SÜLEYMÂN-NÂME (AZÎZÎ, KARAÇELEBİ-ZÂDE)
Osmanlı tarihi
Azîzî, Karaçelebi-zâde Abdülazîz Efendi (d. 1000/1592 - ö. 1068/1658)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Kara Çelebi-zâde Abdülazîz Efendi tarafından yazılmış, Kanuni Sultan Süleyman’ın 1520’de babası Yavuz Sultan Selim’in vefatı üzerine Manisa’dan İstanbul’a gelip tahta çıkmasından 1566’daki Zigetvar Seferi’ndeki vefatına kadar geçen sürede sefer, fetih, isyan, imar, iskân vb. faaliyetlerini anlatan mensur bir tarih kitabı. Tarih, edebiyat ve dinî ilimler sahasında birçok kitap kaleme alan Kara Çelebi-zâde Abdülaziz Efendi, bu kitabını Hoca Sa’deddin Efendi’nin Tâcü’t-Tevârîh’ine zeyil olarak yazmıştır. Müstakil bir ismi olmayan esere müstensihler, katalog hazırlayanlar ve eserden bahseden ilmî kaynaklar muhtevasından hareketle Süleymân-nâme adını vermişlerdir.

Süleymân-nâme’nin yazım tarihi net olarak bilinmese de Sultan IV. Murad devrinin başlarında 1623-27 yılları arasında yazıldığı tahmin edilmektedir. Kara Çelebi-zâde Abdülaziz Efendi’nin eseri Süleymân-nâmeler arasında Kanuni Sultan Süleyman’ın saltanatının tamamını bahis konusu edinen yegâne eser olarak dikkat çekmektedir. Ayrıca bu kitap XVII. asırda yazılmış tek Süleymân-nâme’dir. Sultan IV. Murad’a ithaf edilen eser “makale” adı verilen yirmi beş bölümden meydana gelmektedir. Bu bölümlerde sırasıyla padişahın cülus için Manisa’dan İstanbul’a gelmesi; Memlûk emiri Cânbird-i Gazâlî’nin isyanı; Belgrad Seferi; Rodos Seferi; Mısır beylerbeyi Ahmed Paşa’nın isyanı; Şehzâde Selim’in doğumu; Mohaç Seferi ve Macar kralının öldürülmesi; Anadolu’daki iç isyanların bastırılması; Peç Seferi; Şehzâde Selim ve ağabeylerinin sünnet düğünleri; Avusturya kralı Ferdinand’ın yenilmesi; Bağdat’ın fethi; Korfu Seferi; elden çıkan Bağdat’ın ikinci kez fethedilmesi; Ferdinand’ın Budin’i işgal girişimi; İstolnibelgrad ve Estergon kalelerinin fethi; Şah Tahmasb’ın kardeşi Elkas Mirzâ’nın Osmanlı’ya sığınması; Tımışvar’ın fethi; Doğu Seferi; Şehzâde Selim ile Şehzâde Bâyezit’in Konya’da çarpışması; Zigetvar Kalesi kuşatması ve padişahın vefatı; sultanın yaptırdığı cami, medrese, köprü, imaret vb. hayır eserleri; sultanın şehzâdeleri; sadrazamların biyografileri; saltanat süresince ömür sürmüş meşhur bilginlerin hâl tercümeleri anlatılmaktadır. Kitabın son bölümü tezyîl edilen Tâcü’t-Tevârîh’te olduğu gibi devrin âlimlerinin biyografilerine ayrılmıştır.

Yazar eserinde kullandığı kaynakları bildirmese de başta kendinden evvel yazılmış Süleymân-nâmeler, bazı tarih kitapları ve biyografik eserlerden istifade etmiştir. Vefeyât kısmında hâl tercümelerine yer verdiği âlimlerin önemli bir kısmı Taşköprî-zâde’nin Şakâ’iku’n-Nu‘mâniyye’sindeki biyografilerle benzerlik taşımaktadır. Dil ve üslubu, eserin kaleme alındığı zamanda revaçta olan Veysî-Nergisî tarzına çok yakın yer yer süslü ve ağdalıdır. İçinde Arapça, Farsça ve Türkçe yüzlerce beyitlik şiir örneğinin bulunduğu eser, yazıldığı devirde ve sonrasında beğenilerek okunmuş; Şeyhülislâm Yahya Efendi, Ganî-zâde Nâdirî, Azmî-zâde Hâletî ve Rumeli kazaskeri Biber Biraderi Hasan Efendi tarafından esere takrîz yazılmıştır. Süleymân-nâme, kendisine takrîz yazılmış ilk tarih kitabıdır.

Müellif hattı elimizde bulunmasa da günümüze erişmiş elli civarında yazma nüshası bulunan eser, Mısır’da Bulak Matbaası’nda da basılmıştır.

Yazarın biyografisi için bk. "Azîzî, Karaçelebi-zâde Abdülaziz Efendi." Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/azizi-abdulaziz 

Eserden Örnekler


İhtimâl-i gulüvv-i ‘âmı def‘ ve zünûn u evhâmı ref‘ içün ber-vech-i mütenâsib terfî‘-i merâtib ve tevcîh-i menâsıb idüp bi-lutfihi te‘âlâ nahl-i bâlâ-keş-i vücûd-ı bih-bûd-ı sultânî girânbâr-ı marazdan âzâde olmışdur diyü etibbâya hila‘-i husrevânî ihsân olındı. Rûmili beglerbegisi Ahmed Paşa’nun havsalası güncâyiş-pezîr-i nakdîne-i esrâr-ı saltanat olmayup me-bâdâ bu sırr-ı mütehattimü’l-ahfâyı izhâr itmek ile iş‘âl itdügi nâ’ire-i fesâd âb-ı tâb-ı tedbîr ile intifâ-pezîr olmaya diyü ber-vech-i isti‘câl Edrine’yi muhâfaza nâmıyla mu‘asker-i fîrûzı isrden tard u ib‘âd olınup nesîm-i zafer-şemîmden sultân-ı heft-iklîm hazretlerinün makdem-i şeref-tev’emleri haberine intizâr üzre ol merzbûm-ı şûmda darb-ı tavîle ârâm u karâr itdiler. Mezbûr Süleymân Aga esb-i bâd-pây-i bâdiye-peymâya havâle-i tâziyâne-i ikdâm idüp bâd-ı bahâr u nesîm-i ezhârdan müste‘âr îlgâr ile öyle gitdi ki eger murg-ı vehm ü hayâl nesr-i tâ’irden isti‘âre-i perr ü bâl eylese sâyesiyle hem-pâ olmak degül karasın görmek ne ihtimâl idi. Pençe-i tîg-ı hûn-bâr leff-i tûmâr-ı i‘mâr-ı ‘adû-yı bed-tebâr itdügi gibi kat‘-ı menâzil-i dûr u dırâz ve tayy-ı merâhil-i nişîb ü firâz idüp bir rûz-ı fîrûzda Magnisa’ya vâsıl ve şeref-i takbîl-i rikâb-ı sa‘âdet-intisâba nâ’il oldı. Vesâtet-i mukarribân birle tercemân-ı esrâr-ı ‘ibret-âsâr olup kân-ı gevher-i sırr-ı mektûm olan ol mektûb-ı mahtûm mevzû‘-ı tabakçe-i ‘arz olıcak zebân-ı hamâme-i nâmeden mühr-i sükût ber-taraf olup meclis-i hümâyûn-ı sultânîde nagmeye ser-âgâz ve rûy-ı esrâr-ı nühüfteden hicâb-ı ihticâbı bâz eyledi. Bi-emri’llâhi te‘âlâ vâlid-i büzürgvârlarınun der-âgûş-ı miyân-ı zîbâ-yı rabbâtü’l-hicâl-i dârü’s-selâm ve nûş-ı rahîk-ı mahtûm-ı miskiyyü’l-hitâm içün ‘âzim-i huld-i berîn olup ol sultân-ı ‘illiyyîn-mekân hazretlerinün şehbâz-ı bülend-pervâz-ı rûh-ı pür-fütûhları şâhsâr-ı ravza-i Rıdvân’da melâ’ike-i ûlâ-ecniha birle dem-sâz u hem-pervâz oldugı haber-i vahşet-eseri muhât-ı ‘ilm-i ‘âlem-ârâları olıcak ber-muktezâ-yı ‘alâka-i übüvvet ü nübüvvet bî-ihtiyâr pençe-endûh u gam birle mânend-i ceyb-i subh ve dâmen-i şafak-ı çâk-i girîbân ıstıbâr idüp kânûn-ı derûndan muka‘‘ar-ı şîşe-i dimâgına su‘ûd iden dûd-ı şerer-âlûd-ı ıztırâb u elem te’sîri ile katarât-ı eşk safha-i ruhsâr-ı tâbdârlarında perîşân oldı. (İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY 3117, vr. 7a-7b.)

Kaynakça


Alî Hilmî el-Dağıstânî (1306). Fihristü’l-kütübi’t-Türkiyye el-Mevcûdetü bi’l-Kütübhâneti’l-hidiviyye. Kahire: Matbaatü’l-Osmâniyye.

Dağlı, Yücel vd. (2001). Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi Yazmalar Kataloğu. İstanbul: YKY.

Ekinci, Ramazan (2018). Şeyhî’nin Şakâ’ik Zeyli, Şeyhî Mehmed Efendi, Vekâyi‘u’l-fuzalâ. İstanbul: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yay.

Flügel, Gustav (1865-67). Die Arabischen, Persischen und Türkischen Handschriften der Kaiserlich Königlichen Bibliothek zu Wien, I-III. Wien.

Gür, Nagihan (2014). Klasik Türk Edebiyatında Takriz. Doktora Tezi. Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi.

Karatay, Fehmi Ethem (1961). Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi Türkçe Yazmalar Kataloğu. İstanbul.

Kaya, Nevzat (2001). “Karaçelebizade Abdülaziz Efendi.” İslam Ansiklopedisi. C. 24. İstanbul: TDV Yay. 381-383.

Komisyon (1987). Fihrisü’l-Mahtûtati’t-Türkiyye el-Osmâniyye elletî iktinethâ Dârü’l-Kütübi’l-Kavmiyye münzü âm 1870 hattâ nihâye 1980 m.

Özcan, Abdülkadir (2006) “Kanuni Sultan Süleyman Devri Tarih Yazıcılığı ve Literatürü.” Prof. Dr. Mübahat S. Kütükoğlu’na Armağan. (ed. Zeynep Tarım Ertuğ). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yay.

Sağırlı, Abdurrahman (2010). “Süleymânnâme.”  İslam Ansiklopedisi. C. 38. İstanbul: TDV Yay.124-127.

Severcan, Şerafettin (1999). “Süleymannâmeler.” Osmanlı. Ankara: Yeni Türkiye Yay. 301-317.

Yılmaz, Kadri Hüsnü (2017). Türk Edebiyatında Süleymân-nâmeler ve Hâkî Efendi’nin Süleymân-nâmesi. Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


Ekinci, Ramazan. "SÜLEYMÂN-NÂME (AZÎZÎ, KARAÇELEBİ-ZÂDE)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/suleyman-name-azizi-karacelebi-zade-abdulaziz-efendi. [Erişim Tarihi: 05 Aralık 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂNÇE (AZÎZÎ, KARAÇELEBİ-ZÂDE ABDÜLAZÎZ EFENDİ) Azîzî, Karaçelebi-zâde Abdülazîz Efendi Dr. Öğr. Üyesi Bekir Belenkuyu
Görüntüle
2 RAVZATÜ’L-EBRÂR ZEYLİ (KARAÇELEBİ-ZÂDE ABDÜLAZîZ EFENDİ) Azîzî, Karaçelebi-zâde Abdülazîz Efendi Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Benli
Görüntüle
3 GÜLŞEN-i NİYAZ (AZÎZÎ, KARAÇELEBİ-ZÂDE ABDÜLAZÎZ EFENDİ) Azîzî, Karaçelebi-zâde Abdülaziz Efendi Dr. Öğr. Üyesi Bekir Belenkuyu
Görüntüle
4 MİR’ÂTÜ’S-SAFÂ (KARAÇELEBİ-ZÂDE ABDÜLAZÎZ EFENDİ) Karaçelebi-zâde Abdülazîz Efendi Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Benli
Görüntüle
5 ZAFER-NÂME /TÂRÎHÇE-İ FETH-İ REVÂN VE BAĞDÂD (AZÎZÎ, KARAÇELEBİ-ZÂDE ABDÜLAZÎZ EFENDİ) Azîzî, Kara Çelebi-zâde Abdülazîz Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Benli
Görüntüle
6 LEMEZÂT-I HULVİYYE EZ LEMEÂT-I ULVİYYE (MAHMUD CEMALEDDİN HULVÎ) Mahmud Cemaleddin el-Hulvî Diğer Özlem Şamlı
Görüntüle
7 AHBÂRÜ’L-'İBER (ZA’ÎFÎ, MUHAMMED) Za'îfî, Muhammed Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
8 KIRK HADİS TERCÜMESİ (FEYZÎ-İ KEFEVÎ) Feyzî-i Kefevî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
9 ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH VE UMDETÜ'T-TEVÂRÎH (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
10 RÂZ-NÂME FÎ MENÂKIBİ'L-ULEMÂ VE'L-MEŞÂYİH VE'L-FUZELÂ (KEFEVÎ HÜSEYİN) Kefevî, Hüseyin ismail Aksoyak
Görüntüle
11 ES-SEYFÜ'L-MESLÛLÜ FÎ ŞERHİ'R-RESÛLİ (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafa b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
12 HADÎS-İ ŞERÎFLER MECMUASI (MUSTAFÂ b. BÂLÎ) Mustafâ b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
13 HÂŞİYE ALÂ ŞERHİ MİFTÂH (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafâ bin Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
14 TUHFE-İ ŞEMSÎ (ŞEMSÎ) Şemsî, İsfendiyar-zâde Şemsî Ahmed Paşa Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
15 KARAMAN-NÂME (ŞİKÂRÎ) Şikârî Araş. Gör. Mizan Coşkun Özgür
Görüntüle