂGAT (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahmân Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
2 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
3 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
4 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
5 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
6 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
7 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
8 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
9 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
10 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
11 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
12 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle