SON SALON VE AŞK (MUSTAFA REŞİT)
roman
Mustafa Reşit (d. 1861-ö. 7 Eylül 1936)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Mustafa Reşit’in yüksek zümre topluluklarının salon yaşantılarını ele aldığı roman. Yazar, faziletin yok sayıldığı salon hayatında yüksek zümrenin önceliklerini menfi bir bakış açısıyla yansıtır. Zenginlik ile fakirliğin, fazilet ile düşkünlüğün kıyaslandığı eserin şahıs kadrosunu Beyoğlu çevresinde yaşayan yabancılar oluşturur. Yazar, romanın “Kable’ş-şurû’” başlığını taşıyan giriş bölümünde olay örgüsünün kendi müşahede ve kurgusu olmadığını ifade eder. Kontes (F..), bir sohbet esnasında Mustafa Reşit’e on dokuzuncu asır romancıların insanlık hallerini tasvir ederken realiteden uzaklaştıklarını, yüksek zümrenin salon hayatında saf ve faziletli aşkların yaşandığına dair tasavvur ve tasvirlerin hakikat karşısında gülünç olduğunu açıklar. Aşk duygusunun salonların atmosferinde yaşama kudretini kaybettiğini ifade eden kadın, bu mekânlarda kararlaştırılan izdivaçların nadir olarak saf bir aşkla gerçekleştirildiğini, gönül ilişkilerinde genellikle servet meselelerinin ön planda olduğunu bildirip yazara bu hususta yaşanmış bir vakayı nakletmek istediğini söyler. Anlattığı olay bir gün yazıya aktarılacak olursa adının “Son Salon ve Aşk” olmasını ister.

Fransa’da dünyaya gelen Lui, on yaşına kadar yoksul bir hayat sürdükten sonra, yıllar önce babasının iyilik yaptığı bir tacir tarafından himaye edilir.  Paris'te eğitimini tamamlayıp İstanbul’da bir mektepte öğretmen olan Lui’nin Paris hayatındaki tek eğlencesi tiyatrolardır; şehrin çeşitli eğlencelerine yabancı kalarak faziletli bir gençlik geçirip Beyoğlu’ndaki mektebe muallim olarak atandıktan sonra hem merak duygusu hem de çevresinin etkisi ile salon eğlencelerine dahil olmaya başlar. Lui’nin iştirak ettiği ilk salon, maddi ve manevi açıdan on dokuzuncu asrın son salonlarına benzetilir.  Salon sahibesi Madam Terez’in, kırk beşinci doğum günü için tertip ettirdiği toplantıda alkol ve eğlence hakimdir. Cüretkar davranış ve diyaloglar salon topluluğu arasında oldukça doğal karşılanırken fazilet sahibi olmak alaya alınır. Tüm bunlar Lui’yi rahatsız etse de salon sahibi Madam Terez’in kızı Matmazel Selest ile tanışıp genç kıza âşık olur.  Madam Terez’den iltifat gören Lui, Matmazel Selest’in de kendisinden hoşlandığını düşünerek salon sahibesinin teklifini kabul edip salı günleri düzenlenen toplantılara devam eder. 

Yüksek zümrenin bakış açısına göre insanların kıymeti sadece servet ve mevkilerine göre takdir edildiği için salon toplantılarına katılan hiç kimse Lui ile münasebet kurmak istemez; genç muallim tüm vaktini bir köşede Matmazel Selest'i beklemekle geçirir. Şairlik vasfına da sahip olan Lui, kaleme aldığı bir şiirle hem Selest’in güzelliğini övmek hem de kalbini ona açmak ister. Matmazel Selest ise bir şairin dehasına nail olmak için işvelerini artırıp Lui’nin kendisine evlilik teklifinde bulunmasını sağlasa da bu teklifi oldukça soğuk karşılayıp izdivaçları hakkındaki kararın Madam Terez’e sorulması söyler. Madam Terez’in bakış açısı salon zümresinin maddiyata dayanan toplumsal sınıf ayrımını yansıtır; kızının evleneceği kişinin kendi derecesinde veya kendisinden yüksek olması gerektiğini vurgulayan kadın, Lui’nin izdivaç teklifini hakaret sayar. Yaşadığı hayal kırıklığı nedeniyle üç ay salon eğlencelerinden uzaklaşan Lui, Madam Terez’in davetiyle  salona geri döner. Madam, Lui’den özür dileyerek Matmazel Selest’in kendisiyle evliliğe hazır olduğunu, servetinin yarısını Mösyo Lui’ye vermek istediğini söyler. Bir hafta içinde evlenmeleri kararlaştırılan çiftin düğün için hazırlık yaptıkları esnada Lui, dostu Muallim Şarl'dan Matmazel Selest’in  kendini zengin bir kont olarak tanıtan bir otel hizmetçisi tarafından iğfal edildiğini, hamile olduğunu öğrenir. Salon zümresi arasında Lui’yi seven tek kişi Matmazel Selest’in hocası Muallime Şarlot’tur. Matmazel Selest ile evlenmekten vazgeçen Lui, aşk acısı çeken Muallime Şarlot ile evlenir. 

Ma’lûmat Kütüphânesi’nde yer alan eser, 1899 yılında Ma‘lûmat-Tâhir Bey Matbaası’nda basılmış olup, ta‘b ve nâşiri “Malûmat ve Servet gazeteleri sâhib-i imtiyâzı Es-Seyyid Mehmed Tâhir”dir. Altı bölüm, 47 sayfadan oluşan eserin üçüncü sayfasında Mustafa Reşit’in bir fotoğrafı bulunmaktadır. Roman, 2014 yılında Eray Destegül tarafından Latin harflerine aktarmıştır.

Yazarın biyografisi için bk. "Mustafa Reşit". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/mustafa-resit  

Eserden Örnekler


[Kalbe’ş-şuru‘] i’tirafa mecbûrum ki bu hikâyenin mevzû‘u müşâhede-i gamdan olmadığı gibi muhayyelemden de değildir. Bundaki müdâhalem zabtından, ya‘ni kâğıda naklinden ibarettir:

Bir gün Kontes (F...) ile romanlardan bahsediyorduk. Otuz yaşını henüz tecâvüz etmemiş olan bu kadın bir edîbe-i kâmile olduğu gibi pek müşkül-pesent bir münekkidedir.

Garbın birkaç lisânında yazılmış ne kadar âsâr-ı mühimme-i edebiyye varsa cümlesini tedkîk etmiştir. Bâhusûs okumadığı roman kalmamıştır. Netîce-i mübâhasede dedi ki:                            

(Romancıların çoğu öyle hâller tasvîr ediyor ki ahvâl-i hâzıra-i beşeriyye ile kâbil-i tatbîk değil.. Asrımızın salonlarında hâlâ sâfiyâne muâşakât-ı fezail-perverâne hâlet tasavvur ederek öyle tasvîrât vücûda getiriyorlar ki vâkıf-ı hakîkat olanlar bunlara karşı mahzûnâne tebessümden kendilerini alamıyor!

İ‘tirâf-ı dehâ fâ’ide-mend olsa gerektir ki medeniyyet-i hâzıra salonların bir taraftan şa’şa‘a-i maddiyesini ikmâl, diğer cihetten mehâsin-i mâneviyyesini dûçâr-ı izmihlâl ediyor.

Bîçâre aşk da çiçekler gibi salonların hevâ-yı fâsidi içinde kuvve-i hayâtiyesini gâ’ib eyliyor.. Az vakit zarfında rehin-i fenâ oluyor. El-yevm salonlarda kararlaştırılan izdivâclar, nâdiren aşk-ı sâfî mütekâbile müstenid bulunuyor. Zamânımızda izdivâc mes’elesi ilm-i servet mesâ’ili meyânına idhâl olunmuştur!

Bu hâlin tevlîd ettiği mazarrât her tarafta müşâhiddir. Bunu mü’eyyed yeni bir vak‘ayı size hikâye edeyim. Dinlemeye vaktiniz müsâ‘id mi? (Mustafa Reşid 1899: 3-5).

Kaynakça


Bulut, Funda (2017). Türk Romanında Eğlence Kültürü (1860-1908). Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.

Destegül, Eray (2014). Mustafa Reşid’in “Son Salon ve Aşk” Adlı Romanının Latin Alfabesine Çevrilmesi. Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi.

Özarslan, Ersin ( 1994). Ara Nesil Edebiyatçısı ve Gazetecisi Mustafa Reşîd Bey Hayatı ve Eserleri. Yüksek Lisans Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi.

Reşid, Mustafa (1317/1899). Son Salon ve Aşk. Kostantiniyye: Tâhir Bey Matbaası.

Atıf Bilgileri


TUNÇ, Saliha. "SON SALON VE AŞK (MUSTAFA REŞİT)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/son-salon-ve-ask-mustafa-resit. [Erişim Tarihi: 24 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 ÂSÂR-I MEŞÂHİR (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Öğr. Gör. Sefa Toprak
Görüntüle
2 MÜNTEHABÂT-I CEDÎDE I-II (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Dr. Gonca ARKON TEKİNEL
Görüntüle
3 SULTAN BAYEZİD-İ SÂNÎ YAHUT ELVÂH-I ZAFER (MEHMET CELAL) Mehmet Celal Akın ZENGİN
Görüntüle
4 MD4481 BEDÂYİ'U'L-İNŞÂ (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
5 FLORA (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Araş. Gör. Saliha TUNÇ
Görüntüle
6 ŞEHİT ONBAŞININ OĞLUNA VASİYETİ (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
7 TEZKÎR-İ MÂZÎ (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
8 YEİS YÂHUD BİR CÜRM-İ MEŞHÛD (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Araş. Gör. Dr. Fikri Kula
Görüntüle
9 BİR ÇİÇEK DEMETİ (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Araş. Gör. Saliha TUNÇ
Görüntüle
10 HAYF (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Araş. Gör. Dr. Fikri Kula
Görüntüle
11 GÖZYAŞLARI (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Araş. Gör. Saliha TUNÇ
Görüntüle
12 CÜZDANIMDAN BİR KAÇ YAPRAK (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
13 HAYAL-I ŞEBÂB (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Prof. Dr. Nuran Özlük
Görüntüle
14 NEYYÎR (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
15 RESSAM (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
16 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
17 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
18 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
19 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
20 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
21 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
22 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
23 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
24 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
25 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle