SÜHA DERGİSİ (MEHMED HAYRİ BEY)
mecmua
Mehmed Hayri Bey, Rusçuklu (d. ?/1855 - ö. ?/1909)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Rusçuklu Mehmed Hayri Bey’in İstanbul’da dört sayı olarak çıkardığı ve yardımcı yazarlığını Muallim Naci’nin yaptığı mecmua. “Siyasetden başka her şeyden bahseder” başlığının yer aldığı dergide, şair yazdıklarını kusurlu bulsa da bu yazılarıyla vatan evlatlarına hizmet etmeyi amaçladığını söyler. Mehmed Hayri, dergiye matbuat âleminde müşahade edilemeyecek derecede küçük olduğu için küçük yıldız manasında “Sühâ” adını verdiği ifade etmiştir.

Müellif, ilk sayıda kendisinin ve Muallim Naci’nin bir şiirine yer vermiş ve Bağdatlı Ruhî’yi tanıtan bir yazı kaleme almıştır. Mehmed Hayri, daha sonra “Cam” hakkında genel bilgilere, Hz. Ali’ye isnat edilen iki kıtaya, Hâfız-ı Şirâzî’nin bir beytine ve atama yazısına yer vermiştir. İkinci sayıda Muallim Naci’nin bir şiirini neşreden şair, Fuzûlî hakkında bilgi vermiş, “Ba‘z-ı Ebyât” başlığı altında seçme beyitleri sıralamıştır. Derginin bu sayısında son olarak “Fıkra-i Târîhiye”, “Varaka” ve “Latîfe” başlıklı yazılar bulunmaktadır.

Rusçuklu Hayri, üçüncü sayıda Muallim Naci’nin bir yazısını, kendi gazelini, “Ba‘z-ı Cümel ü Ebyât” başlığı altında veciz ifade ve beyitleri sunmuştur. Son olarak “Garîb Bir Fıkra-i Târîhiye”, “Bir Zarif Uşak” yazısına yer vermiştir. Hayri, derginin tespit edilen son sayısında İsmail Paşazade Hakkı’nın kasidesini, “Ba‘z-ı Malûmât-ı Coğrafiye”, “Şeker”, “Varaka” başlıklı yazıları, “Ba‘z-ı Ebyât” başlığında seçme beyitleri ve Naci’nin bir gazelini neşretmiştir. 

Süha Mecmuası, 1300/1882-1883 yılında Mahmud Bey Matbaasında basılmıştır. Derginin yapılan kaynak taramaları sonucunda dört sayısına ulaşılmıştır.

Müellifin biyografisi için bk. "Mehmed Hayri Bey, Rusçuklu". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/mehmed-hayri-bey-ruscuklu 

Eserden Örnekler



Kaynakça


Akın, Mehmet (2016). Rusçuklu M. Hayri’nin Belâgat’i (İnceleme-Metin-Terimler Dizini). Yüksek Lisans Tezi. Malatya: İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Huyugüzel, Ömer Faruk (2000). İzmir Fikir ve Sanat Adamları (1850-1950). Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.

İpek, Muhammed Resul (2021). Rusçuklu Mehmed Hayrî’nin Türkçe Kasîde-i Bürde Şerhi “Hediyye” (İnceleme-Metin-Dizin). Kırklareli: Kırklareli Üniversitesi. 

Kılıç, Filiz–Bülbül, Tuncay (2007). “Bulgaristan Doğumlu Divan Şairleri”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, (43): 49-66.

Koyuncu, Fatih (2015). “Son Dönem Osmanlı Âlim ve Ediplerinden Rusçuklu Mehmed Hayri ve Siyer-i Fârûk İsimli Eseri”. Turkish Studies, 10 (16): 897-922.

Rusçuklu Mehmed Hayri (1300/1882-1883), Sühâ, Cüz 1-4, İstanbul: Mahmud Bey Matbaası.

Atıf Bilgileri


Koyuncu, Fatih. "SÜHA DERGİSİ (MEHMED HAYRİ BEY)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/suha-dergisi-mehmed-hayri-bey. [Erişim Tarihi: 24 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TÜRKÇE KASÎDE-İ BÜRDE ŞERHİ-HEDİYYE (MEHMED HAYRİ BEY) Mehmed Hayri Bey, Rusçuklu Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Doç. Dr. Hamza KOÇ
Görüntüle
2 TÜRKÇE AVÂMİL TUHFESİ (MEHMED HAYRİ BEY) Mehmed Hayri Bey, Rusçuklu Doç. Dr. Fatih Koyuncu
Görüntüle
3 SİYER-İ FÂRUK (MEHMED HAYRİ BEY) Mehmed Hayri Bey, Rusçuklu Doç. Dr. Fatih Koyuncu
Görüntüle
4 BELÂGAT (MEHMED HAYRİ BEY) Mehmed Hayri Bey, Rusçuklu Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
5 HEDİYYETÜ'L-İHVÂN (MEHMED HAYRİ BEY) Mehmed Hayri Bey, Rusçuklu Dr. Öğr. Üyesi ERDOĞAN TAŞTAN
Görüntüle
6 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
7 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
8 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
9 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
10 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
11 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
12 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
13 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
14 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
15 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle