ŞÜREGEL DESTANI
destan
Efkârî (d. ?/? - ö. ?/?)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Karslı Aşık Efkârî’nin Kırım Harbi sırasında Rus Kafkas Ordusu’nun karargâhı Gümrü’ye en yakın Türk yerleşim birimi olan Şüregel’de (Akyaka) Rusların Kars’ı muhasara etmek üzere giriştikleri harekât sırasında yaşanan mezâlimi konu alan destanıdır. Destanın 1853- 1854 yıllarında, şiirde Bebuta olarak ifade edilen ve o yıllarda Rus Kafkas Ordusu Başkomutan Vekili General Kinyaz Vasiliy Osipoviç Bebutov‘un (1791-1858) Şüregel’deki katliamları devam ederken yazıldığı tahmin edilmektedir (Kırzıoğlu 1955: 82). Yedi dörtlükten meydana gelen destan 11’li hece ölçüsüyle yazılmıştır. Şiirin kafiye örgüsü destan türünün genel özelliklerine uygundur. Şiirde yer yer ölçü kusurlarına rastlansa da bunların yazıya geçirilirken meydana gelmiş olma ihtimali yüksektir. Zira bu hatalar artık heceli dizelerde bazı ek ya da tek heceli sözcüklerin eksiltilmesi suretiyle anlamı bozmadan giderilebilmektedir. Eksik heceli bir mısrada da kusur, ünlü düşmesine bağlı olarak meydana gelmiştir. Şiir 6+5 duraklı olmasına rağmen az da olsa durak hatalarına rastlanır. Şiirin son dörtlüğünde Efkârî mahlası yer alır.

Destan, Şüregel’in savaşlar dolayısıyla sürekli harap olduğunun ifadesiyle başlar. Bundan sonra Rusların bölgeye gelmesi ve Arpaçay’dan askerimizin çekilmesi sonucu özellikle Rus topları ve şiirde Saldatlar ve Kazaklar olarak ifade edilen iki askerî grubun acımasız faaliyetleriyle Şüregel’in âdeta kan deryasına döndüğü belirtilir. Saldatlar Rus ordusunun nizâmi birliklerindeki askerleri ifade ederken kazaklar ise Kuzeydoğu Anadolu/Kafkasya‘da acımasızlıklarıyla yöre halkının hafızasına işlenen Saldatların destekçileri başıboş Kosaklardır (Kırzıoğlu 1955: 82; Ulucutsoy 2019: 101). Destan Efkârî’nin Osmanlı paşalarına ettiği sitemle son bulmaktadır.

Destan bir taraftan Kırım Harbi’ne dair sözlü tarih noktasında bilgiler sağlarken halk bilimsel çeşitli unsurları da ihtiva eder. Örneğin şiirin dördüncü kıtasında “Ekmekle tuz çıkarma geleneği”ne işaret edilmektedir. Buna göre düşman ordusunun komutanına yöre halkı tarafından çocuklar vasıtasıyla ekmek ve tuz ikram edilir, komutan bu ekmek ve tuzdan bir parça alırsa yöre halkına zarar vermeyeceği yönünde bir teminat vermiş olur (Kırzıoğlu 1955: 82). Diğer bir halk bilimsel unsur da destanın altıncı kıtasında sözü edilen lavaştır. O yıllarda Şüregel’in çok ince ve beyaz lavaşı bölgede meşhurdur (Kırzıoğlu 1955: 82). Dolayısıyla lavaşı bir kent imgesi olarak değerlendirmek mümkündür.

Destanda “felaketler üzerine matemle ağlamak” anlamına gelen şivan sözcüğü gibi yöresel kelimelere ve yesir (esir) kelimesi gibi yöresel söyleyişlere rastlanır. Destanı tespit edebildiğimiz ilk kaynak M. Fahrettin Kırzıoğlu’nun 100. Yıldönümü Dolayısıyla 1855 Kars Zaferi isimli eseridir.

Efkârî’nin biyografisi için bk. “Efkârî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/efkari.

Eserden Örnekler


Ezel başdan senin mehdin eyleyim

Zati dumanlıdır başın Şüregel

Yiğirmi yılda bir harâb olursun,

Hemeşe böyledir işin Şüregel.


İki yandan ordu geldi kuruldu

Çar etrafda nakkereler vuruldu

Nice bin koç yiğitler sende kırıldı

Gayıp oldu ağır koşun, Şüregel.


Eğlen Müşîr Paşa imdadın gelsin

Urus'un ordusu arada kalsın

At pervane-topu, perişan olsun

Döğülsün gülleye döşün, Şüregel.


Arpaçay'dan asker olan çekildi

O vakit İslam’ın beli büküldü

Urus topu attı, köyler söküldü

Dağıldı toprağın, taşın Şüregel.

...

(Kırzıoğlu 1955: 82).

Kaynakça


Kırzıoğlu, M. Fahrettin (1955). 100. Yıldönümü Dolayısıyla 1855 Kars Zaferi. Işıl Matbaası. İstanbul.

Ulucutsoy, Hasan (2019). Türk Savaş Edebiyatı ve Propaganda (1828-1912). İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Basılmamış Doktora Tezi.

Atıf Bilgileri


Dervişoğlu, Mehmet. "ŞÜREGEL DESTANI". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/suregel-destani. [Erişim Tarihi: 22 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 ŞÂİRNÂME (HIZRÎ) Hızrî Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Şerife Şahinkaya
Görüntüle
2 MEŞAHİR-İ KAYSERİYYE Ahmed Nazif Efendi Doç. Dr. tolga öntürk
Görüntüle
3 DÎVÂN (DERTLİ) Dertli, İbrahim Diğer Metin İpek
Görüntüle
4 DER BEYÂN-I DÎVÂN-I ECRÎ BABA Ecrî Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
5 DÎVÂN (ERZURUMLU EMRAH) Emrah, Erzurumlu Doç. Dr. abdulkadir erkal
Görüntüle
6 TUHFE-İ FEVZİYE Kara Fevzi Diğer Meryem Özdemir
Görüntüle
7 DİVANÇE (Kemâlî) Kemâlî, Mustafa Doç. Dr. SAGIP ATLI
Görüntüle
8 DÎVÂN (KENZÎ) Kenzî, İbrahim Kasım Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
9 KERİMAN-I DİLİR Kusurî, Ömer Diğer Emine Güleç
Görüntüle
10 MAHİRİ İLE MAHİTABAN HİKAYESİ Mahirî, Osman Dr. Mehmet Dervişoğlu
Görüntüle