ŞERHU DÎBÂCETİ’L-MESNEVÎ (FENÂRÎ)
Mesnevî dîbâcesi şerhi
Fenârî, Mollâ Fenârî, Şemseddîn Muhammed b. Hamza, Şemseddîn Muhammed Efendi (d. Safer 751/Nisan 1350 - ö. 1 Receb 834/15 Mart 1431)

Mollâ Fenârî'nin Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin Mesnevî-i Ma’nevî adlı eserinin mukaddimesine yaptığı şerh. Mevlânâ’nın eseri Farsça olmasına rağmen mukaddimesi Arapçadır. Mollâ Fenârî de Arapça olan bu mukaddimeyi yine Arapça şerh etmiştir. Şerhu Dîbâceti’l-Mesnevî adlı risale, Anadolu sahasında Mesnevî’nin bir kısmına yapılmış ilk şerhlerden biri olarak kabul edilmektedir. Küçük bir hacme sahip olan bu Arapça mensur metinde aralarda Farsça beyitlere de yer verilmiştir. Mollâ Fenârî eserine klasik üslup üzere besmele, hamdele ve salvele ile başladıktan sonra Mevlânâ’nın kâmil şahsiyeti üzerine tahliller yapar. Ardından Mesnevî mukaddimesini şerh eder. Eserin kütüphanelerinde üç yazma nüshasına tesadüf edilmiştir: Süleymaniye Kütüphanesi, Esat Efendi Bölümü, nu. 3684/4, vr. 1b-6a; Süleymaniye Kütüphanesi, Âşir Efendi Bölümü, nu. 440/5, vr. 44a-46a; Süleymaniye Kütüphanesi, Kasidecizâde Bölümü, nu. 3684.

Şerhu Dîbâceti’l-Mesnevî, Mustafa Aşkar tarafından tahlil edilerek Türkçe tercümesiyle birlikte yayımlanmıştır (2005).

Şârihin biyografisi için bk. "Fenârî, Mollâ Fenârî, Şemseddîn Muhammed b. Hamza, Şemseddîn Muhammed Efendi". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/fenari-molla-fenari-semseddin-muhammed

Aşkar, Mustafa (1997). “Osmanlı Devletinde Âlim-Mutasavvıf Prototipi Olarak İlk Şeyhülislam Molla Fenarî ve Tasavvuf Anlayışı”. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 37 (1): 385-401.

Aşkar, Mustafa (2005). “Molla Fenari’nin Şerhu Dîbaceti’l-Mesnevî Adlı Risâlesi ve Tahlili”. Tasavvuf Akademi Dergisi, (14): 83-102.

Aydın, İbrahim Hakkı (2005). “Molla Fenârî”. İslâm Ansiklopedisi. C. 30. İstanbul: TDV Yay. 245-247.

Gömbeyaz, Kadir (2010). “Molla Fenârî’ye Nispet Edilen Eserlerde Aidiyet Problemi ve Molla Fenârî Bibliyografyası”. Uluslararası Molla Fenârî Sempozyumu (4-6 Aralık 2009) Bildiriler. (hzl. T. Yücedoğru vd.). Bursa: Bursa Büyükşehir Belediyesi Yay. 467-524.

Gülle, Sıtkı (1990). Şemseddin Muhammed bin Hamza Fenârî’nin Hayatı ve Eserleri. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

Molla Fenârî. Şerhu Dîbâceti’l-Mesnevî. Süleymaniye Kütüphanesi. Kasidecizâde Bölümü. Nu. 3684.

TANYILDIZ, Ahmet. "ŞERHU DÎBÂCETİ’L-MESNEVÎ (FENÂRÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/serhu-dibaceti-l-mesnevi-fenari. [Erişim Tarihi: 05 Ekim 2024].

1 MECELLE MİN-EHLİ’T-TASAVVUF (FENÂRÎ) Fenârî, Mollâ Fenârî, Şemseddîn Muhammed b. Hamza, Şemseddîn Muhammed Efendi Öğr. Gör. MEHMET ALTINOVA
2 MİSBÂHU’L-ÜNS BEYNE’L-MA’KÛL VE’L-MEŞHÛD FÎ-ŞERHİ MİFTÂHİ’L-GAYB (FENÂRÎ) Fenârî, Mollâ Fenârî, Şemseddîn Muhammed b. Hamza, Şemseddîn Muhammed Efendi Diğer Edibe Taş
3 RİSÂLE-İ UCÂLE (FENÂRÎ) Fenârî, Mollâ Fenârî, Şemseddîn Muhammed b. Hamza, Şemseddîn Muhammed Efendi Dr. Öğr. Üyesi Yasin KARAKUŞ
4 TAHKÎKU HAKÂ’İKİ’L-EŞYÂ’ VE DEKÂ’İKİ’L-ULÛM (FENÂRÎ) Fenârî, Mollâ Fenârî, Şemseddîn Muhammed b. Hamza, Şemseddîn Muhammed Dr. Öğr. Üyesi Yasin KARAKUŞ