ŞERHU NAZMİ'L-LE'ÂLÎ / ZİYÂ'U'L-KULÛB
manzum akaid şerhi
Ahmed el-Behisnî (d.? - ö. ?)

Ahmed el-Behisnî'nin (d.? - ö. ?), Rızâ'î mahlaslı İshak Zencânî'nin (ö. 1100/1689) eseri olan Nazmü'l-Le'âlî'ye yazmış olduğu şerh. Arap edebiyatında ortaya çıkan ve en meşhur örneği Osman el-Ûşî’nin kaleme aldığı el-Emâlî (Özervarlı 1996) olan manzum akaidlerin en güzel örneklerinin Osmanlı döneminde verildiği söylenebilir. Daha çok didaktik özellikler ihtiva eden bu eserler, İslam akaidinin akılda kalıcı bir şekilde işlenmesini amaç edinmiştir. Bunlardan birisi de Rızâ’î tarafından yazılan Nazmü’l-Le’âlî’dir (Korkmaz 2004; Özfırat 2006). Üç yüzü aşkın beyit bulunan bu eserde kelami konular ele alınmış ve "fırak-ı dâlle"ye karşı Ehl-i Sünnet’in görüşleri veciz ifadelerle aktarılmıştır. Öyle ki eser yıllar boyunca okunmuş, üzerine çeşitli dönemlerde Türkçe ve Arapça şerhler yazılmıştır.
Nazmü’l-Le’âlî’yi şerh edenlerden birisi de Ahmed el-Behisnî’dir. Kim olduğu hakkında detaylı bilgi bulunamasa da Behisnî’nin miladi 1800’lü yıllarda Tokat’ın Yaya karyesinde müderrislik yaptığı, müellif nüshası olduğu düşünülen nüshanın sonunda kayıtlıdır. Burada şarih, eseri daha önce de şerh ettiğini ancak bu hâlinin daha tafsilatlı olduğunu ifade etmiştir. Eserin başında otuz bir beyitlik bir giriş bölümü kaleme alan Behisnî, burada eserin isminin Ziyâ'ul-Kulûb olduğunu, sebeb-i teşrihini ve kendi ismini zikretmiştir. Daha sonra beyitlerin şerhine geçen şarih, onları detaylı bir şekilde şerh etmiştir.
Altmış beş varak olan eserin toplamda üç nüshası tespit edilmiştir. Bunlar; Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi (P163.S47); Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi (42 Kon 5856); İBB Atatürk Kitaplığı (OE_Yz_0850) nüshalarıdır. Eser ayrıca Arap harfleriyle basılmıştır (1909).
Ziyâ'u'l-Kulûb, Ömer Faruk Güler tarafından bir bildiri ile bilim dünyasına tanıtılmıştır (2022).

Gülidür Besmele gülzâr-ı ilmün

Ya'nî cilâ-i kulûbda bakçaya benzer ilm gülzârınun besmele gülidür zîrâ ilm-i şerîfi teşbîh iderek bakçaya ilm-i bakça ma'âsında isti'mâl itdik hâricde ilm zikrine ilm murâd itdik ...

Revâcı revnakı bâzâr-ı ilmün

Ya'nî sâhibine iftihâr virmede emti'a-i fâhireye benzer ilm pazarınun besmele revâc-ı revnakıdur zîrâ zihinde ilmi emti'a-i fâhireye teşbîh idüp isti'âre-i mekniyye inde'l-hatîb pazarun ilme izâfeti ...  (Ahmed el Behisnî [yz.]:. 2b).

Ahmed el-Behisnî (1909). Şerh-i Manzûme-i İshâk Zencânî. Konya: Maşrık-ı İrfân Matbaası.

Ahmed el Behisnî (yz). Ziyâ'ul-Kulûb. Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi, P163.S47.

Güler, Ömer Faruk (2022). Ahmed el-Behisnî'nin Şerhü Nazmi'l-Le'âlî'si: Ziyâ'ul-Kulûb. Özet Bildiri. 4. Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Sempozyumu, Van /Türkiye, 20-22 Ekim 2022.

Korkmaz, Seyfullah (2004). Nazmü'l-Le'âlî (İnceleme - Tenkitli Metin - Sözlük). Kayseri: Erciyes Üniversitesi Matbaası.

Özervarlı, M. Sait (1995). “el-Emâlî”. TDV İslam Ansiklopedisi. C. 11. İstanbul: TDV Yay., 73-75.

Özfırat, Bayram (2006). Tokatlı İshâk Efendi’nin Nazmu’l-Ulûm, Nazmu’l-le’âlî ve Manzûme-i Keydânî Adlı Mesnevileri (İnceleme-Metin).  Yüksek Lisans Tezi.  Konya: Selçuk Üniversitesi.

Güler, Ömer Faruk. "ŞERHU NAZMİ'L-LE'ÂLÎ / ZİYÂ'U'L-KULÛB". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/serhu-nazmi-l-le-ali-ziya-u-l-kulub. [Erişim Tarihi: 05 Ekim 2024].

1 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
2 ÇIÇEK BAHÇESİ (KISM-I EDEBÎ) Ahmed Cemal Dr. Kadriye Hocaoğlu Alagöz
3 MAHSÛL-İ ÖMRÜM (MEHMED NÂİM) Mehmed Nâim Dr. Kadriye Hocaoğlu Alagöz
4 MUSAVVİRÂT-I ŞEVK (NÂMIK) Nâmık, Alî Rızâzâde Nâmık Kemâl Prof. Dr. Beyhan KESİK