ŞERH-İ TECELLİYYÂT-I EHL-İ CENNET EFENDİ (RIZÂYÎ)
Celvetî şeyhi Ehl-i Cennet Mehmed Fenâyî Efendi’nin Tecelliyyât’ına manzum-mensur olarak yapılmış Türkçe tasavvufî bir şerh
Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî (d. 1007/1598-99-ö.?/?)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Celvetî sûfîsi Aksaraylı Seyyid Hasan Rızâyî tarafından yazılmış bu eser, Azîz Mahmûd Hüdâyî’nin en meşhur halifelerinden olup Hüdâyî’nin torunu Şeyh Mes’ûd Efendi’den sonra Hüdâyî dergahında Celvetî şeyhliği yapmış Ehl-i Cennet Fenâyî Mehmed Efendi’nin Arapça Tecelliyyât’ına yapılmış bir şerhtir. Eser, Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi Hacı Mahmud Efendi 3822 numarada Rızâyî’nin diğer eserlerinin de bulunduğu külliyat içerisinde 154a-159a varakları arasını ihtiva etmekte olup bizzat Rızâyî tarafından nesih hatla yazılmıştır. (Yıldız 2010: 32-33; Aydın 2004: 72; Erdoğan-Cankurt 2013: 797-798; Cankurt 2014: 75; Cankurt 2015: 99-100)

Eserin orijinali, Hüdâyî’nin önderlik ettiği tecelliyyât [rûhî tecrübeler] yazma geleneğinin bir tezahürü olarak değerlendirilebilir. (Tosun 2005: 118; Cankurt 2021: 30-31) Rızâyî’nin eserinde Arapça orijinal metin verilmeyerek doğrudan tercüme ve şerh kaleme alınmıştır. Mensur kısımların tercüme, manzum kısımların da şerh olduğu anlaşılmaktadır. Eserde şârih ve mütercim Rızâyî’ye ait özgün manzumeler de bulunmaktadır. Fenâyî’nin toplam yedi tecellisini şerh eden Rızâyî; cennetin dilinin Arapça olduğunu, Kur’ân’ın Arapça indirildiğini ve Allah Resulü’nün Arap kavmine mensup olduğunu, Tecelliyyât’ın Arapça yazılmasında bu gibi hikmetler bulunduğunu dile getirerek tercüme ve şerhte Allah rızasını güttüğünü, cennette Hüdâyî fukaralarıyla beraber haşrolmayı umduğunu ve Allah’ın orada kendisine köşkler vererek mükafatlandırmasını temenni ettiğini belirtmektedir. (Erdoğan-Cankurt 2013: 799-800; Cankurt 2015: 100)

Rızâyî’ye göre Fenâyî’nin yaşadığı manevî hâller ve metne konu olan fevkalâdelikler, Hüdâyî’nin himmetiyle gerçekleşmektedir. Hüdâyî, Hz. Muhammet’ten aldığı manevî emirle Fenâyî’yi veliler zümresine ilhak eylemiştir. Eserde her ne kadar Fenâyî’nin rûhî tecrübeleri ekseninde bir anlatım yapılsa da yapıta, Rızâyî’nin sûfî coşkusuyla beraber Hüdâyî’ye duyulan derin sevgi ve samimi hürmetin sindiği hissedilmektedir. Eserde Rızâyî, şeyhi Fenâyî ile olan bazı diyaloglarına da yer vermiş, onun bir tarih beytini ve kendisini ziyareti sırasında bizzat Fenâyî’nin Dîvân-ı İlâhiyyât’ından tefe‘ül ettiği gazelini teberrüken okuyucuya aktarmıştır. Söz konusu gazelin, Fenâyî’nin neşredilen Divan’ındaki 93 numaralı manzume olduğu anlaşılmaktadır. (Yıldız 2010: 266-267; Erdoğan-Cankurt 2013: 801-803; Cankurt 2015: 99, 101)

Eserin son kısmında (159a) Rızâyî, Fenâyî’nin 1075/1665 yılında vefat ettiğini, onun yerine Gelibolulu Gafûrî Mahmûd Efendi’nin Hüdâyî dergahına postnişin olduğunu belirtmektedir. Şârih, Fenâyî’nin vefatına “ta‘rîf” amaçlı bir tarih düştüğü; Gafûrî’nin “teşrîf”ine atfen kendisine “ilhâm olunduğu”nu söylediği beyitleri vererek eserini sonlandırmaktadır. (Erdoğan-Cankurt 2013: 806)

Şairin biyografisi için bk. “Rızâî, Hasan Rızâî-i Aksarâyî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/%20madde-detay/rizai-hasan-rizaii-aksarayi

Eserden Örnekler


Ba‘dehu bin yetmiş beş târîhinde Ehl-i Cennet Mehemmed Fenâyî Efendi dâr-ı fenâdan dâr-ı bekâya rıhlet ve vâsıl-ı civâr-ı rahmet olduklarında yerlerine ve makâmlarına Gelibolılı kıdvetü’l-fudalâ’ ve’s-sâlikîn ve mürşid-i fukarâ’  ve’t-tâlibîn ‘âlim ü ‘âmil ve mükemmil ü kâmil sâhibü’l-kerem ve’l-cûd Hazret-i Şeyh Mahmûd Efendi seccâde-nişîn olup icrâ-yı tarîkat ü âyin ve irşâd ü telkîne mübâşeret eyledüklerinde anlarun teşrifine ve merhûmun yine ta‘rîfine bu târîh hâtifden kalbüme ilhâm olmışdur:

Hamdü’li’llâh ki bugün eyledi ihsân Ma‘bûd

Geçdi Mahmûdî makâma yine işbu Mahmûd


Evvelen düşdi Gafûr ismine mazhar sânî

Reh-ber oldı bu Hüdâyîlere Hak eyledi cûd


Ehl-i Cennet yerini eyledi ol cây u makâm

İşbu dünyâda sa‘âdetdür ana ide sücûd


Kimse men‘ eyleyemez eylese Mevlâ ihsân

Cümle maksûdı olur Hak ider anı mes‘ûd


Ey Rızâyî ola gör Hak ile işbu târîh

Ehl-i Cennet yeri dindi çü makâm-ı Mahmûd 

                                                     1075 sene   (Erdoğan-Cankurt 2013: 813-814).

Kaynakça


Aydın, Abdullah (2004). Üsküdarlı Fenâyî Cennet Mehmed Efendi ve Dîvânı. İstanbul: Kaknüs Yay.

Cankurt, Hasan (2014). Seyyid Hasan Rızâyî El-Aksarâyî Hayatı, Sanatı, Eserleri ve ‘Miftâhu’s-Sa‘âde’ Adlı Manzûm Kasîde-i Bürde Şerhi. Yüksek Lisans Tezi. Manisa: Celal Bayar Üniversitesi.

Cankurt, Hasan (2015). Seyyid Hasan Rızâyî El-Aksarâyî Hayatı, Sanatı, Eserleri ve ‘Miftâhu’s-Sa‘âde’ Adlı Manzûm Kasîde-i Bürde Şerhi. Ankara: Akçağ Yay.

Cankurt, Muhammet H. (2021). Tezkiretü’s-Sâlikîn ve Risâletü’n-Nâdimîn (Azîz Mahmûd Hüdâyî Menâkıbnâmesi) Metin-İnceleme-Sözlük-Dizin. Ankara: Berikan Ofset Matbaa.

Erdoğan, Kenan ve Hasan Cankurt (2013). “Fenâyî Ehl-i Cennet Efendi, “Tecelliyyât” Adlı Arapça Eseri ve Tecelliyyât’a Hasan Rızâyî El-Aksarâyî Tarafından Yapılan Manzûm-Mensûr Türkçe Tercüme/Şerh Üzerine”. Turkish Studies, 8(4): 783-816.

Tosun, Necdet (2005). “Azîz Mahmûd Hüdâyî’nin Tecelliyât İsimli Eseri ve Tasavvufta Rûhî Tecrübelerin Aktarılması Geleneği”. Uluslararası Aziz Mahmud Hüdâyî Sempozyumu I-II. C.1. İstanbul: Üsküdar Belediyesi Başkanlığı.

Yıldız, Alim (2010). Fenâyî Cennet Efendi Dîvânı. Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi Yay.

Atıf Bilgileri


Cankurt, Muhammet H.. "ŞERH-İ TECELLİYYÂT-I EHL-İ CENNET EFENDİ (RIZÂYÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/serh-i-tecelliyyat-i-ehl-i-cennet-efendi-rizayi. [Erişim Tarihi: 15 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 KÂN-I MA'ÂNÎ (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
2 TUHFETÜ'L-KUDÂT (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Öğretmen Muhammet H. Cankurt
Görüntüle
3 MİFTÂHU'S-SA'ÂDE (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
4 SAD-KELİME-İ ALÎ TERCEMESİ (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
5 NÜZHETÜ’L-EBRÂR EL-MUTTALİ‘ Lİ-ESRÂRİ’L-GAFFÂR/NÜZHETÜ’L-EBRÂR MİN-EHLİ’L-ESRÂR (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Öğretmen Muhammet H. Cankurt
Görüntüle
6 MAHMÛDİYYE FÎ-MENÂKIBI RİCÂLİ’L-BİLÂD (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Öğretmen Muhammet H. Cankurt
Görüntüle
7 KADILIK MERKEZLERİNE DÂİR BİR DEFTER (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Dr. Uğur Arslan
Görüntüle
8 TEZKİRETÜ’S-SÂLİKÎN VE RİSÂLETÜ’N-NÂDİMÎN/MENÂKIB-I HÜDÂYÎ (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâî-i Aksarayî Öğretmen Muhammet H. Cankurt
Görüntüle
9 TUHFETÜ’L-MENÂZİL Fİ’L-MENÂSİK (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Öğretmen Muhammet H. Cankurt
Görüntüle
10 CÛY-I RAHMET (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Doç. Dr. Aysun Çelik
Görüntüle
11 TECELLİYÂT-I HÜDÂYÎ’NİN NAZMEN ŞERHİ (RIZÂÎ) Rızâî, Hasan Rızâî-i Aksarayî Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
12 DÎVÂNÇE (RIZÂÎ) Rızâî, Hasan Rızâî-i Aksarayî Araş. Gör. Betül OKATALI
Görüntüle
13 NAZM-I AHKÂM-I SÂL-İ TÜRKÂN (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Doç. Dr. Aysun Çelik
Görüntüle
14 LEMEZÂT-I HULVİYYE EZ LEMEÂT-I ULVİYYE (MAHMUD CEMALEDDİN HULVÎ) Mahmud Cemaleddin el-Hulvî Diğer Özlem Şamlı
Görüntüle
15 AHBÂRÜ’L-'İBER (ZA’ÎFÎ, MUHAMMED) Za'îfî, Muhammed Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
16 KIRK HADİS TERCÜMESİ (FEYZÎ-İ KEFEVÎ) Feyzî-i Kefevî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
17 ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH VE UMDETÜ'T-TEVÂRÎH (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
18 RÂZ-NÂME FÎ MENÂKIBİ'L-ULEMÂ VE'L-MEŞÂYİH VE'L-FUZELÂ (KEFEVÎ HÜSEYİN) Kefevî, Hüseyin ismail Aksoyak
Görüntüle
19 ES-SEYFÜ'L-MESLÛLÜ FÎ ŞERHİ'R-RESÛLİ (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafa b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
20 HADÎS-İ ŞERÎFLER MECMUASI (MUSTAFÂ b. BÂLÎ) Mustafâ b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
21 HÂŞİYE ALÂ ŞERHİ MİFTÂH (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafâ bin Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
22 TUHFE-İ ŞEMSÎ (ŞEMSÎ) Şemsî, İsfendiyar-zâde Şemsî Ahmed Paşa Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
23 KARAMAN-NÂME (ŞİKÂRÎ) Şikârî Araş. Gör. Mizan Coşkun Özgür
Görüntüle