SUBHATÜ'L-EBRÂR ŞERHİ (ŞEM'Î)
şerh
Şem'î, Mustafa (d.?/?-ö. 1009/1602'den sonra)

ISBN: 978-9944-237-87-1



Molla Câmî’nin (ö.1492) Heft Evreng adlı külliyatı içerisinde yer alan Subhatü’l-Ebrâr mesnevisine Şem'î Mustafa tarafından yapılan şerh. Amelî ahlak ve tasavvuf konulu bir mesnevi olan Subhatü’l-Ebrâr, ıkd olarak adlandırılan 40 bölümden oluşur. Dinî-ahlâkî ve tasavvufî mevzuların ele alındığı ıkd adı verilen bu bölümlerin her biri ayrıca bir hikâyeyle örneklendirilmiştir (Kırlangıç 2011: 17-18). Subhatü’l-Ebrâr Şerhi ise Anadolu sahasında Şem‘î Mustafa Efendi tarafından Câmî’nin bu mesnevisine yazılmış tek şerh olma özelliğini taşır.

Şem‘î, 1600 yılında Bâbüssaâde ağası Gazanfer Ağa (ö.1603) adına yazdığı eserinin giriş kısmında münacat, naat, ehl-i beyt övgüsü, sebeb-i şerh ve Gazanfer Ağa övgüsüne yer vermiş sonrasında Subhatü’l-Ebrâr’ı şerhe başlamıştır. Şem‘î’nin bu mesnevisinde benimsediği şerh yöntemi, diğer şerhleriyle aynı çizgidedir. Muhtasar şerh yolunu izleyen ve şerhten ziyade tercümeye yakın duran Şem‘î, geleneksel şerh yöntemine ait unsurları kullanmakla birlikte pratikte değişiklikler yapmıştır. Nitekim hem, tercüme, şerh, sözcük bilgisi ve gramer bilgisi şeklinde bir dizilim benimseyerek sıralama açısından, hem de klasik şerh metoduna ait unsurların tamamını eserinde uygulamayarak kendisine özgü bir değişikliğe gitmiştir. Şarih, yaptığı şerhi daha açıklayıcı ve anlaşılır kılmak amacıyla şiir örnekleri, atasözleri, kelâm-ı kibâr, sûfî sözleri, dua, ayet ve hadis gibi unsurlardan da istifade etmiştir. Şem‘î’nin hemen bütün şerhlerinde yaşadığı dönemin sosyal, siyasi, iktisadi ve ilmi yapısına dair malumat aktardığı görülür. Subhatü’l-Ebrâr Şerhi’nde yeri geldikçe kendisi hakkında bilgi vermiş, dönemin ilim dünyası ve sorunlarına değinmiştir. Bu bağlamda ulema adı altında faaliyet gösteren mütekebbir cahilleri, Seyyid Şerif el-Cürcânî’nin (ö. 1413) Sa‘deddin el-Teftâzânî (ö.1390) ile yaptığı ilmî münazaralardan hareketle tenkit etmiştir. Diğer eserlerinden de söz eden şarih, cahil kâtiplerden dolayı eserlerinin haksız yere eleştirildiğini, eserleriyle ilgili tenkitte bulunmadan evvel kendi hattıyla yazılmış nüshalara bakılmasını salık verenlere hayır duada bulunmuştur (Öztürk 2011).

Subhatü’l-Ebrâr Şerhi’nin 11’i yurt içi, 4’ü yurt dışı kütüphanelerinde olmak üzere toplam 15 nüshası mevcuttur. Eser üzerine bir doktora tezi (Gök 2011) hazırlanmıştır.

Şarihin biyografisi için bkz. “Şem‘î, Mustafa”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/semi-mustafa 


Eserden Örnekler


Kİ DER-ÎN BEYÂN U BÜRHÂN (5) HEME ZEBÂN-ÂVERÂN YEKSÂNEND Ü HEME BÎ-ZEBÂNÂN YEK-ZEBÂN

Ki bu beyān u bürhânda cemîʿ-i (6) zebân-âverler yeksân u birdür ve cemîʿ-i bî-zebânlar yek-zebân u müttefikdür. Zebân-âverândan murâd (7) sâhib-nutk olanlardur, bîzebânândan murâd hayvânâtdur [bürhân delîl-i ʿakl].

            Ey der-în bütkede-i tabʿ-firîb (8)

Ey bu tabʿı aldayıcı bütkedede

            Bürde gavgâ-yı bütān ez-tü şikîb

Bütlerün gavgâsı senden (9) sabrı iletmiş yaʿnî bî-sabr eylemiş. Bütkede mey-hāne maʿnâsınadur, bütândan murâd mümkinâtdur [şikîb sabr]. (10)     

            Tabʿ-râ bend-i hıred ber-pâ nih

Akl kayd u bendin tabʿun ayağı üzre ko yaʿnî ʿaklunı ey tabʿun (11) zebûnı olmış kimse tabʿuna karîn eyle tâ ki tabʿun hükmi mahv u münʿadim ola. 

            Pây endîşe (12) der-în gavgâ nih

Baʿdezalik bu gavgâya akl ayağını ko yaʿnî tabʿuna tâbiʿ olma cemîʿ-i husûsı (13) aklla eyle  (Gök 2014: 415-416).

Kaynakça


Gök, Taner (2014). Şem‘î Şem‘ullâh ve Şerh-i Subhatü’l-Ebrâr’ı (İnceleme-Tenkitli Metin). Doktora Tezi. Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi.

Kâtib Çelebi (2007). Keşfü’z-Zunûn. Çev. Rüştü Balcı. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yay.

Kırlangıç, Hicabi (hzl.)(1989). Câmî’nin Subhatü’l-Ebrâr Mesnevisi ve Çevirisi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi.

Kırlangıç, Hicabi (2011). İyilerin Tesbihi (Subhatu’l-Ebrâr). İstanbul: Kurtuba Kitap.

Öztürk, Şeyda (2011). Şem‘î Efendi ve Mesnevî Şerhi. İstanbul: İsam Yay. 

Atıf Bilgileri


Erzen, Mehmet Halil. "SUBHATÜ'L-EBRÂR ŞERHİ (ŞEM'Î)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/subhatul-ebrar-serhi. [Erişim Tarihi: 15 Ocak 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 ŞERH-İ MANTIKU'T-TAYR (ŞEM'Î MUSTAFA) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. Muhittin Turan
Görüntüle
2 MESNEVÎ ŞERHİ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. tolga öntürk
Görüntüle
3 ŞERH-İ DÎVÂN-I HÂFIZ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Dr. Öğr. Üyesi MUHAMMET İNCE
Görüntüle
4 GÜLİSTAN ŞERHİ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Dr. Öğr. Üyesi MUHAMMET İNCE
Görüntüle
5 ŞERH-İ BAHÂRİSTÂN (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Dr. Öğr. Üyesi Songül Karaca
Görüntüle
6 ŞERH-İ PEND-NÂME/SA'ÂDET-NÂME/TERCEME-İ PEND-NÂME (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Dr. Öğr. Üyesi deva Özder
Görüntüle
7 MAHZENÜ'L-ESRÂR ŞERHİ (ŞEM'İ) Şem'î, Mustafa Prof. Dr. Mahmut Kaplan
Görüntüle
8 BÛSTAN ŞERHİ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. Mehmet Halil Erzen
Görüntüle
9 TUHFETÜ'L-AHRÂR ŞERHİ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. Mehmet Halil Erzen
Görüntüle
10 TUHFETÜ'L-ÂŞIKÎN (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. Mehmet Nuri Çınarcı
Görüntüle
11 ŞERH-İ DÎVÂN-I ŞÂHÎ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. Mehmet Nuri Çınarcı
Görüntüle
12 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
13 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
14 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
15 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
16 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
17 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
18 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
19 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
20 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
21 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle