SÛR-NÂME-İ HÜMÂYÛN (İNTİZÂMÎ)
şenlik konulu mensur eser
İntizâmî (d. 947/1540? - ö. 1021/1612'den sonra)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Bosna Hersek kökenli divan katibi İntizâmî’nin Sûr-nâme-i Hümâyûn adıyla bilinen mensur eseri. 

Sûrnâme-i Hümâyûn Sultan III. Murad'ın, oğlu Şehzade Mehmed için 1582 yazında İstanbul At Meydanı’nda tertip ettirdiği büyük sünnet törenini konu edinir. Zamanının yüksek sanatlı nesir diliyle yazılmış olan bu eser, üslup ve zarafet açısından Gelibolulu Mustafa Ali’nin nesrini anımsatır. Eser bir kısmı bizzat İntizâmî’nin, bir kısmıysa 16. yüzyılın diğer şairlerinin çok sayıda şiirini içerir. Eserin sanatlı mukaddimesinde şenliğin lojistik düzenlemeleri, İbrahim Paşa Sarayı’nın hazırlanması ve seyirlik yerlerin düzenlenmesi anlatılır. Ardından ise kutlamaların gidişatı bir günlük tarzında kronolojik olarak sıralanır. Her gün bir başlık olarak bir tarih ve haftanın günüyle açıkça belirtilir, ardından bunu âmeden-i cemâ‛at-i sarrâcân-i ṣâḥib şöhret ü ‛unvân gibi Farsça başlıklar aracılığıyla tanıtılan esnaf, müzisyenler, dervişler, hokkabaz, vb. bölüklerin tek tek geçişi takip eder. Alayda İstanbul‘un sadece Müslüman, Musevi ve Hıristiyan esnafı değil, aynı zamanda Mısır’dan gelen bir takım gruplar da bulunmaktadır. Halka açık ziyafetler, akşamları yapılan havai fişek gösterileri ile savaş canlandırmaları ve tutsakların serbest bırakılması gibi diğer seyirlikler de aynı şekilde tasvir edilir. Sûr-nâme’nin bu çok düzenli/stereotipik yapısına rağmen İntizâmî somut anlatımıyla okuyucunun zihninde bu şenliğin rengarenk, capcanlı bir resmini çizmeyi başarmış ve Sûr-nâme de bu yolla Osmanlı eğlence literatürü ürünleri arasına girmiştir. Sûr-nâme-i Hümâyûn büyük ününü en başta meşhur Nakkaş Osman’ın atölyesinde tamamlanıp metniyle birlikte 16. yüzyıl Osmanlı kültür tarihi için değerli bir kaynak teşkil eden Topkapı yazması içindeki 400’den fazla minyatüre borçludur.

1582’de kaleme alınan bu eserin pek çok yazması mevcuttur: Atatürk Kütüphanesi, Ms. TSMK (T) 703; Avusturya Milli Kütüphanesi, Ms. Cod.H.O. 70; Leiden Üniversitesi Kütüphanesi, Ms. Or. 309; Süleymaniye Kütüphanesi, Ms. Hekimoğlu 612; Topkapı Sarayı Kütüphanesi, MS. H. 1344. Bu elyazmalarının dördü yalnızca ufak farklılıklar barındırırken, ilk ve son sayfaları eksik olsa da Topkapı Sarayı Kütüphanesi yazması çok daha geniş kapsamlıdır. Bu yazma çok sayıda şiir içerir ve dil açısından daha zengindir. Her ne kadar içerik ve olayların sırası bakımından diğer yazmalardan ciddi biçimde ayrılmıyorsa da, içinde İntizâmî’nin doğum yerinin (Hersek Foça) anıldığı yegane yazma budur.

Sûrnâme-i Hümâyun, ilk olarak Gisela Procházka-Eisl tarafından 1995 yayımlanmış; ardından 2009’da Mehmet Arslan tarafından Osmanlı Saray Düğünleri ve Şenlikleri serisinde bir kez daha neşredilmiştir.

Yazarın biyografisi için bk. “İntizâmî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/intizami 

Eserden Örnekler


Âmeden-i cemâ‛at-i bahâr-fürûşân-i zînet-‛unvân:

ba‛dehû yine çiçekciler zümresi ve ezhâr-fürûşlar fırḳası eşcâr-i bahâr-âsâ serâ-pâ ezhârıyla donatmışlar ve lâle-i heft-reng ü gül-i sad-berg-âsâ envâ‛-i zîbâ dîbâlar ile geyinmişler mehâbîb bir birine karanfil-vâr kolların uzatmışlar ve sünbül-âsâ baş başa çatup gûnâ-gûn elbise-i mütenevvi‛e endâmlarına göre düzetmişler kimi zanbak-mânend zîbâ teller ile donanup baş açuk levendâne ve kimi nergis-vâr rûz u şeb âlûde-i humâr-i şîve vü nâz olup rindâne kimi çimenî-vâr gavânı zîbâ câme ile zîbâ reftâr düşiyüp nâzda ve kimi sûsenî ve gülgûnî kaftânlar ile ra‛nâ tek ü tâzda muhaṣṣal gülüp açılup sürûr u nişâtla mukâbele-i pâdişâhîde bülbül-âsâ hezâr hamd u senâ ile du‛â'-i devlet-i cihân-baht ve senâ'-i rif‛at-i şâh-i felek-taht edüp revâne oldılar


Âmeden-i cemâ‛at-i şerbetciyân: ba‛dehû şerbetciler geldiler şîrîn cem‛îyet ve lezîz şöhretle öñlerince dilberânı nâzik ḥırâmânî reftârda her birisi hemân bir içim su gibi safâ-bahş ve su gibi yüzin yėre sürer ‛âşıḳları karşularında dîvâne-nakş aralarında bir şîrîn-kelâm ve sükker-dehân hancer-i müjgânın dil-tişne ‛uşşâka içürmekde ve sitil-vârî rîsmân-i zülfine zevdâ-zedeleri geçürmekde.

Mesnevî:

Lebinden tañmı alsa kand lezzet

İçürmişdür fukâ‛a agzı şerbet

Meger kim agzı yarıla nizâ‛a

Düşüpdür şerbeti koydı fukâ‛a

Soruñ baña cefâsı lezzetini

ben anuñ içmişüm çoḳ şerbetini

Nesr: Öñlerince kâr-hâneleri müretteb yėrlü yėrinde ziynetde ve âvânı vü mâ-lezimeleri mükemmel şöhretde civânları şîrîn-kârlıġla kâse-peymâ ve nev-hatt Hızır u Mesîhâ-dem dilberleri bir nefesde mürde-dilleri ihyâ ėder (İntizâmî. Sur-nâme-i Hümâyûn. Viyana nüshası. fol. 33v ve 52r).

Kaynakça


Arslan, Mehmet (2009). Osmanlı Saray Düğünleri ve Şenlikleri II - İntizâmî Sûrnâmesi (Sûrnâme-i Hümâyûn). İstanbul: Sarayburnu Kitaplığı Yay.

Boyraz, Şeref (1995). “İlk Mensûr Sûrnâme Müellifi: İntizâmî”.Türklük Bilimi Araştırmaları I: 227-231.

Prochazka-Eisl, Gisela (1995). Das Sûrnâme-i Hümâyûn: Die Wiener Handschrift in Transkription, mit Kommentar and Indices versehen. İstanbul: İsis Yay.

Prochazka-Eisl, Gisela (2010). “Blumen und Musik - İntiẓāmī als Dichter”. WZKM 100: 137-157.

Stout, Robert Elliot (1966). The Sûr-i Hümâyun of Murad III. (A Study of Ottoman Pageantry and entertainment). Doctoral Thesis. The Ohio State University.

Atıf Bilgileri


Procházka-Eisl, Gisela. "SÛR-NÂME-İ HÜMÂYÛN (İNTİZÂMÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/sur-name-i-humayun-intizami. [Erişim Tarihi: 29 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TUHFETÜ'L-İHVÂN (İNTİZÂMÎ) İntizâmî Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
2 BUDİN ŞEHRENGÎZİ (iNTİZÂMÎ) İntizâmî Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
3 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
4 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
5 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
6 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
7 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
8 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
9 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
10 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
11 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
12 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle