SİNAN PAŞA’YA MEKTUP (NEV'Î)
mektup
Nev’î, Yahyâ (d. 940/1533-34 - ö. 1007/1599)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Nev‘î’nin Osmanlı sadrazamı Koca Sinan Paşa (ö.1596)’ya yazdığı mektup. Nev’î söz konusu mektubu 1580li yıllarda büyük olasılıkla da Sinan Paşa’nın 1580-1582 yılları arasındaki ilk sadrazamlık döneminde geçen bir olay üzerine yazmıştır ( Kortantamer 1991: 216).  Nev’î’yi mektup yazmaya sevk eden olay şöyle gerçekleşmiştir: Müderrislik görevinden azledilen Nev’î, bir bayram günü Sinan Paşa’nın ziyaretine gider. Paşa, şairi asık suratla karşılar ve “şair ehl-i ilm olmaz” der. Bu durum Nev’î’yi derinden yaralar ve bu konudaki düşünce ve duygularını söz konusu mektubu yazarak Paşa’ya iletir (Kortantamer 1991: 217).

Nev’î, mektupta görünüşte yumuşak ancak ince bir alay ve ironi ile kimi zaman da sert ifadelerle Sinan Paşa’ya ders vermektedir (Kortantamer 1991: 217). Daha mektubun başında Paşa’nın huysuz, eli sıkı ve asık suratlı oluşu ile dalga geçmiş daha sonra kendi halini ve uğradığı hayal kırıklığını anlatmıştır. Nev’î, bundan sonra Paşa’nın bilgisinin azlığını ima eder ve onun çevresindeki ulemanın seviyesiz olduğunu belirtir. Bu kısımlardan sonra Nev’î, ulemanın, özellikle de belagat ve fesahat sahibi kişilerin böyle saçma şey söylemeyeceğini belirtip şiirin tarihî, şer'î ve ilmî savunmasına geçip şiirin ne olduğunu anlatır. Bunları yaparken de Sinan Paşa’nın bilgisiz anlayışsız ve kaba olduğu anlamını veren cümlelere de yer verir (Kortantamer 1991: 218). Nev’î, sözlerinin sonunda ilme dayanarak şiir söyleyen kişinin, şiir söylediği için aklen ve şer’en, kınanmaya müstehak olmadığını; hatta hünerinden dolayı kendisine iyi davranılması ve saygı gösterilmesi gerektiğini ileri sürer (Kortantamer 1991: 223). Nev’î, şiir savunması yaptığı bu bölümlerde yer yer şiirin ne olduğu konusuna da değinir. Nev’î’ye göre şiir keremlerin hazineleri, savaş ve ziyafetlerin süsüdür; fuhşiyatı kapsamadıkça çok zaman ilâhî bir ilham, bir Allah telkinidir; irfanı ve hikmeti toplar; Kuran’ı anlamakta karşılaşılan zorluklarda şahit olarak kullanılır; ihsan yaradılışı nazmı nesre tercih eder. Nev’î’nin mektubu ironik tarzın güzel bir temsilcisidir, ayrıca devrinin toplum hayatındaki bazı ilişkilere ve gelişmelere de ışık tutmaktadır (Kortantamer 1991: 223-224).

Mektubun bilinen iki nüshasından birisi Nev’î-zâde Atâyî’nin Şakâyık Zeyli’nde; diğeri Süleymaniye Kütüphanesi Tarlan Kitapları 34 Sü-Tarlan 89/4’da kayıtlıdır. Eser Tunca Kortantamer tarafından yayımlanmıştır (1991).

Yazarın biyografisi için bk. “Nev’î, Yahyâ”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/nevi-yahya 

Eserden Örnekler


Nesr ve nazm içün kaydü’l-evâbid dimişlerdür; zîrâ nazm mütegayyir olmaz nesr olur ve tıbâ‘-ı merdüm nesrden nazma artuk mâ’ildür, meger selîm olmaya. Görülmez mi ki Fârisî’de Mesnevî-i Mevlânâ ve Türkî’de Muhammediyye ve Dîvân-ı Âşık Paşa ve sâ’ir eş‘âr-ı ekâbir-i ulemâ nüfus-ı havâss u avâmda tergîb ve terhîbe müteallik ahkâmda te’sîr-i beliğ itmişdür. Şi‘r-i dakîkun mehâsini fevka’l-had ve sevâd-ı vasfı dâ’ire-i tahrîr ü ta‘rîfden evsa’u eb‘âddur; meger nazarda şi‘r şi‘rden mütefâvit olmaya; zîrâ nazm-ı mütenâsibü’l-elfâz nesr gibi degüldür (Kortantamer 1991: 228).

Kaynakça


Kortantamer, Tunca (1991). “Nev’î Efendi’nin Sinan Paşa’ya Ders Veren Bir Mektubu”. Osmanlı Araştırmaları (11): 215-228.

Atıf Bilgileri


Güzel, Bilal. "SİNAN PAŞA’YA MEKTUP (NEV'Î)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/sinan-pasa-ya-mektup-nev-i. [Erişim Tarihi: 22 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (NEV'Î) Nev’î, Yahyâ Tuba Durmuş
Görüntüle
2 TERCÜME-İ HADÎS-İ ERBAÎN (NEV'Î) Nev'î, Yahyâ Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
3 HASB-İ HÂL (NEV'Î) Nev’î, Yahyâ Dr. Öğr. Üyesi Fazile Eren Kaya
Görüntüle
4 GÜL-İ SAD-BERG (NEV'Î) Nev’î, Yahyâ Prof. Dr. İbrahim Çetin DERDİYOK
Görüntüle
5 TERCÜME-İ MÜNŞEÂT-I HÂCE-İ CİHÂN (NEV’Î) Nev'î, Yahyâ Doç. Dr. Hasan Gültekin
Görüntüle
6 NETÂYİCÜ'L-FÜNÛN ve MEHÂSİNÜ'L-MÜTÛN (NEV'Î) Nev’î, Yahyâ Araş. Gör. Burhan Can
Görüntüle
7 RİSÂLE-İ NEVÂ-YI ‘UŞŞÂK (NEV’Î) NEV’Î, Yahyâ Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
8 FASLUN FÎ FAZÎLETİ’L-‘IŞK (NEV’Î) Nev'î, Yahyâ Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
9 FEZÂ'İLÜ'L-VÜZERÂ VE HASÂİLÜ'L-ÜMERÂ (NEV’Î) Nev'î Yahyâ Doç. Dr. Fatih Koyuncu
Görüntüle
10 RİSÂLE-İ ŞİKÂYET-İ RÛZİGÂR (NEV’Î) Nev'î, Yahyâ Dr. MEHMET AKİF YALÇINKAYA
Görüntüle
11 GEVHER-İ RÂZ (NEV’Î) Nev'î, Yahyâ Dr. Bilal Güzel
Görüntüle
12 LEYLÂ VÜ MECNÛN (NEV’Î) Nev'î, Yahyâ Dr. Öğr. Üyesi Munise KOÇ
Görüntüle
13 TERCEME-İ KISSA-İ HIZR U MÛSÂ (NEV'Î) Nev'î, Yahyâ Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
14 MÜNÂZARA-İ TÛTÎ VÜ ZÂG (NEV’Î) Nev'î, Yahyâ Dr. Öğr. Üyesi Fazile Eren Kaya
Görüntüle
15 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
16 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
17 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
18 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
19 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
20 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
21 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
22 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
23 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
24 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle