- Yazar Biyografisi (TEİS)
Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî - Madde Yazarı: Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
- Eser Yazılış Tarihi:855/1451'ten sonra
- Yazıldığı Saha:Anadolu-Osmanlı
- Edebiyat Alanı:Yazılı Edebiyat / Divan Edebiyatı
- Dönemi:Başlangıç-15. Yüzyıl
- Dili:Türkçe
- Alfabesi:Arap
- Yapısı:Manzum-Mensur
- Niteliği:Telif
- Türü/Formu:İlmî-Ansiklopedik Edebî Eser
- Yayın Tarihi:16/05/2022
SÜLEYMÂN-NÂME-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ)
ansiklopedik mahiyette eserFirdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî (d. 857/1453 - ö. 922/1517’den sonra)
ISBN: 978-9944-237-87-1
Asıl adı Şerefeddîn Mûsâ olan ve Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Uzun Firdevsî veya Türk Firdevsî olarak da bilinen yazarın manzum-mensur karışık eseri. Kâtip Çelebi’nin Keşfü’z-Zünûn’da Şeh-nâme olarak zikrettiği eserin yazımı, Firdevsî’ye göre elli yılda tamamlanmıştır. Bu süre üç padişahın (II. Mehmed, II. Bâyezîd, I. Selîm) saltanat yıllarını içine almaktadır. Telif tarihi net olarak bilinmeyen eserin yazımına Fâtih Sultan Mehmed adına Balıkesir’de başlansa da bir kısmı Manisa’da, çoğunluğu İstanbul’da yazmıştır (Eren 2018: 5). Latîfî’ye göre eserin yazımına II. Bâyezîd’in emriyle başlanmıştır (Canım 2000: 425). Orhan Köprülü de (1969: 650) bu görüştedir. Yanı sıra Süleymân-nâme-i Kebîr’in yazımına Fâtih’in emriyle başlandığı (Akay 1990: XIV), II. Bâyezîd döneminde ise devam edildiği (Tanyıldız 2005: 28) şeklinde görüşler de mevcuttur. Himmet Büke (2015: 7-10) kitabın 1-6. ciltlerinin Fâtih, 7. ciltten itibaren II. Bâyezîd döneminde yazıldığını, 82 cilt olarak da saray kütüphanesine teslim edildiğini, 81. cildin ise kâtip kusurundan teslim edilemediği için bu cildin Yavuz Sultan Selîm döneminde bitirilmiş olabileceğini söylemektedir.
Yazım tarihi gibi eserin kaç ciltten müteşekkil olduğu konusu da ihtilaflıdır. Firdevsî, Münâzara-i Seyf ü Kalem adlı eserinde 366 cilt olarak yazmayı düşündüğü Süleymân-nâme’nin 287. cildini tamamladığını belirtmektedir (Tanyıldız 2005: 78). Buna karşın Latîfî (Canım 2000: 425) ve Gelibolulu Âlî (İsen 1994: 160) eserin 360 cilt olduğunu ifade etmekte, Beyânî (Kutluk 1997: 203) ve Hasan Çelebi (Kutluk 1981: 745) 380 cilt, Katip Çelebi ise (Balcı 2007: 822) 330 cilt olduğunu dile getirmektedir. Firdevsî, kitabın 34. cildinde Süleymân-nâme’yi 1835 meclis ve 366 cilt olarak yazmayı düşündüğünü (Eren 2018: 6), 81. cildinde ise eserin 99 cilt tutarında olduğu bilgisini vermiştir (Büke 2015: 7). Bu da müellifin, yazım süresi boyunca Süleymân-nâme’nin toplam cilt sayısını zihninde farklı farklı tasarlamış olabileceğini düşündürmektedir. Öte yandan Firdevsî’nin bu sayıyı fazla bulup daha sonra cilt sayısını azaltmış olabileceği de gözden uzak tutulmamalıdır.
Manzum-mensur karışık olan Süleymân-nâme-i Kebîr, Türk edebiyatında ansiklopedik mahiyette yazılmış önemli eserler arasındadır. Büyük oranda harekeli hatla yazılan Süleymân-nâme-i Kebîr, Eski Türkçe ve Eski Anadolu Türkçesinin dil özelliklerini haiz olması açısından kıymetlidir. Tevrât, Zebûr, İncil, Kur’ân-ı Kerîm, hadis ve İsrailiyat kaynaklarına oldukça vâkıf olduğu anlaşılan Firdevsî; eserinde Hz. Süleymân etrafında şekillenmiş kıssaların yanında Doğu ve Yunan mitolojisi, peygamber kıssaları, tarih, coğrafya, tasavvuf, geometri, halk hekimliği, gemicilik terimleri ve savaş taktikleri gibi oldukça geniş bilgi yelpazesinden faydalanmıştır. Eser, Şeh-nâme ile benzer özellikler göstermesinin yanı sıra Yunan filozof Eflatun ve Yehuda Tarihi'nden de bilgiler içermektedir. Ancak bunların doğrudan mı yoksa dolaylı olarak mı esere alındığına dair net ifadeler bulunmamaktadır (Eren 2019: 38). Kitapta sık sık kendisini öven Firdevsî, nice emekler vererek uzun zamanda yazdığı Süleymân-nâme-i Kebîr gibi bir eserin olmadığı ve benzerinin yazılamayacağı iddiasındadır. Eserin her cildinin giriş kısımlarında yazdığı kasidelerde gayet sanatlı bir söyleyişle ayet ve hadis iktibaslarından faydalanan şair, mensur kısımlarda ise sade bir söyleyişi tercih etmiştir. Metin, ansiklopedik mahiyetinin yanı sıra didaktik yönüyle de dikkat çekicidir. Kıssadan hisse alınması maksadıyla mensur olarak anlatılan hikayeler, bazı sembolik isim ve karakterler üzerine kurgulanmıştır. Bu hikâyelerin hemen ardından gelen manzumelerle de anılan sembollerin hangi kavramlara işaret ettiği açıklanmış ve okuyucuya didaktik bir üslupla nasihatler verilmiştir. Kitaptaki hikâyeler iç içe geçmiş bir görünüm arz etmektedir. Firdevsî, bu hikayeleri anlatırken kimi zaman yarım bırakarak başka bir hikâyeye geçmiş, ardından "ez-ân cânib" ifadesiyle art zamanlı olarak önceki konuya tekrar dönmüştür. Firdevsî, daha evvel okuduğu kaynaklardan aldığı bilgileri kendi süzgecinden geçirmek suretiyle yanlış olanları ayıklayarak Süleymân-nâme’ye aldığını ifade etmiştir (Eren 2018: 23-26). Ancak eserin uzunluğu ve birçok konuda bilgiyi içermesi şairin sık sık kavram, bilgi ve kelime tekrarına düşmesine neden olmuştur. Öte yandan eserdeki manzum kısımların sanat yönünden zayıf olduğunu, Firdevsî’nin nasirliğinin şairliğine göre daha güçlü olduğunu söylemek mümkündür.
Süleymân-nâme-i Kebîr’in kütüphanelerde tespit edilebilen ilk 81 cildi mevcuttur. Bunların hangi kütüphanelerde bulunduğu Himmet Büke’nin yazdığı makalede (2015: 483-492) ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Eserin farklı ciltleri üzerine çok sayıda lisansüstü tez çalışması (bk. Kaynakça) hazırlanmıştır. M. Atâ Çatıkkaş’ın çalışması ise kitap olarak yayımlanmıştır (2009).
Müellifin biyografisi için bk. “Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/firdevsi-serefeddin-musa-uzun-firdevsi
Eserden Örnekler
Süleymân-nâme-i Kebîr'den (34. Cilt)
Hâsıyyet-i Fîrûze Be-Kavl-i Lokmân Hakîm
Hakîm kavlince ukkâb kuşı bu vechile du'â kılup turuncak Süleymân dahı sunup ol yâkût-ı ahmeri eline alup andan dönüp Lokmân-ı Hakîme su'âl kılup eydür: “Yâ hakîm-i zemân, bu ne taşdur kim bana ukkâb getürdi?” didi. Hakîm nazar kılup taşı eline alup eydür: “Yâ Süleymân, buna fîrûzec taşı dirler. Bu bir cevher durur kim müferrihdür. Her ki sabâh ana nazar ide, gönlinün aydınlığı arta. Ve dahı yâ Süleymân, eger ma'cûn düzseler zehrün zararın def' ider. Ve eger sürme düzseler, göze çekseler gözün nûrın arturur. Hükemâ eydürler kim: “Eger yüzük kaşını düzdürüp bir avret kendüde götürse sûreti hûb ola ve saçları uzun ola, iki kucağında iki oğlan ola. Ve dahı ol musavver yüzük kaşın gümiş yüzüge berkidüp kendüde götürse sihr ana eser kılmaya.
Nazm
...
Kıssa-i Şâhîn ve Ankâ
Kaynakça
Abul, Yasemin (2004). Süleymân-nâme-i Kebir (47. Cilt) Metin Tenkidi ve İnceleme. Yüksek Lisans Tezi. Manisa: Celal Bayar Üniversitesi.
Akay, Asuman (1990). Firdevsî Süleyman-nâme (44. Cilt) Metin ve Fiiller Üzerine Bir İnceleme. Doktora Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.
Aksoy, Mustafa (2000). Uzun Firdevsi’nin Süleyman-name’sinde Destan Unsurları (2 cilt). Doktora Tezi. İzmir: Ege Üniversitesi.
Aksu, Rabia (2016). Firdevsî-i Rûmî Süleymân-nâme-i Kebîr (10. Cilt) İnceleme-Metin-Dizin. Doktora Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi.
Aşkayanar, Elif (2021). Firdevsî-i Rûmî’nin Süleymân-Nâme-i Kebîr (80. Cilt, 452a-494a) Adlı Eseri (Dil Özellikleri-Metin-Dizin-Tıpkıbasım). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.
Aydın, Halis (2017). Firdevsî-i Rûmî’nin Süleymân-nâme’sinin 68. Cildi (İnceleme-Tenkitli Metin). Yüksek Lisans Tezi. Nevşehir: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi.
Ayva, Emine Şule (2019). Firdevsî-i Rûmî’nin Süleymannâme-İ Kebîr Adlı Eseri (62. Cilt) (Metin-Dil İncelemesi-Sözlük-Tıpkıbasım). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.
Babur, Yusuf (2013). Süleymân-nâme-i Kebîr (6-7. Ciltler/İnceleme-Transkripsiyonlu Metin). Yüksek Lisans Tezi. Erzincan: Erzincan Üniversitesi.
Balcı, Rüştü (2007). Kâtip Çelebi: Keşfü’z-zunûn an Esâmi’l-Kütübi ve’l-fünûn [Kitapların ve İlimlerin İsimlerinden Şüphelerin Giderilmesi]. 5 C. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yay.
Biçer, Bekir (2005). Firdevsî-i Rûmî ve Tarihçiliği. Doktora Tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi.
Biçer, Bekir (2006). Firdevsî-i Rûmî ve Tarihçiliği. Konya: Tablet Yay.
Büke, Himmet (2015). Firdevsî-i Rumî, Süleymannâme (38. Cilt), Dil Özellikleri, Metin, Söz Dizini. Doktora Tezi. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.
Büke, Himmet (2015). “Firdevsî-i Rumî, Hayatı ve Eserleri Hakkında Yeni Bilgiler”. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (13): 481-501.
Canım, Rıdvan (hzl.) (2000). Latîfî, Tezkiretü’ş-Şu’arâ ve Tabsıratü’n-Nuzamâ, İnceleme-Metin. Ankara: AKM Yay.
Cihan, Emre (2019). Firdevsî-i Rûmî’nin Süleymân-Nâme’sinin 71. Cildi (İnceleme-Tenkitli Metin). Yüksek Lisans Tezi. Nevşehir: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi.
Çakın, Mehmet Burak (2018). Firdevsî-i Rûmî’nin Süleymân-Nâme Adlı Eseri (14-15. Ciltler) Metin-İnceleme. Doktora Tezi. Ankara: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi.
Çatıkkaş, Atâ (1979). Firdevsî-i Rûmî’nin Süleymân-nâme-i Kebîr’i (72. Cilt) Gramer, Sentaks, Lügat, Metin. Doktora Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.
Çatıkkaş, M. Atâ (hzl.) (2009). Firdevsî-i Rûmî, Süleymannâme-i Kebîr. Ankara: TDK Yay.
Çelik, Zeynep (2010). Firdevsi-i Rumi’nin Süleymanname Yazmasının (81. Cilt) (82b-123b yk.) Bilimsel Yayını Üzerine Dil İncelemeleri. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.
Demirbağ, Abdulsamet (2022). Firdevsî-i Rûmî Süleymân-Nâme-İ Kebîr 78. Cilt (İnceleme-Metin-Dizin). Doktora Tezi. Elazığ: Fırat Üniversitesi.
Doğan, Ali (2020). Firdevsî-i Rûmî Süleymân-Nâme-İ Kebîr - 61-62. Ciltler İnceleme – Metin. Doktora Tezi. Kırıkkale: Kırıkkale Üniversitesi.
Ekşioğlu, Serap (2018). Firdevsî-İ Rûmî Süleymân-Nâme-Cilt 11 (Dil İncelemesi-Metin-Dizin). Doktora Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi.
Erdem, Mehmet Dursun (2005). Kitab-ı Kıssaname-i Süleyman Aleyhisselam Üzerine Söz Dizimi Çalışması (Süleymanname 74. Cilt). Doktora Tezi. Samsun: On Dokuz Mayıs Üniversitesi.
Eren, Hulusi (2018). Firdevsî-i Rûmî Süleymân-Nâme-İ Kebîr-34-35. Ciltler (İnceleme-Tenkitli Metin-Dizin). Doktora Tezi: Ankara: Hacettepe Üniversitesi.
Evbaşı, Gizem (2021). Firdevsî-i Rûmî, Süleymân-Nâme (72. Cilt), (İnceleme-Metin). Yüksek Lisans Tezi. Kütahya: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi.
Genç, Gülnaz (1995). Firdevsi-i Rumi Süleyman-name (25 ve 26 Ciltler). Doktora Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.
Gök, Âdem (2019). Firdevsî-i Rûmî, Süleymân-Nâme-İ Kebîr (37. Cilt), İnceleme, Tenkitli Metin. Doktora Tezi. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.
Güleç, Hamdi (1994). Firdevsi-i Rumi’nin Süleymanname’si-42. Cilt-Dasitan-ı Ceng-i Aheng-i Efrasiyab-ı Türk- Üzerinde Bir Metin İncelemesi. Doktora Tezi. İzmir Ege Üniversitesi.
Güleç, Hamdi (2006). “Süleymânnâme’de Eski Türk Destanlarına Ait Unsurlar, Dil-Üslûp ve Motifler”. Bilig, (36): 243-260.
Gürakar, Nesibe (2019). Firdevsî-i Rûmî’nin Süleyman-Nâme-i Kebîr’i (40. Cilt) İnceleme-Metin. Yüksek Lisans Tezi. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.
İsen, Mustafa (hzl.) (1994). Künhü’l-Ahbâr’ın Tezkire Kısmı. Ankara: AKM Yay.
Jafarova, İlhama (2010). Firdevsî-i Rûmî’nin Süleymân-nâme-i Kebîr’i (63. Cilt) İnceleme-Metin-Dizin. Doktora Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.
Jafarova, İlhama (2003). Firdevsi-i Rumi’nin Süleymanname Yazmasının (81. Cilt, 54b-82a, 28 yk.) Yayını ve Üzerine Dil İncelemeleri. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.
Kaplan, Savaş (2019). Firdevsî-i Rûmî Süleymân-Nâme (29 Ve 30. Ciltler) (Giriş - İnceleme - Metin - Dizin - Tıpkıbasım). Doktora Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.
Karahan, Merve (2019). Fıidevsî-i Rûmî, Süleymân-Nâme-I Kebîr (31. Cılt) Giriş, Tenkitli Metin, Dizin. Yüksek Lisans Tezi. Giresun: Giresun Üniversitesi.
Kaynak, Filiz (2020). Firdevsî-i Rûmî, Süleymân-Nâme-i Kebîr (32. Cilt) Giriş, Tenkitli Metin, Dizin. Yüksek Lisans Tezi. Giresun: Giresun Üniversitesi.
Kirik, Esra (2018). Firdevsî-i Rûmî’nin Süleymân-Nâme’si-75. Cilt (Giriş- İnceleme-Tenkitli Metin-Dizin-Sözlük). Doktora Tezi. Sakarya: Sakarya Üniversitesi.
Köprülü, Orhan (1996). “Firdevsî, Uzun”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. C. 13. İstanbul: TDV Yay. 127-129.
Köz, İbrahim (2004). Firdevsî-i Rûmî’nin Süleymannâme Yazmasının (81. Cilt 7a-54b yk.) Bilimsel Yayını ve Üzerine Dil İncelemeleri. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.
Kutluk, İbrahim (1997). Beyâni Mustafa bin Carullah, Tezkiretü’ş-Şuarâ. Ankara: TTK Yay.
Kutluk, İbrahim (1989). Kınalı-zâde Hasan Çelebi: Tezkiretü’ş-Şu’arâ. Ankara: TTK Yay.
Olgun, İbrahim (1978). “Uzun Firdevsi ve Türkçeciliği”. Ömer Asım Aksoy Armağanı. Ankara: TDK Yay. 185-200.
Özbek Arslan, Necmiye (2019). Süleymân-nâme-i Kebîr 11., 12., 13. Ciltler (İnceleme-Metin). Doktora Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi.
Özyaşamış Şakar, Sezer (2003). Firdevsi-i Rumi’nin Süleymanname Yazması’nın (81. Cilt, 28 yk.) Bilimsel Yayını ve Üzerine Dil İncelemeleri. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.
Sami, Metin (2019). Firdevsî-i Rûmî'nin Süleymân-nâme'sinin 69. cildi (İnceleme-Tenkitli Metin). Yüksek Lisans Tezi. Nevşehir: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi.
Semiz, Ömer (2018). Firdevsî-i Rûmî’nin Süleymân-nâme’sinin 70. Cildi (İnceleme-Tenkitli Metin). Yüksek Lisans Tezi. Nevşehir: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi.
Sucu, Ahmet Özhan (2020). Firdevsî-i Rûmî Süleymân-nâme (67-68. Cilt) İnceleme-Tenkitli Metin-Dizin. Doktora Tezi. Kırıkkale: Kırıkkale Üniversitesi.
Şan, Aytan (2019). Firdevsî-i Rumî, Süleyman-Nâme (39. Cilt) İnceleme-Transkripsiyonlu Metin. Yüksek Lisans Tezi. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.
Şimşek, Yaşar (2013), Firdevsi-i Rumi, Süleyman-name-i Kebir (76. Cilt) Giriş, Ses Bilgisi, Tenkitli Metin, Sözlük. Yüksek Lisans Tezi. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi.
Tanyıldız, Ahmet (2005). Firdevsî-i Tavîl, Münazara-i Seyf ü Kalem (İnceleme, Metin, Sözlük). Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi.
Toksöz, Merve (2020). Firdevsî-i Rûmî’nin Süleymân-nâme-i Kebîr’i: 41. Cilt (İnceleme-Metin). Yüksek Lisans Tezi. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.
Tombak, Süleyman Anıl (2017). Firdevsî-i Rûmî’nin Süleymân-nâme’sinin 67. Cildi (İnceleme-Tenkitli Metin). Yüksek Lisans Tezi. Nevşehir: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
Türkmen, Fikret (2007). “Firdevsî-i Rûmî’nin Süleymân-nâme İsimli Eserinin Yazılışı ve Nüshaları”. Edebiyat ve Dil Yazıları: Mustafa İsen’e Armağan. Ankara: Grafiker Yay. 591-598.
Usta, Halil İbrahim (1995). Firdevsi-i Rumi, Süleyman-name-i Kebir (İnceleme-Metin-Sözlük). Doktora Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi.
Vanlı, Murat (2012). Firdevsî-i Rûmî, Süleymân-nâme-i Kebîr (8.-9. Ciltler) İnceleme-Metin. Yüksek Lisans Tezi. Erzincan: Erzincan Üniversitesi.
Atıf Bilgileri
Benzer Eserler
# | Madde | Yazar | Madde Yazarı | İşlem | ||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | KUTB-NÂME / KISSA-İ CEZÎRE-İ MİDİLLİ (FİRDEVSÎ) | Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî | Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ |
Görüntüle | ||
2 | DA'VET-NÂME (FİRDEVSÎ) | Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî | Prof. Dr. Fatma Büyükkarcı Yılmaz |
Görüntüle | ||
3 | MÜNÂZARA-İ SEYF Ü KALEM (FİRDEVSÎ) | Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî | Prof. Dr. Ahmet TANYILDIZ |
Görüntüle | ||
4 | KISSA-NÂME-İ SÜLEYMÂN ALEYHİSSELÂM / SÜLEYMÂN-NÂME-İ KEBÎR (74, 75 VE 76. CİLTLER) (FİRDEVSÎ) | Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî | Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ |
Görüntüle | ||
5 | SİLÂHŞOR-NÂME / MÜSELLAH-NÂME (FİRDEVSÎ) | Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî | Dr. Necmiye Özbek Arslan |
Görüntüle | ||
6 | SATRANÇ-NÂME-İ KEBÎR / ŞATRANÇ-NÂME-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) | Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî | Dr. Necmiye Özbek Arslan |
Görüntüle | ||
7 | TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) | Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî | Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş |
Görüntüle | ||
8 | HAYÂT U MEMÂT / HAYÂT-NÂME (FİRDEVSÎ) | Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî | Araş. Gör. Oğuzhan Et |
Görüntüle | ||
9 | MANZUM HÂCI BEKTÂŞ VELÎ VİLÂYET-NÂMESİ / VİLÂYET-NÂME-İ HÂCI BEKTÂŞ VELÎ-İ HORASÂNÎ (FİRDEVSÎ) | Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî | Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal |
Görüntüle | ||
10 | TEŞHÎSÜ’L-İNSÂN (FİRDEVSÎ) | Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî | Öğretmen Ece Ceylan |
Görüntüle | ||
11 | PEND-NÂME-İ EFLÂTUN (FİRDEVSÎ ?) | Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî | Dr. Necmiye Özbek Arslan |
Görüntüle | ||
12 | FİRÂSET-NÂME (FİRDEVSÎ) | Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî | Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ |
Görüntüle | ||
13 | SÜLEYMÂN-NÂME VÜ BELKÎS-NÂME / TECNÎSÂT VE SÜLEYMÂN-NÂME VÜ BELKÎS-NÂME / TECNÎSÂT-I SÜLEYMÂN-NÂME VÜ BELKÎS-NÂME (FİRDEVSÎ) | Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî | Öğretmen Ece Ceylan |
Görüntüle | ||
14 | HADÎS-İ AHSEN (FİRDEVSÎ) | Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî | Dr. Necmiye Özbek Arslan |
Görüntüle | ||
15 | HADÎKATÜ’L-HAKÂYIK / TUHFETÜ’L-HÂDÎ / HAKÂYIK-NÂME / HAKÎKAT-NÂME (FİRDEVSÎ) | Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî | Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ |
Görüntüle | ||
16 | CÂMASB-NÂME (ABDÎ) | Abdî, Mûsâ | Prof. Dr. Müjgân Çakır |
Görüntüle | ||
17 | TERCÜME-İ KASÎDE-İ BÜRDE (ABDURRAHÎM) | Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân | Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği |
Görüntüle | ||
18 | RİSÂLE Fİ’L-MEBDE’İ VE’L-MA’ÂD (ABDURRAHÎM) | Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân | Öğretmen Ece Ceylan |
Görüntüle | ||
19 | NEKÂVETÜ’L-EDVÂR (HÂCE ABDÜLAZÎZ) | Abdülazîz, Abdülkâdir-zâde, Hâce Abdülazîz, Usta Abdülazîz | Doç. Dr. Recep Uslu |
Görüntüle | ||
20 | DÎVÂN (ADLÎ) | Adlî, Sultân Bâyezîd-i Velî bin Fâtih Sultân Mehmed | Prof. Dr. YAVUZ BAYRAM |
Görüntüle | ||
21 | DÎVÂN-I TÜRKÎ (ADNÎ) | Adnî, Mahmûd Paşa | Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren |
Görüntüle | ||
22 | DÎVÂN-I FÂRİSÎ (ADNÎ) | Adnî, Mahmûd Paşa | Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren |
Görüntüle | ||
23 | DÎVÂN (ÂFİTÂBÎ) | Âfitâbî | Prof. Dr. Yunus KAPLAN |
Görüntüle | ||
24 | DÎVÂN (ÂHÎ) | Âhî, Benli Hasan, Dilsiz Dânişmend | Doç. Dr. Osman Kufacı |
Görüntüle | ||
25 | HÜSREV Ü ŞÎRÎN (ÂHÎ) | Âhî, Benli Hasan, Dilsiz Dânişmend | Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal |
Görüntüle |