ŞERH-İ SIRR-I ENE'L-HAK
manzum eser
Fedâî, Abdürrahîm (d. ? - ö. 1303/11886)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Fedâî mahlasına sahip Prizrenli Abdürrahîm b. Ali’nin (d. ? - ö. 1303/1886) Hallâc-ı Mansûr’a (ö. 309/922) atfedilen “ene’l-hak” ifadesinden ne anlaşılması gerektiğine dair açıklamalarda bulunduğu manzum eseri. Şerh-i Sırr-ı Ene’l-Hakk’ın üç nüshasının tespit edilmiştir. Bu nüshalardan birinin sonunda eserin 28 Rebiülevvel 1287 / 28 Haziran 1870 tarihinde kaleme alındığı kaydı bulunmaktadır. (Yılmaz, Anılır ve Doğan 2021: 113).

64 beyitten müteşekkil mesnevi nazım şeklini esas aldığı eserinde Fedâî, vezin olarak fâʻilâtün fâʻilâtün fâʻilâtün fâʻilün kalıbını tercih etmiştir. Konuların tasavvufî edebiyatı sahasına girmesinin de etkisiyle şair eserinde dil yönünden Türkçe dışında Arapça, Farsça lafız ve kelime kadrosunu da kullanmıştır. Bunun yanı sıra tasavvuf literatüründe sıkça yer bulan ve bazı makamlara/mertebelere işaret eden ayet ve hadislerden yararlanmıştır. Bilgilendirmeyi, eğitimi amaçladığı, bir mesaj kaygısı güttüğü için de eserde didaktik üsluba yönelik unsurlara ağırlık vermiştir.

Fedâî, vahdet doktriniyle ilişkili ifadeleri içeren besmele, hamdele, salvele kısmıyla başladığı eserde Hallâc-ı Mansûr’un şatahat türüne giren ve Tanrılık iddiasında bulunduğu gerekçesiyle kendisinin kâfirlik ve zındıklıkla itham edildiği (Ayrıca bk. Uludağ 1997: 377-381) “ene’l-hak” sözünün nasıl anlaşılması gerektiğine, hangi sırları barındırdığına yönelik açıklamalar yapmıştır. Konuya ise “Ben Allah’ım” ifadesinin hangi şartlar altında söylendiğini ve ne manalar içerdiğini anlamakta aciz olanların bu hâl ehli şahsın katline cevaz verdikleri şeklinde girmiştir. Fedâî, “Ben Allah’ım” sözünün biri kuldan diğeri de Cenâb-ı Hak’tan olmak üzere iki şekilde sadır olduğunu belirtmiş, Kasas sûresinin 30. ayetine atıfla Hz. Musa ile diyaloğunda Cenâb-ı Hakk’ın ona ağaçtan hitapla buyurduğu “enallâh” lafzını hatırlatmış ve bu yönde bazı hususlara değinmiştir. Kuldan sadır olan “Ben Allah’ım” sözünün de iki türlü olduğunu dile getirmiştir. Bunlardan birine Firavun’a (ene rabbüküm) ait şirk-küfür içeren, katline cevaz verilmesi gereken sözü; diğerine ise vahdet-i vücûd vurgusuyla Hallâc-ı Mansur’un kemal ehlinin anlayabileceği türdeki bazı hâller sonucu söylediği ene’l-hak sözünü örnek getirmiştir. Bu bağlamda Fedâî, kuldan sadır birinci durumu bâtıl olarak; ikinci durumu ise ağaçtan hitap olayına benzetmeyle ve fâʻil-i Mutlak kavramına işaretle Hallâc’tan çıkan sözü esasında Hakk’ın söylediği şeklinde ayet ve hadislerle delillendirerek izah etmiştir. Cebriyye ve Kaderiyye mezheplerini de kısaca tartışan müellif kendisinin ne kadar izah etse de bir mürşit bulunmadan konunun anlaşılamayacağını ima ederek kâmil bir mürşide tabi olmanın önemine değinip ilgili söze dair açıklamalarını bitirmiş, dua bölümüyle de eserini sonlandırmıştır.

Şerh-i Sırr-ı Ene’l-Hak tercüme ve açıklamalarla (Abdürrahîm Fedâî: 2011; Abdürrahîm Fedâî: 2017) ve tanıtımı-latinize edilmiş metniyle birlikte üç çalışmada yayımlanmıştır (Yılmaz, Anılır ve Doğan 2021: 112-120).

Şairin biyografisi için bk. "Fedâî, Abdürrahîm". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/fedai-abdurrahim.

Eserden Örnekler


Ben Allâhım diyen biri ehl-i hâl

Biri kuldur biri kâ’il Zü’l-celâl


Biri kavl-i zûr olup ol bed-fiʻâl

Katline virdi cevâz ehl-i kemâl


Ol ki olmuş kâ’ili hem Zü’l-celâl

Şecere-i Mûsâ vehm virmiş me’âl

[...]

Hâsılı kavl-i ene iki-dürür

Birisi Hak kâ’ili hem Hak-durur


Bâtıl oldı birisi de etme şek

Kâ’il Fir‘avn-ı ʻabd imiş bî-nemek


Bu ʻaceb ki ol enallâh yek-durur

Nisbet-i kâ’il ana şirket-durur


Biri küfr oldı yok ana hîç gümân

İtdiler katline fermân kâmilân


Lîk biri nûr olup Mansûr-veş

Atmadı kâmil olanlar ana taş


Bu ki ʻabde zâhir olan fiʻl gibi

Hakka ʻabde nisbeti iki gibi


Hakka nisbet olsa fâʻil Hak-durur

Fâʻil-i mutlak odur şek yok-durur (Yılmaz, Anılır ve Doğan 2021: 114-119).

Kaynakça


Uludağ, Süleyman (1997). “Hallâc-ı Mansûr”. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. C. 15. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları. 377-381.

Abdürrahim Fedâî (2011). Risâle-i Şerh-i Sırrı Ene’l-Hak. ter. Burak Anılır, açıklama Mahmut Dipşar. İstanbul: Birdenbire Yayınları.

Abdürrahim Fedâî (2017). Risâle-i Şerh-i Sırr-ı Ene’l-Hak. hzl. Mahmut Dipşar. İstanbul: H Yayınları.

Yılmaz, Oğuz; Anılır, Burak ve Doğan, Ender (2021). Prizrenli Abdürrahîm Fedâî Külliyatı ve Bestelenmiş İlâhileri. İstanbul: H Yayınları. 112-120.

Atıf Bilgileri


yılmaz, oğuz. "ŞERH-İ SIRR-I ENE'L-HAK". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/serh-i-sirr-i-ene-l-hak. [Erişim Tarihi: 02 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 KASÎDE-İ NÛNİYYE Fedâî, Abdürrahîm Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
2 MERÂTİB-İ VÜCÛD Fedâî, Abdürrahîm Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
3 RİSÂLE-İ VEHBİYYE Fedâî, Abdürrahîm Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
4 HEDİYETÜ’L-HAC Fedâî, Abdürrahîm Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
5 TERCEME-İ BEYÂN-I HAKÎKAT-İ MELÂMİYYE Fedâî, Abdürrahîm Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
6 RİSÂLE-İ İRÂDE-İ CÜZ'İYYE Fedâî, Abdürrahîm Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
7 DÎVANÇE (FEDÂÎ) Fedâî, Abdürrahîm Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
8 ŞERH-İ BEYT-İ HÂFIZ ŞİRÂZİ Fedâî, Abdürrahîm Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
9 RİSÂLE-İ 'ÎDİYYE Fedâî, Abdürrahîm Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
10 TEFSÎR-İ SÛRETÜ'L-KEVSER Fedâî, Abdürrahîm Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
11 MİFTÂHÜ'L-KULÛB (AZMÎ) Azmî, Hüseyin Azmî Dede Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Mete
Görüntüle
12 NUHBETÜ'L-ÂDÂB (AZMÎ) Azmî, Hüseyin Azmî Dede Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Mete
Görüntüle
13 KENZÜ'L-FEYZ Fİ'S-SÜLÛK VE ÂDÂBİ'T-TARÎKİ'L-HALVETİYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrî-zâde Araş. Gör. Ayşenur Aydınlı
Görüntüle
14 MEDÂR-I VÂHİDİYYET VE MERKEZ-İ AHADİYYET (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
15 RAVZATÜ'L-ALİYYE FÎ TARÎKATİ'Ş-ŞÂZELİYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
16 SEYRÜ'L-ESMÂ VE SIRRU'L-MÜSEMMÂ FÎ ŞERHİ'L-ESMÂ'İ'L-İSNÂ AŞERE ER-RUFÂ'İYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
17 ŞERH-İ TUHFETÜ'L-MÜRSELE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
18 TİBYÂNU VESÂ'İLÜ'L-HAKÂYIK FÎ BEYÂNİ SELÂSİLİ'T-TARÂ'İK (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
19 DÎVÂN (SERMEST) Abdullah Sermest, Kilisli Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
20 ÂDÂBÜ’Z-ZÂKİRÎN VE NECÂTÜ’S SÂLİKÎN Fuhûlî, Karamollazâde Şeyh Abdülhamîd Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle