ŞERHU ERBA'ÎNE HADÎSEN HÂŞİYESİ (HAKÎKÎ)
kırk hadis şerhi
Hakîkî, Yûsuf-ı Hakîkî Baba, Şeyh Yûsuf , Gül Baba (d. ?/? - ö. 893/1487-1488)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Yûsuf-ı Hakîkî’nin, babası Hamîdüddin-i Aksarayî’nin (ö. 815/1412) Şerhu Hadîsi Erba‘în Şerhu Erba‘îne Hadîsen adlı eserine hâşiyesi. Somuncu Baba’nın kırk hadis derlemesi ve şerhi, kırk hadisin bir araya getirildiği ve Arapça olarak kısaca şerh edildiği bir eserdir. Her hadisin ardından “Hisse” başlığının altında özlü bir şerh yazılmıştır. Yûsuf-ı Hakîkî de babasının bu çalışmasını şerh ederek genişletmiş; ona bir hâşiye yazmıştır.

Şerhu Erba‘îne Hadîsen Hâşiyesi’nin 969/1561-62’de istinsah edilmiş nüshası, Süleymaniye Kütüphanesi Esad Efendi Koleksiyonu 11441/3 numarada bulunmaktadır. 23 varaktır. Milli Kütüphane 06 Mil Yz A 7479/3 numarada Yûsuf-ı Hakîkî’ye nispet edilerek kaydedilen nüsha, Hamîdüddin-i Aksarayî’nin eserinin bir nüshasıdır.

Hâşiyede kırk hadis ve hisseler kaynaktaki gibi yazılmıştır. Hisseler, “Şerhu’l-Hisse” başlığı altında şerh edilmiştir. Hisse kısımlarındaki ibareler, hâşiye üslubuna uygun olarak “Kavlühû” ifadesiyle bölüm bölüm açıklanmıştır. Hakîkî, şerhinde âyet iktibaslarına sıkça başvurmuş, zaman zaman da manzumeler kullanmıştır.

Yûsuf-ı Hakîkî, hâşiyede dinî kavramların açıklanmasına özen göstermiştir. Sözgelimi ikinci hadisin şerhinde Hamîdüddin-i Aksarayî, hadiste geçen şirk kavramını eş-şirkü’l-celî ve eş-şirkü’l-hafî kavramlarıyla açmış; Yûsuf-ı Hakîkî de bu kavramları tanımlayarak açıklamıştır.

Yûsuf-ı Hakîkî’nin açıklamaları genellikle tasavvufî bir anlayışı yansıtmaktadır. Sözgelimi on dokuzuncu sıradaki “Kim Allah’a kavuşmayı severse Allah da ona kavuşmayı sever...” hadisini Hamîdüddin-i Aksarayî, Hz. Peygamberin ümmetini ölüme hazırlaması olarak değerlendirmiş; Hakîkî ise bu ölümü, tabiî ölümden önceki iradî ölüm olarak şerh etmiştir.

Şarihin biyografisi için bk. "Hakîkî, Yûsuf-ı Hakîkî Baba, Şeyh Yûsuf , Gül Baba", Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hakiki-yusufi-hakiki-baba-seyh

Eserden Örnekler


El-Hadîsü’s-sâmine aşar; kâle Rasûlullâh sallâ’llâhu aleyhi ve sellem, ehabbü’l-a‘mâli ilâ’llâhi edvemühâ ve in kalle. El-Hisse; irşâdü’t-tâlibi ilâ’l-müdâvemeti fî’l-a‘mâl. Fe-men dâveme dâme ve men sebite sebite. Şerhu’l-hisse; kavlühû Fe-men dâveme dâme ey, men dâveme alâ’l-cihâdi me‘a’n-nefsi fî tâ‘ati’llâhi Te‘âlâ ve katele nefsehû bi-seyfi’r-riyâzati ehyâhu’llâhü Te‘âlâ bi-envâri müşâhedetihî (Yûsuf-ı Hakîkî. Şerhu Erba‘îne Hadîsen. vr.24b.).

Kaynakça


Ebû Hâmid el-Kayserî. Şerhu Hadîsi Şerîfi Erba‘în. Süleymaniye Ktp. Hacı Mahmud Efendi 569/1. vr.1-12.

Hamîdüddîn-i Aksarayî. Şerhu’l-Ehâdîs. Süleymaniye Ktp. Bağdatlı Vehbi Efendi. 2047/7. vr. 235-242.

Karahan, Abdülkadir (1954). İslamî Türk Edebiyatında Kırk Hadis: Toplama, Tercüme ve Şerhleri. Doktora Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi.

Yûsuf-ı Hakîkî. Şerhu Erba‘îne Hadîsen. Milli Kütüphane. 06 Mil Yz A 7479/3. 35a-38b.

Yûsuf-ı Hakîkî. Şerhu Erba‘îne Hadîsen. Süleymaniye Ktp. Esad Efendi 11441/3. vr.14a-37a.

Atıf Bilgileri


Ekiz, Cihat. "ŞERHU ERBA'ÎNE HADÎSEN HÂŞİYESİ (HAKÎKÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/serhu-erba-ine-hadisen-hasiyesi-hakiki. [Erişim Tarihi: 16 Aralık 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 HAKÎKÎ-NÂME / DÎVÂN (HAKÎKÎ) Hakîkî, Yûsuf-ı Hakîkî Baba, Şeyh Yûsuf, Gül Baba Dr. Gülcihan Pehlivan
Görüntüle
2 MAHABBET-NÂME / MUHABBET-NÂME (HAKÎKÎ) Hakîkî, Yûsuf-ı Hakîkî Baba, Şeyh Yûsuf, Gül Baba Dr. Gülcihan Pehlivan
Görüntüle
3 TASAVVUF RİSÂLESİ (HAKÎKÎ) Hakîkî, Yûsuf-ı Hakîkî Baba, Şeyh Yûsuf , Gül Baba Dr. Gülcihan Pehlivan
Görüntüle
4 METÂLİ’U’L-ÎMÂN (HAKÎKÎ) Hakîkî, Yûsuf-ı Hakîkî Baba, Şeyh Yûsuf , Gül Baba Dr. Gülcihan Pehlivan
Görüntüle
5 VAHDET-NÂME (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Prof. Dr. Mehmet Sarı
Görüntüle
6 GARÎB-NÂME (ÂŞIK) Âşık Paşa, Âşık Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
7 U’CÛBETÜ'L-GARÂYİB FÎ NAZMİ’L-CEVÂHİRİ’L-ACÂYİB (BAHÂ) Bahâ, Bahâeddîn ibn Abdurrahmân-ı Magalkaravî Prof. Dr. Mustafa Arslan
Görüntüle
8 KISSA-İ İSKENDER (HAMZAVÎ) Hamzavî Dr. Öğr. Üyesi Munise KOÇ
Görüntüle
9 BAHRÜ'L-HAKÂYIK (HATÎBOĞLU) Hatîboğlu Prof. Dr. Vahit Türk
Görüntüle
10 GÜLZÂR-I MA’NEVÎ / GÜLZÂR / DÎVÂN-I GÜLZÂR / KİTÂB-I GÜLZÂR (İBRÂHÎM TENNÛRÎ) İbrâhîm Tennûrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
11 GÜLŞEN-İ NİYÂZ (İBRÂHÎM TENNÛRÎ ?) İbrâhîm Tennûrî Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
12 [DÎVÂNÇE] (ÂŞIK) İbrâhîm Tennûrî Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
13 DÂSTÂN-I SÂHİB-KIRÂN (KIRŞEHİRLİ ÎSÂ) ÎSÂ, Kırşehirli Îsâ Dr. Öğr. Üyesi Musa Tılfarlıoğlu
Görüntüle
14 DÂSTÂN-I DUHTER HİKÂYE-İ YAHUDÎ (KIRŞEHİRLİ ÎSÂ) ÎSÂ, Kırşehirli Îsâ Dr. Öğr. Üyesi Musa Tılfarlıoğlu
Görüntüle