SEYYİE-İ TESÂMUH (NABİZADE NAZIM)
hikâye
Nabizade Nazım (d. 1862 - ö. 5 Ağustos 1893)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Nabizade Nazım’ın yazarlığa yeteneği olmadığı hâlde meşhur bir yazar olmayı arzulayan bir gencin serüvenini anlattığı hikayesi. Eserin adı, hikâyede anlatılan Necip Nizamettin adlı gencin yazmaya çalıştığı “Seyyie-i Tesâmüh” adlı romandan gelmektedir. Seyyie-i Tesâmüh, 31 sayfa olup 1308/1892 senesinde Âlem Matbaası’nda basılmıştır.

Necip Nizamettin, daha on yedi yaşında toy bir gençtir. Onun edebiyata karşı ilgisi oldukça fazladır. Yerli ve yabancı yazarların eserlerini okumuştur. Kendisinin en büyük arzusu da meşhur bir yazar olmaktır. Yazacağı romanla genç yaşında meşhur olacağının ve adının yabancı ülkelerde bile duyulacağının hayalini kurar. Eğer Necip meşhur bir yazar olursa sevdiği Sıdıka’nın bundan etkilenerek kendisiyle evleneceğini de düşler. Necip, meşhur bir yazar olmak için türlü düşler kurarken elinde yazdığı mevcut bir eseri yoktur. Çünkü Necip’in büyük bir arzuyla düşlediği yazarlığa dair bir yeteneği yoktur. Üstelik Necip, yeteneksizliğinin farkında da değildir. Necip, bir eser meydana getirmek için önce sevdiği yazarların eserlerini inceleyip çeşitli sözlüklere bakar. Daha eserini yazmaya başlamadan romanına “Seyyie-i Tesâmüh” adını koyar. Romanı için belirli bir konu ve plan şeması çizmeden bir bölüm yazmaya çalışır. Bunları yaparken de farklı eserlerden aşırma yapar. Necip; iyi bir netice elde etmeden, yarım yamalak yazmaya başladığı eserinin hemen tanıtılmasını sağlamak için planlar yapar. Liseden arkadaşı olan Beyhan’ın babası Safvet Bey, devrin meşhur ediplerindendir. Necip, arkadaşı vasıtasıyla Tercüman-ı Ahval’in başyazarlarından Safvet Bey’e ulaşır. Safvet Bey, “Seyyie-i Tesâmüh”ü biraz okur ve beğenmez. Kızı Beyhan’ın hatırı için “Seyyie-i Tesâmüh”e övgü dolu bir takriz yazmak zorunda kalır ve gazetede romanın tefrika olarak yayımlanmasını sağlar. Safvet Bey’e ve yazılan takrize inanan edebiyat çevresi Necip’in romanı “Seyyie-i Tesâmüh”ün gazetede tefrika edilmesini heyecanla bekler. Sonunda roman tefrika edilir ama böylesi kötü bir romanı edebiyat çevresi alayla karşılar. Romanın tefrikası yarıda kalır ve roman tamamlanamaz. Aradan biraz zaman geçtikten sonra Necip tekrardan başka bir gazetede romanını tefrika ettirmek ister. Bu sefer romanını tamamlamıştır ama ortaya daha da kötü bir eser çıkmıştır. Bunun üzerine gelen tepkiler sonucu diğer gazete de “Seyyie-i Tesâmüh”ün tefrikasına son verir. Böylece meşhur bir yazar olmak için farklı yollar deneyen Necip Nizamettin başarısız olur.

Nabizade Nazım bu eseriyle yazar adaylarına, edebiyat çevrelerine ve basın-yayın ilişkilerine dair ironik bir eleştiri getirir. Nazım, üstkurmaca tekniğinden de yararlandığı eserinde kurgusal düzlemde yazar-eser ilişkisi, edebiyat çevre/okur ilişkisi vb. hususları kurmaca düzlemde tartışmayla açar. Roman kişisi Necip Nizamettin ile kurmaca okurlarının gözü önünde ile alay ederek onu küçük düşürür. Böylece yanlış yöntemlerle hak etmediği başarıya ulaşmaya çalışanlara ibretlik bir ders verir.

Seyyie-i Tesâmüh, Hande Akdağlı’ya göre sıradan ve acele bir sonla bitirilmiş olup okurun aklında oluşan birkaç soru hikâyede cevapsız bırakılmıştır. Ahmet Metehan Şahin (2019) Seyyie-i Tesâmüh’ü, Hayâliyyun-Hakîkiyyun ekseninde incelediği makalesinde, eserdeki realist tavrın yanı sıra eserin romantik unsurlar barındırdığını da belirtir.

Nabizade Nazım’ın biyografisi için bk. “Nabizade Nazım”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/nabizade-nazim 

Eserden Örnekler


Vahid gazeteyi elinden fırlattı attı. Hiddetinden ayakta gezinmeğe başladı: “Bu ne demek. Bu ne demek? Bu erbâb-ı mütâlayı tağlit etmek.; âdetâ aldatmak. On yedi yaşında bir edîb-i bakîm haa!,.. Puuh'. Nâm-ı müsteâr, şahs-ı muhtefî Bunu kim anlamaz. Kim anlamaz.” Hele şu fikir heyecânını teskin etti. “Hiç şüphe yok ki üdebâmızdan birisidir. Nâmını gizliyor. Kendisini çocuk gösteriyor. Bu da yeni moda olmalı.. Bakalım görürüz a, görürüz a...” Bugünkü nüshaya şu kadarcık konulmuş altına da “Bakiyyesi sonra” denilmişti Vahid zâten şu “Bakiyyesi sonra” lara kızıp durmaktaydı; hele bugün daha ziyâde kızmıştı: “Bu da iş.. (Bakiyyesi sonra) diye kesip atarlar... gûyâ çok iyi şey yazmışlar gibi. Öyle ya erbâb-ı mütâlaa yarına kadar meraktan çatlasınlar.. Oh ne iyi.. Hem gazetenin satışı eksilmez., Âlâ âlâ..” Vahid şu hikâyeyi hemen bir hamlede okuyup meziyyetini takdir etmek iştiyâkında idi fakat muzip muharrir kâfir “Bakiyyesi sonra”yı bastırıp savuşmuş gitmişti. Nâçâr yanna kadar beklemeğe mecbur oldu. Bu gece mehâfil-i edebiyyenin sermâye-i kîl ü kali hep şu “Seyyie-i tesâmüh” hikâyesine dâirdir (Birinci 1987: 115).

Kaynakça


Akdağlı, Hande (2009). Nâbi-zâde Nâzım Hayatı, Sanatı, Eserleri. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi.

Birinci, Necati (1987). Nâbizâde Nâzım. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

Kacıroğlu, Murat (2004). “Nâbizâde Nâzım’ın Hikâyeciliği”. A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitü Dergisi. (25): 81-88.

Şahin, Ahmet Metehan (2019). “Hayâliyyun Hakîkiyyun Tartışmasına Bir Bakış: “Seyyie-i Tesâmüh”. Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi. 5 (11): 440-453 .

Uç, Himmet (2007). Nabizade Nazım: Şair ve Romancı. İstanbul: Kitabevi Yayınları.

Atıf Bilgileri


Paker, Doğukan Ali. "SEYYİE-İ TESÂMUH (NABİZADE NAZIM)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/seyyie-i-tesamuh-nabizade-nazim-tees-1965. [Erişim Tarihi: 25 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 SEVDA (NÂBİZÂDE NÂZIM Nabizâde Nâzım Diğer Öykü USTA
Görüntüle
2 BIR HÂTIRA (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Diğer Ceylan Aydın
Görüntüle
3 ESÂTİR (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Öğretmen Doğukan Ali Paker
Görüntüle
4 HÂLÂ GÜZEL (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Diğer Öykü USTA
Görüntüle
5 HANIM KIZLARA (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Öğretmen Doğukan Ali Paker
Görüntüle
6 HASBA (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Araş. Gör. Dilek Yardım
Görüntüle
7 HÂTIRA-İ ŞEBÂB (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Araş. Gör. Sefacan Doğru
Görüntüle
8 HOŞNİŞÎN VEYA CİHÂNDA SAFÂ BU MUDUR? (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Diğer ALİ ERBAY
Görüntüle
9 HEVES ETTİM (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Hatem Türk
Görüntüle
10 KARABİBİK (NÂBİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
11 MİNİ MİNİ MEKTEPLİ (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Öğretmen Doğukan Ali Paker
Görüntüle
12 MİNİ MİNİ YÂHUD YİNE HEVES (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Akın ZENGİN
Görüntüle
13 YÂDİGÂRLARIM (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Diğer Ceylan Aydın
Görüntüle
14 ZAVALLI KIZ (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Öğr. Gör. Merve Özdemir Çetinkaya
Görüntüle
15 ZEHRA (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Doç. Dr. Özlem Nemutlu
Görüntüle
16 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
17 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
18 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
19 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
20 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
21 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
22 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
23 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
24 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
25 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle