SÜLEYMAN-NÂME/FÜTÛHÂT-I SÜLEYMÂNİYYE (HARÎRÎ)
gazavâtnâme
Harîrî, Abdü’l-celîl Efendi (d. ?/? - ö. ?/1537'den sonra)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Süleymân-nâme, Harîrî mahlasını kullanan, tarih ve muammalarıyla tanınan Kastamonulu Abdülcelîl Efendi’nin Kanûnî Sultan Süleyman’ın seferlerini ve zaferlerini anlattığı eseri. Eser bazı kaynaklarda Süleymân-nâme bazı kaynaklarda ise Fütûhât-ı Süleymâniyye olarak adlandırılmaktadır.

Kanunî Sultan Süleyman’ın hayatı etrafında telif edilen Süleymân-nâmeler Sultan’ın tahta cülûs ettiği dönemden ölümüne kadar olan safhayı ya da belli bir bölümünde geçen olayları anlatmaktadır (Alper 2014: 147). Süleymân-nâmelerin bazıları Kanûnî döneminin belli seferlerini konu alırken (Mahremî’nin Süleymân-nâme’si, Senâî’nin Süleymân-nâme (Süleymâniyye, Fütûhât-ı Sultan Süleymân), Eyyûbî’nin Süleymân-nâme’si) bazıları ise Kanunî’nin tahta çıkışından itibaren bütün dönemi ihtiva eden eserlerdir (Bostan Çelebi’nin, Süleymân-nâme’si, Matrakçı Nasuh’un Süleymân-nâme’si, Gubârî Kireççizâde Mahmud Çelebi b. Ahmed Çelebi, Süleymân-nâme’si gibi). Harîrî’nin eseri de Kanûnî dönemindeki zaferleri konu alması sebebiyle birinci türdeki Süleymân-nâmeler’e dâhildir.

Levend (2000: 67) Gazavât-nâmeler ve Mihaloğlu Ali Bey’in Gazavât-nâmesi adlı eserinde müellifle eserin adının, Latifî’nin Tezkiretü'ş-Şu'arâ ve Tabsıratü'n-Nuzamâ’sında ve Kâtip Çelebi’nin Keşfü’z-Zünûn’unda (Târih-i âl-i ‘Osmân maddesi) geçtiği bilgisini vermektedir.

Süleymân-nâme veya Fütûhât-ı Süleymâniyye adıyla biyografik ve bibliyografik kaynaklarda rastlanılan bu eserin nüshasına henüz ulaşılamamıştır.

Müellifin biyografisi için bk. “Harîrî, Abdü’l-celîl Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hariri-abdulcelil-efendi 


Kaynakça


Akgün, Murat (2008). Harirî Abdülcelil Efendi’nin Ferahat-nâmesi (Transkripsiyon ve Değerlendirme). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Alper, Kadir (2014). "Türk Edebiyatında Süleymân-nâmeler". Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic 9 (7): 147-163.

Canım, Rıdvan (2018). Latîfî, Tezkiretü’ş-Şu’arâ ve Tabsıratü’n-Nuzamâ (Tenkitli Metin). Ankara: KTB Yay.

Kâtip Çelebi (2007). Keşfü’z-Zunûn An Esâmi’l-Kütübi ve’l-Fünûn III. Çev. Rüştü Balcı. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yay.

Levend, Âgâh Sırrı (2000). Gazâvât-nâmeler ve Mihaloğlu Ali Bey’in Gazâvât-nâmesi. Ankara: TTK Basımevi.

Mehmed Süreyya (1996). Sicill-i Osmanî. C.III. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yay.

Sağırlı, Abdurrahman (2010). “Süleymannâme”. İslâm Ansiklopedisi. C. XXXVIII. İstanbul: TDV Yay. 124-127.

Atıf Bilgileri


Gülmez, Mevlüt. "SÜLEYMAN-NÂME/FÜTÛHÂT-I SÜLEYMÂNİYYE (HARÎRÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/suleyman-name-futuhat-i-suleymaniyye-hariri. [Erişim Tarihi: 03 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 FERAHAT-NÂME (HARÎRÎ) Harîrî Abdülcelil Efendi Dr. SONAY ÜNAL
Görüntüle
2 UMDETÜ'L-VESÂYÂ/ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH (HARÎRÎ) Harîrî Abdü’l-celîl Efendi Doç. Dr. Mevlüt Gülmez
Görüntüle
3 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
4 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
5 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
6 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
7 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
8 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
9 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
10 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
11 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
12 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle