SÜLÛKNÂME-İ SÛZÎ (SÛZÎ)
diğer
Sûzî, (d. 1765-ö. 1246/1830)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Sûzî'nin tasavvufi yolun âdâb, erkân ve usulünü anlatan bu eseri.  Besmele, hamdele ve salvele ile başlayan eserin ilk konusu, insanın yaratılışına dairdir. İnsanın yaratılışı ve yaratılma sebebi, yeryüzüne inene kadarki süreç ayetlerle desteklenerek izah edilmiştir. Tekrar aslî ve ulvî makamına erişebilmesi için ilim ve salih amel sahibi olunması gereği vurgulanmış, bu husustaki yapılması gereken ilk işin “zikir” olduğu belirtilmiştir.

Zikrin önemi ve türleri ayet, hadis ve manzum ifadelerle ayrıntılı bir şekilde izah edildikten sonra, Allah’ın isim, fiil ve sıfatları açıklanmıştır. Kötü ahlaktan kurtulmak ve güzel ahlaki vasıflarla muttasıf olmak için öncelikli olan işin “tövbe” olması gerektiği yine ayet, hadis ve manzumlarla izah edilerek gönül aynasının her türlü kirlilikten ibadetlerle, nafilelerle ve şeriata uygun amellerle temizlenmesi gerektiği belirtilmiştir. Tüm bunların yapılabilmesinin tek yolunun, bir mürşid-i kâmili rehber edinip, onun manevî terbiyesi altına girmek olduğu açıklanmıştır.

Tarikat-ı Muhammediyye’nin kaynağı ve manevi terbiyenin şartları ve usullerinin çıkış noktasının Hz. Muhammed (s.a.v) olduğu yine hadislerle açıklandıktan sonra Hz. Ebubekir ve Hz. Ali ile bu silsilenin devam ettiği ifade edilir. Seyr ü sülûku yaptıracak olan mürşid-i kâmilin vasıfları mensur olarak açıklanmakla beraber manzum olarak da izah edildikten sonra mürşid-i kâmile intisap etmenin usul ve erkânı açıklanmaktadır.

“Âdâb-ı Erkân-ı Sülûku’s-Salikîn” başlığı altında, intisabı muhafaza etmenin en büyük rükün (kural/şart) olduğu belirtilip yapılması gereken evrad, ezkâr ve kulluk vazifelerinin eksiksiz ve ziyadesiz yerine getirilmesi gerektiğinin önemi izah edildikten sonra rabıta ve rabıta türleri üzerinde durulmaktadır. Bu izahattan sonra tekrar, tarîkat-ı âliyye’nin yedi rüknü; murakabe, zikr-i kalbî, vukuf-i kalbî, hıfz-ı nisbet, rabıta-ı muhabbet, sohbet-i şeyh/huzur-ı meclis, devam-ı hizmet/emre itaat olarak yedi kural açıklanmaktadır. Daha sonra sırasıyla şeyh meclisindeyken, şeyh yanındayken uyulması gereken kurallar, salikin seyr ü sülûku esnasında karşısına çıkabilecek hicaplar ve bunları izale etmenin yolları, manevî tekâmülün aşamaları, nafile ibadetlere devam etme ve vakti değerlendirme konularında geniş açıklamalar yapılmaktadır.

Sülûknâme’nin “Hurde-i Fukarâ” başlıklı bölümünde, yeme-içme, yatma, konuşma, yolda yürüme ve tuvalet adabı ile diğer insanlarla münasebet kuralları gibi hususlar ayrıntılı bir şekilde izah edilmekte ve şeyhe teslimiyet ve şeyh huzurundaki edepler tekrar edilmiştir.

Eserin iki ayrı nüshası bulunmaktadır. Her ikisi de Süleymaniye Kütüphanesi’nde bulunan nüshalardan biri Hacı Mahmud Efendi Bölümü Nu. 3131’de ikincisi ise Osman Huldi Bölümü Nu. 63-1’de kayıtlıdır. Eserin sonunda, Sûzî’nin Pendnâme’si de yer almaktadır. Sülûknâme-i Sûzî'ye dair bir yüksek lisans çalışması yapılmıştır (Geyik 2016).

Şairin biyografisi için bk. “Sûzi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/suzi 

Eserden Örnekler


Nazm

Hakka sun zikrini ider iken târ

Dâʿim ider kendüye zikrin şiʿâr


Zâkir olur zikr ile Hakka celîs

Zâkîre zikr ile Hakk olur enîs


Kalbine zikr ile virenler cilâ

Olur anlar ayîne-i kibriyâ


Zikr ile zâkir irişür kurbete

Zikr ile dâhil olur ol hazrete


Zâkir ider zikr ile kesb-i fenâ

Zikr ile Allâh’a iden intimâ (Geyik 2016: 134).

Kaynakça


Geyik, Nurullah (2016). Ahmed Sûzî ve Sülûk-Nâme’si. Yüksek Lisans Tezi. Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi.

Alim, Yıldız (2011). Ahmed Sûzî Hayatı ve Şiirleri. Sivas.

Atıf Bilgileri


Yıldız, Alim. "SÜLÛKNÂME-İ SÛZÎ (SÛZÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/sulukname-i-suzi-suzi. [Erişim Tarihi: 03 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TÜRKÇE DİVAN (SÛZÎ) Sûzî Prof. Dr. Alim Yıldız
Görüntüle
2 TERCÜME-İ KASÎDE-İ BÜRDE (AHMED SÛZÎ) Sûzî Doç. Dr. Hamza KOÇ
Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
3 PEND-NĀME-İ SÛZİ (SÛZÎ) Sûzî Prof. Dr. Alim Yıldız
Görüntüle
4 SÜLEYMÂN-NÂME (SÛZÎ) Sûzî Prof. Dr. Alim Yıldız
Görüntüle
5 VASiYETNÂME (SÛZÎ) Ahmed Sûzî Akın ZENGİN
Görüntüle
6 ABDULVEHHAB GAZİ MENKIBESİ (AHMED SÛZÎ) Sûzî Prof. Dr. Alim Yıldız
Görüntüle
7 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
8 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
9 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
10 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
11 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
12 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
13 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
14 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
15 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
16 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle