TA'DİL-İ ENMUZECE/EMZİCE (ŞU'ÛRÎ, HASAN ÇELEBİ)
tıp kitabı
Şu'ûrî Hasan Çelebi (d. ?/? - ö. 1105/1693-94)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ta'dil-i Enmuzece, Hasan Şu'ûrî Çelebi tarafından Osmanlı vezirlerinden Ahmed Paşa’ya ithafen yazılan manzum ve mensur eser (Turabi 2011). Eserde mûsîkînin tıp ilminde kullanılması, makamların tedavi gören kişiler üzerindeki tesiri teferruatlı bir şekilde anlatılmıştır.

Bu çalışmaya referans olan makaleye kaynaklık eden eser nüshası Millet Yazma Eser Kütüphanesi, Ali Emîrî Efendi Bölümü, Tıp Yazmaları 66 numarada kayıtlıdır. Eser 116 varaktan müteşekkildir. Ferağ kaydına göre eser Hicrî 1088 senesinin Receb ayının başlarında bizzat müellif Hasan Şu'ûrî tarafından kaleme alınmıştır. Bununla birlikte ferağ kaydının hemen yan tarında rakamla ve aynı yazı karakteriyle 25 Receb 1088/23 Eylül 1677 tarihi yazılmıştır. Bu yazmanın, müellif nüshası olduğu sonradan kapak içerisine de yazılmıştır (Turabi 2011).

Eserin ilk cümlesi “(1b) Bismillâhirrahmânirrahîm; Nüsha-i ubûdiyyet-i terkîb hamd ve senâ, ol Hüdâvend-i Kerîm, tuğrâkeş-i ahkâm-i kadîm, dergâhına lâyık ve sezâdır ki; sahâyif-i menşûr-i Âdemî, “Lekad halakne’l-insâne fî ahseni takvîmîn” ile mu‘azzez ve ma‘nûn eyledi…” son cümlesiyse “(116a)…Veka‘a‘l-ferâğ min cem‘ihâ ve tebyîzıhimâ mine’t-tesvîd, ‘alâ yedi câmi‘ihâ el-fakîr ilâ Rabbihi’l-ğafûr Hasan el-mütehallıs bi’ş-Şuûrî, sâmehahullâhü me‘âsîhi ve ğafera zünûbehü’l-âtî ve’l-mâziyyeti, fî beldeti Konstantıniyyeti’l-mahmiyye hamâhallâhü ‘ani’l-beliyye, fî evâili şehrillâhi’lesamm Recebi’l-mükerrem, min şühûri sene semân ve semânîn ba‘de’l-elfi min hicretin, men lehü’l-‘ızzi ve’ş-şeref, ve’l-hamdülillâhi vahdehû, ve’s-salâtü ‘alâ men lâ nebiyye ba‘dehû, temme.” 25 Receb 1208. şeklindedir.

Eserin asıl adı Ta‘dîlü’l-Emzice fî Hıfzi Sıhhati'l-Beden’dir. Eser hem tıp ilminde hem de musikî sahasında yapılan araştırmalara kaynak olmuştur. Bu cihetle eserin en önemli özelliği ise Hekimbaşı Gevrek-zâde Hâfız Hasan Efendi’nin yazdığı er-Risâletü’l-Mûsîkiyye mine’d-Devâi’r-Rûhâniyye isimli eserine kaynaklık etmiş olmasıdır. Çünkü müzik tarihinde müstakil olarak müzikle tedavi konusunu ele alan yegâne eser Gevrek-zâde’nin mezkûr eseridir. Gevrek-zâde bu risâlesinde müzikle tedavinin mahiyetini anlatmakta ve detaylı bilgiler vermektedir (Turabi 2011).

Eserle ilgili olarak Ahmet Hakkı Turabi’nin makalesi vardır (2011).

Müellifin biyografisi için bk. “Hasan Şuûrî Çelebi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/suuri-hasan-suuri-celebi


Eserden Örnekler


Ta‘dîlü’l-Emzice'den

Fasl-ı sânî: Makâmât-ı mûsikîden muvâfık tefrîh-i tabîat ve mutâbık-ı hıfz-ı sıhhat olup, dâfi-‘i ilel-i hâyla ve mâni-‘i avârız-ı emrâz-ı gâyla olan makâmât ve âvâza münâsib tabâyi‘ ve müdâvây ve câyı‘ beyânındadır. Erbâb-ı hıbret ve iz‘ân ve ashâb-ı fıtnat ve irfâna hafî ve pûşîde değildir ki, ilm-i edvârın zuhûr ve menşei ve fenn-i mûsikînin sudûr ve mebdei ne zamandan olduğu ma‘lûm ve muhteri-‘i asl-ı usûlü kimler ettiği mefhûm olmak muktezâ-yı mahall ve “müntecü mâ hasal” olmağın, kemiyet-i siyeh zânûy-ı tarafa hırâm-ı hâmeye, ruhsat-ı tekâpû-yi erkâm verilmek lâzım ve tefhîmi mühim olmuştur. Bu bâbda el-hadîs zû-şücûn mısdâkı üzere ihtilâfât-ı kesîretü’r-rivâyât münşa‘betü’l-etrâf olmağla, semt-i esahha zâhib ve kavl-i ercaha râğıb olmak, ma‘kûl ve münâsib mülâhaza olunup, kütüb-i tevârîh-i ahvâl-i selef ve muharrerât-ı ekâvîl-i halefde mezkûrdur ki, hazreti ebü’l-beşer-i sânî Nûh neciyyullah alâ nebiyyinâ ve aleyhisselâmın ferzend-i dil-bendi Lâmek-nâm hıredmend-i be-nâm, ûd nâmıyla müsemmâ ve ma‘hûd olan sâzı ihtirâ‘ ve îcâd edip, nice türlü âvâze ve neğamât ibdâ‘ ve inşâd eylemiş. Ammâ icmâ-‘ı hukemâ ve ittifâk-ı ‘âlimân-ı gınâ böyledir ki, ilm-i edvâr, hazret-i Dâvûd ‘alâ Nebiyyinâ ‘aleyhisselâmdan münteşir ve şâyi‘ olup, ihtirâ‘ları olan ûd, nakl-i vefâtlarından sonra, nice müddet Beytü’l-Makdis’de mevcûd ve hücre-i pür-enverlerinde âvîhte-i dîvâr i‘tibâr olup, ba‘de zamân, fitne-i nişân Buhtu’n-Nasr-ı zulm-unvânda cây-i ma‘hûddan mefkûd ve nâ-bûd olup, tâ eyyâm-ı ‘ahd-i meserret-fercâm hazret-i İskender-i Zülkarneyn, mahfî mine’l-‘ayn kalıp, hukemâ-yı müterassıdîn ve fuzalâ-i kâmilîn istihrâc-ı rasad mübâşeretine şedd-i nitâk-ı himmet etdikleri, vakt-i hikmet-nisbette kuvvet-i riyâzat ile ‘ilm-i merkûma ‘âlim ve fenn-i mezbûra hâkim olup, ûd-i güm-şüdeyi hey’ât-ı evvelisinde vücûd-pezîr ve şekl-i mahsûsasında sûret-gîr eylemişler. Mu‘allim-i Evvel Aristotalîs-i hikmet-enîsin telâmîzi, meclis-i hâss-ı hikmet-ihtisâs İskender-i sâhib-hüner de ûd nevâht eyledikleri sübût-yâfte-i ahbâr-ı mu‘teberdir. ‘Ale’l-husûs Hakîm İbukrât ve Sokrât-ı hıred-menât ve Câlînûs-i hikmet-me’nûs, hazret-i İskender-i sa’âdet-güsterin huzûr-i hıredkarârında ser-nüdemâ-yı sâzkârı idi. Ve kezâlik Eflâtûn-i zû-fünûn ûd nevâht eylediği, resîde-i hadd-i isbattır ve Hakîm Fîsâgûras’ın nice ihtirâ-‘ı hâssı sâzlar vardır. (Millet Yazma Eser Kütüphanesi. Ali Emîrî Efendi Bölümü. Tıp Yazmaları 66. vr. 79a)


Kaynakça


Turabi, Ahmet Hakkı (2011). "Hekim Şuûrî Hasan Efendi ve Ta‘dîlü’l-Emzice Adlı Eserinde Müzikle Tedavi Bölümü". M.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi 40 (2011/1): 153-166.

Atıf Bilgileri


Özdener, Çağrı. "TA'DİL-İ ENMUZECE/EMZİCE (ŞU'ÛRÎ, HASAN ÇELEBİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/ta-dil-i-enmuzece-emzice-su-uri-hasan-celebi. [Erişim Tarihi: 25 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (ŞU'ÛRÎ, HASAN ÇELEBİ) Şu'ûrî, Hasan Çelebi Dr. Öğr. Üyesi deva Özder
Görüntüle
2 FERHENG-İ ŞU'ÛRÎ VEYÂ LİSÂNÜ’L-ACEM (ŞU'ÛRÎ) Şu'ûrî, Hasan Şu'ûrî Çelebi Prof. Dr. OZAN YILMAZ
Görüntüle
3 PEND-NÂME-İ ATTAR TERCÜMESİ (ŞU'ÛRÎ) Şu'ûrî, Hasan Çelebi Diğer Çağrı Özdener
Görüntüle
4 LEMEZÂT-I HULVİYYE EZ LEMEÂT-I ULVİYYE (MAHMUD CEMALEDDİN HULVÎ) Mahmud Cemaleddin el-Hulvî Diğer Özlem Şamlı
Görüntüle
5 AHBÂRÜ’L-'İBER (ZA’ÎFÎ, MUHAMMED) Za'îfî, Muhammed Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
6 KIRK HADİS TERCÜMESİ (FEYZÎ-İ KEFEVÎ) Feyzî-i Kefevî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
7 ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH VE UMDETÜ'T-TEVÂRÎH (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
8 RÂZ-NÂME FÎ MENÂKIBİ'L-ULEMÂ VE'L-MEŞÂYİH VE'L-FUZELÂ (KEFEVÎ HÜSEYİN) Kefevî, Hüseyin ismail Aksoyak
Görüntüle
9 ES-SEYFÜ'L-MESLÛLÜ FÎ ŞERHİ'R-RESÛLİ (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafa b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
10 HADÎS-İ ŞERÎFLER MECMUASI (MUSTAFÂ b. BÂLÎ) Mustafâ b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
11 HÂŞİYE ALÂ ŞERHİ MİFTÂH (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafâ bin Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
12 TUHFE-İ ŞEMSÎ (ŞEMSÎ) Şemsî, İsfendiyar-zâde Şemsî Ahmed Paşa Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
13 KARAMAN-NÂME (ŞİKÂRÎ) Şikârî Araş. Gör. Mizan Coşkun Özgür
Görüntüle